Přestaňme s kecy o komunismu a estébákovi Babišovi. A Putin je pro Rusy dobrý, říká senátor ODS

27.06.2014 6:32

ROZHOVOR Senátor ODS Jaroslav Zeman souhlasí s předsedou strany Petrem Fialou, že ODS je uvnitř propasti. Podle Zemana musí ODS odložit stará vyčpělá a vznešená témata typu antikomunismu a nabízet na politickém trhu jako produkt řešení těch problémů, které trápí občany. Vladimir Putin podle něho Rusko stabilizoval a Ukrajinci si mohou za své problémy sami, protože nebyli schopni si vybudovat na rozdíl od Putina silný stát.

Přestaňme s kecy o komunismu a estébákovi Babišovi. A Putin je pro Rusy dobrý, říká senátor ODS
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

Anketa

Má být Kalousek potrestán za to, že řekl o poslanci, který byl příslušníkem SNB a zasahoval v roce '89 při Palachově týdnu, že je ,,komunistický fízl"?

81%
19%
hlasovalo: 13250 lidí

Předseda ODS Petr Fiala řekl na republikovém sněmu ODS, že ODS není nad propastí, ale je již přímo v propasti a jestli členové ODS nebudou navzájem spolupracovat, tak ODS skončí v propadlišti dějin. Co si o tom myslíte?

Má docela pravdu. My jsme si už na to zvykli. V té propasti jsme minimálně dva roky. To nezačalo pádem Nečasovy vlády, ale o to jsme si koledovali už hodně dlouho.

Jaký máte pocit z ODS? Obrací se trend k lepšímu, nebo je to pořád kritické?

Řekl bych, že to je pořád kritické. Můžeme být nakonec malou stranou typu KDU-ČSL, ale můžeme se stát i neparlamentní stranou. Otázka je, co s tím kdo udělá.

A když se vás zeptám jako senátora ODS, když například sledujete sněmovnu či ODS obecně, zachytil jste nějakou zásadní myšlenku ODS, zásadní téma, které by ODS sdělila lidem a čím by je oslovila? Nějakou věc, že by si řadový člen ODS či volič řekl: „Výborně, je to zase stará dobrá ODS, to ti naši kluci z ODS dobře řekli, zase to těm socanům či Babišovi nandali.“

ODS určitě nosné myšlenky má, ale bohužel bez velkých výstupů k veřejnosti. Velké zaznamenatelné výstupy k veřejnosti postrádám.

Petr Fiala také v tom projevu řekl, že by se nemělo naslouchat těm lidem, kteří ODS přivedli do krize, ve které nyní je, a kteří si myslí, že to lze dělat postaru. Fiala řekl, že to nelze dělat postaru jako za Klause či Topolánka, že se situace společenská i mediální velmi změnila...

Určitě má pravdu. Politická strana by měla být dravá. Ve společnosti jsou určitá nosná témata. Témata se s časem mění. To nejde dělat přece tak, že budu pořád mluvit jenom o antikomunismu a roce 1989. Společnost se vyvíjí a je to podobně jako ve firmě, kdy se trh mění. Politické strany působí na politickém trhu a pokud nenabízí něco, po čem je u občanů jako zákazníků poptávka, tak zkrachují. Strana musí reagovat na vývoj společnosti a nemůže ustrnout v devadesátých letech a mlít pořád jedno a to samé. Pokud se tomu nepřizpůsobí, vznikne díra trhu a tu zaplní nová politická hnutí a strany a ty semelou ty starší, které se nepřizpůsobí. Důležité je, aby se řešily konkrétní problémy voličů a ta strana jim pomáhala. Nebo strana může používat staré fráze o komunistech, ale ono to dneska už nikoho moc nezajímá.

ODS mluví o hrozbě komunismu, estébáku Babišovi, hrozbě Ruska. To je ale rétorika a téma TOP 09. Není už toto téma obsazené topkou? Jak se pak ODS odliší od TOP 09? Neměla by ODS přijít s konkrétními opatřeními v oblasti bezpečnosti občanů, práva a pořádku, že se tady sníží daně a tady odbourá byrokracie, tady se vám konkrétně hmatatelně zlepší život? Nebát se kontroverzních témat imigrace, romské otázky...

