Senátor ODS na férovku: Cikán seřezal moji zástupkyni. A...

03.06.2013 4:44

ROZHOVOR Podle senátora ODS a starosty Albrechtic Jaroslava Zemana si lidé ještě mohou zvyknout na to, že Romy živí, ale již si nezvyknou na to, že je Romové za to mlátí. Lidem potom může dojít trpělivost a může to skončit pouliční válkou.

Senátor ODS na férovku: Cikán seřezal moji zástupkyni. A...
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

Co říkáte tomu, jak Romové v Duchcově brutálně napadli manželský pár? Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková řekla, že by se to nemělo vztahovat na Romy, ale že jde jen o útok jednotlivců. Je to tedy podle vás ojedinělá událost, nebo je to spíše vrcholek ledovce, který ukazuje na širší problém, že agresivita a protispolečenské jednání Romů narůstá?

Je to samozřejmě široký problém cikánské komunity obecně. Velké procento z nich nepracuje a žije ze sociálních dávek. V poměru k většinové populaci jich také velké procento páchá trestné činy. Dělají problémy. To víme všichni. Menšina z jejich komunity chodí do práce, ale většina z nich se nechá živit a navíc páchá různé delikty.

Socioložka Jiřina Šiklová řekla o České republice, že situace ve srovnání s Evropou napjatá není. Co si o tom myslíte?

Já si myslím, že napjatá je. To záleží na tom, kde žijete. Když žijete ve vile v Dělostřelecké ulici, kde bydlel Václav Havel, tak tam rozhodně asi žádné napětí není. Ale pokud bydlíte ve Šluknovském výběžku či na Tanvaldsku, tak tam to napětí je vidět. Já bych poradil těm lidem, kteří si myslí, že se nic neděje, aby tam mezi ty Cikány šli bydlet a za pár dní by změnili názor.

Městský strážník, který z kamery sledoval incident, i když přivolal státní policii, tak nezasáhl. Myslíte si, že to je selhání jednotlivce, nebo je to nějaký obecnější problém, že se třeba bál, aby nebyl nařčen z rasismu, kdyby zasáhl proti Romům?

Určitě selhal. Ale myslím, že může být pravda i to, co říkáte, že se bál obvinění z rasismu či z neadekvátního použití zbraně. Byla to prekérní situace. Cikáni se před nějakou uniformou nezastaví. Z čeho my máme nějaký strach či respekt, tak to oni vůbec nerespektují a je jim to jedno. Trochu selhal, to určitě, ale víte, jak to je: Když policie zasáhne, tak média ji napadnou, že zasáhla moc tvrdě, když nezasáhne, tak ji obviní, že nic nedělala.

Někteří politici a i státní zástupce se pozastavili nad tím, že u tak brutálního násilného trestného činu nebyla uvalena vazba. Co si o tom myslíte vy?

Mě to nepřekvapuje. Když se podíváme na mačetové útočníky z Nového Boru, kteří nejsou ještě odsouzeni, či jak Cikáni znásilnili a pokusili se zavraždit třináctiletého Patrika a dostali pět let, a jak se naopak zatočilo se žháři z Vítkova, tak to není měření stejným metrem. Čili mě to nepřekvapuje. U nás Cikán seřezal moji místostarostku, tak byl odsouzen k tři sta hodinám veřejně prospěšných prací. A pak dostal amnestii. To je směšné.

Funguje tedy podle vás u nás pozitivní diskriminace ve prospěch Romů a rasismus naruby namířený proti většinové společnosti?

To určitě. Vždyť to vidíte. Je otázka, jak to dlouho ta populace může vydržet. Všechny je živíme, ale že nás za to ještě začnou mlátit, tak to už je fakt silné kafe. Můžeme si možná zvyknout, že nikdy nebudou chodit do práce, že žijou ze sociálních dávek, ale když potom ještě řežou ty, kteří je živí... Tady fakt vzniká nová kasta cikánských feudálů, která se chová velkopansky. Nepracují, dělat nebudou, žijí z peněz těch lidí, kteří pracují, ale Cikáni se mají mnohdy lépe než ti, co dělají. Kdybych byl romským aktivistou, který by to s Romy myslel dobře, tak bych z takovýchto věcí, co se děje s jejich komunitou, radost neměl. Několik jejich generací nepracuje. To je pro jejich komunitu cesta do pekel. Pak je to o trestných činech, drogách, nemakání a žití z dávek. To je obrovský problém, kam se řítí.

A jak to řešit?

Veřejnou službou. Chceš sociální dávky, tak aspoň uklízej a zametej. Dělej něco pro tu společnost, která tě živí. Když nechceš nic dělat, tak skonči v příkopě.

Kam to podle vás může dospět, když se to nebude řešit? Romové v Ostravě demonstrovali a říkali, že to může dopadnout jako ve Stockholmu, kde imigranté zapalovali auta. Nemůže to skončit nějakou etnickou válkou, kdy bude jejich agresivita na jedné straně narůstat a na druhé straně si to občané už nenechají líbit a vezmou zákon a sebeobranu do svých rukou?

To se může klidně stát. Proč by nebyli Cikáni více agresivní, když jim to projde? Všechno, co chtějí, dostanou. Dostávají příspěvky na bydlení, sociální dávky, a práci se vyhýbají jako čert kříži. Tak proč by je tohle nepovzbudilo, aby chtěli víc? Vláda a Parlament to bohužel neřeší. Bez práce nejsou koláče a kdo nepracuje, ať nejí. Tak to fungovalo vždy. Jak jsem řekl, lze si ještě zvyknout na to, že je živíte, ale už si nezvyknete, že vás budou mlátit na počkání. Lidé se jednou naštvou, pohár trpělivosti přeteče a nedopadne to dobře. Kromě nějakých pravicových extremistů jsem neviděl, že by někdo na potkání napadal Cikány, jako oni napadají nás.

Nebylo by dobré zastropovat také příspěvky na bydlení, třeba na pět tisíc korun?

Ano, zastropovat. Ale i pět tisíc je moc. Tak ať bydlí na ubytovnách, když nechodí do práce. Bydlení každého odpovídá jeho ekonomickému snažení. Každý by asi chtěl mít vilu, ale když si na ni nevydělám, tak ji holt nemám. Každý tedy bydlí dle toho, co si může dovolit, jenom u Cikánů je to tak, že jim stát proplatí vše. To je tunel na státní rozpočet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…