Senát schválil změnu pravidel pro přeměnu obchodních společností

27.10.2011 15:15

Senát schválil beze změn vládní novelu o přeměnách obchodních společností a družstev, která má vyjasnit pravidla pro jejich fúze či rozdělování. Předloha také výslovně upravuje typy přeshraničních přeměn a možnost přeshraničního přemístění sídla nad rámec již upravené přeshraniční fúze. Zákon musí podepsat prezident.

Senát schválil změnu pravidel pro přeměnu obchodních společností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Norma má do českého práva převést předloňskou směrnici EU, jejímž cílem je především umožnit zapojení prostředků elektronických komunikací do procesu přeměn obchodních společností a družstev. Dále chce snížit nadbytečné informační povinnosti a zajistit důslednější ochranu práv věřitelů v souvislosti s posledními změnami práva unie. 

Novela má vyjasnit i administrativu související s přeměnami obchodních společností a přinést větší variabilitu zejména u restrukturalizací společností. Současná úprava totiž upravuje pouze přeshraniční fúzi a převod jmění na zahraničního společníka, nikoli však jiné přeshraniční přeměny. 

Norma navazuje na nový občanský zákoník a nový zákon o obchodních korporacích, které nyní projednává sněmovna a je tak součástí nového uspořádání soukromého práva.

Jak upozornila ČTK, senátor ČSSD Vladimír Dryml doporučoval zrušit ustanovení, které se týká potřeby znaleckého posudku při přeměně bytových družstev. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) před tímto zásahem varoval vzhledem k tomu, že absence znaleckého přezkoumání by mohla v některých případech vést ke krácení majetkových podílů družstevníků. Zákon navíc ve stávající podobě umožňuje znaleckého posouzení nevyužít. Senátoři ale Drymlův návrh neodhlasovali.

Zákon o přeměnách obchodních společností a družstev platí už od roku 2008. V souladu s původní evropskou směrnicí umožnil přeshraniční fúze společností s ručením omezeným a akciových společností. Nad rámec této směrnice umožnil také přeshraniční fúze veřejných obchodních společností, komanditních společností i družstev.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…