Popisujete to velmi přesně. Jsou různé skupiny voličů. Někdo z ODS se může dívat skrz prsty na Úsvit. Ale Úsvit oslovuje určitou skupinu voličů, kteří mají problémy. Úsvit jim nabízí řešení a tito lidé Úsvit volí. ODS se musí od topky oddělit a mít své voliče. V tom prostoru navíc operuje ještě ANO. Nesmíme se bát romské problematiky. Poukázat na zneužívání dávek, na to, že nepracují a mnoho věcí, o čem veřejnost ani neví. Téma přece také je, že by z tří přestupků měl být trestný čin. Ne, že vždy ukradnou něco do té výše přestupku a vlastně se jim pak nic nestane. To nikdo neřeší.

Těch všedních témat je spousta. Taková ta vznešená témata, že se vrátíme do Evropy, že předhoníme Švýcarsko do deseti let, že je Babiš estébák, ta už nikoho nezajímají, to jsou kecy. Musíme nabídnout řešení pro každodenní věci. Člověk chodí do práce, musí zaplatit své složenky, uživit rodinu, stát mu moc nepomůže – spíše sebere všechny prachy, které může, a dává ty prostředky skupinám, jež společnosti vůbec nic nepřináší.

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Není zbytečné, že ODS má tak silnou protiruskou rétoriku? Zakladatel ODS Václav Klaus si uvědomoval, že je potřeba s Ruskem udržovat korektní vztahy už jenom kvůli obchodu...

Rusové a Putin jsou hodně draví a hodně silní. Dívám se na to trochu umírněněji než někteří kolegové z ODS. Ukrajina měla dvacet let, aby si vybudovala silný stát, silnou armádu, silnou policii. Že to byl zkorumpovaný režim a koho tam měli, je problém Ukrajinců. Ukrajinci promarnili dvacet let. Měli oranžovou revoluci a jejich špičky bezostyšně kradly. Ukrajinci mají stát, jaký mají, a Rusové dělají to, co dělají. Je to spíš problém Ukrajinců. Kdyby měli stabilizovaný normální stát, tak by si Rusové nevzali Krym. Na rozdíl od Rusů, kteří si stát za Putina stabilizovali a zařídili to tak, aby nebyli pro smích, tak Ukrajina je slabá a rozkradená.

Tak Putin Rusko a jeho prestiž asi posílil, ne?

Ano, určitě. Putin dělá to, co je z pohledu Rusů správné. Kdyby Ukrajina měla lídra kalibru Putina, tak by na tom mohla být o dost lépe. Putin Rusko stabilizoval a dal ho do pořádku. A pokud jde o Krym, tak ho Ukrajině daroval Chruščov v době komunismu. Ale prostě Ukrajina má do normálního státu hodně daleko.

Když se podíváme na výsledky ODS v eurovolbách, tak vedení to bralo jako relativní úspěch, ale nebyl to při faktu velmi nízké účasti a toho, že ODS měla vždy disciplinované voliče, vlastně propadák?

Lakmusovým papírkem přežití či nepřežití budou podzimní volby, komunální i senátní. Ostatní strany to dělají tak, že sbírají výrazné a populární osobnosti regionu, i když jsou nestraníky. Starostové a nezávislí jsou také štikou v rybníce a aktivně získávají populární osobnosti pro komunální volby. Ty pak kandidují za ně, i když do strany nevstoupí.

Nebojíte se toho, že ódéesce populární starostové zdrhnou? Proč by populární starosta, který si vybudoval dobré jméno a pozici, kandidoval za nepopulární ODS?

Když odejdou z ODS, tak si myslím, že budou většinou kandidovat za STAN, za ČSSD či TOP 09 spíše ne. Buď půjdou kandidovat za STAN, nebo si udělají vlastní sdružení „Za krásnější a bohatší obec“. Ale uvidíme, jak to dopadne.   

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…