Senátor: Ať německý prezident neútočí na Zemana. Nejsme už Protektorát

26.06.2013 15:50

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava se rozzlobil na německého prezidenta Joachima Gaucka, že se vměšuje do vnitřních záležitostí České republiky a komentuje fakt, že český prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem vlády odborníků Jiřího Rusnoka.

Senátor: Ať německý prezident neútočí na Zemana. Nejsme už Protektorát
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Německý prezident Joachim Gauck podle iDnes.cz vytkl Miloši Zemanovi, že se nechová jako usmiřovatel. Narážel tím na Zemanův postup při jmenování nové vlády. Český prezident je nyní dva dny na návštěvě v Německu.

Německý prezident radí

„Právě v neklidných politických dobách by měl prezident působit jako moderátor a usmiřovatel. K tomu musí ovládat tiché tóny a nesmí slovně útočit. Má překonávat příkopy ve společnosti a sjednocovat národ,“ řekl Gauck Zemanovi při slavnostním obědě v berlínském zámku Bellevue.

Gauck vyjádřil také přesvědčení, že se Zemanovi podaří vyřešit českou vládní krizi ve spolupráci s parlamentem. „Jste prvním přímo zvoleným prezidentem Vaší země. Stojíte nyní před nelehkou úlohou, role prezidenta má promlouvat jeho přímým mandátem, aniž by se tak vytvářela druhá vládní moc,“ přednesl ve svém projevu Gauck. „Nyní na Vás míří spoustu očí i v Německu, právě kvůli aktuální vládní krizi ve Vaší zemi. Věřím, že budete spolupracovat s Českým parlamentem a naleznete kompromis,“ řekl Gauck.

„Prezident má užívat tiché tóny a neměl by polemizovat. Má překlenout společenské mezery a sjednocovat národ,“ poradil Gauck také Zemanovi. Gauck ve svém projevu také říká, že přímá volba prezidenta v České republice jde ruku v ruce s nadějí, že zájmy obyvatelstva o politiku zesílí.

Nejsme Protektorát!

Senátora Doubravu rozzlobilo, že německý prezident má vůbec "tu drzost" vyjadřovat se k vnitropolitické situaci v České republice a radit našemu prezidentovi, co má dělat.

„Bylo by dobré panu německému prezidentovi připomenout, že jsme Česká republika, a nikoli Protektorát Čechy a Morava pod ochranou Říše. Někteří němečtí představitelé by si možná přáli to navrátit do stavu z doby druhé světové války, ale i proto je dobře, že českým prezidentem byl zvolen Miloše Zeman, a nikoli přítel sudetských Němců Karel Schwarzenberg,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Doubrava.

„Prezident republiky Zeman postupoval v souladu s ústavou. Němce asi děsí, že už ve vládě nemají svého člověka, pana Schwarzenberga. Co si to dovolují mluvit nám do našich suverénních záležitostí? To je, jako kdyby prezident Zeman radil britské královně, koho má jmenovat premiérem. To je od německého prezidenta opravdu drzost potom, co nám tady v třicátých a čtyřicátých letech provedli. My Němcům také neradíme, koho mají mít za kancléře. Zeman není Hácha, aby ho Němci honili kolem stolu,“ dodal Doubrava.

Odpoledne se má Zeman v rámci své návštěvy Německa sejít také s německou kancléřskou Angelou Merkelovou, ta si na něj vyhranila 30 minut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…