Senát schválil nový zákon, který má pomoci lákat fondy do ČR

03.07.2013 14:10

Senát schválil nový zákon o investičních společnostech a investičních fondech, který má do Česka přilákat investiční společnosti. Zákon předložila vláda a má vytvořit systém podmínek, které by zatraktivnily české právní prostředí pro podnikání tuzemských i zahraničních fondů. Nyní ho dostane k podpisu prezident republiky. Pro zákon hlasovalo 45 přítomných senátorů, proti nebyl nikdo.

Senát schválil nový zákon, který má pomoci lákat fondy do ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Od roku 2015 budou moci mimoevropští správci alternativních fondů získat tzv. evropský pas umožňující nabízet jejich fondy ve všech členských státech EU. Za tím účelem ale budou muset přesídlit a vstoupit pod režim směrnice AIFMD v některém členském státě EU. Zákon odděluje obhospodařování fondu a jeho administraci. Přínosy mají spočívat v rozlišování mezi aktivitami investičních společností a v nastavení odpovědnosti za tyto aktivity, ve snížení administrativy spojené se správou fondů, v odstupňování dohledu České národní banky a regulace podle typu obhospodařovatelů fondů a v rozšíření okruhu právních forem investičních fondů.

Jednoznačně pozitivní posun

Pro podílníky současných fondů tuzemských investičních společností se novým zákonem rozšíří možnosti investování do více typů fondů. Cílem úpravy je vytvořit v tuzemsku podmínky pro spravování a návazné správcovské činnosti, které souvisí s obhospodařováním peněz. Ministerstvo financí doufá, že rozpočtové dopady změn zákonů budou pozitivní. Podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče by se po přijetí nové evropské směrnice mohla pohybovat aktiva v objemu asi 200 miliard eur (asi 5,6 bilionu korun). Část z toho by podle něj mohla skončit v tuzemsku.

Schválení zákona je podle předsedy představenstva investiční společnosti Redside Rudolfa Vřešťála jednoznačně pozitivním posunem v kolektivním investování v Česku. "Obecně jde o zákon, který naše legislativní prostředí výrazně přibližuje evropským standardům, dlouhodobě prověřeným zejména v typických fondových centrech Evropy, jako je například Lucembursko," řekl ČTK.

Zkušení evropští investoři podle něj uvítají, že ČR i díky novému zákonu nabízí možnosti, na které jsou dlouhodobě zvyklí a umí s nimi pracovat. "Věřím, že nová právní norma pomůže do ČR přilákat nové zahraniční fondy a jejich peníze a pomůže tím k rozvoji fondového byznysu jako oboru s vysokou přidanou hodnotou, kde může najít uplatnění mnoho českých odborníků, právníků, auditorů, bank, což s sebou přinese i pozitivní dopad pro státní rozpočet," dodal.

Zákon souvisí se zavedením evropské směrnice AIFMD o regulaci správců alternativních fondů, tedy fondů hedgeových, infrastrukturálních, realitních, komoditních, fondů soukromého kapitálu a dalších do českého právního řádu. Lhůta pro převzetí této směrnice do českého práva uplyne 22. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…