Senátor Vícha: Na opravení novely jsme domluveni s poslanci

06.09.2011 9:38

Šéf senátorů ČSSD Petr Vícha Radiožurnálu řekl, že ve sněmovně bude určitě vůle pochybení v novele loterijního zákona napravit. Poslanci by totiž dnes měli znovu projednat regulaci hazardu, neboť příslušnou normu v červenci vrátil s pozměňovacími návrhy Senát. Podle senátora Víchy proto, že v zákoně jsou nepřesnosti. Poslanci ale podle něj s úpravou zákona tak, jak ji navrhuje horní komora, souhlasí.

Senátor Vícha: Na opravení novely jsme domluveni s poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Podle horní komory a také vysvětlení senátora Petra Víchy z ČSSD sněmovna schválila novelu loterijního zákona s řadou nepřesností, které mohou paradoxně kompetence obcí při regulaci hazardu omezit. Například by mohly přestat platit vyhlášky, kterými už teď radnice regulují výherní automaty.

„Jsme domluveni s kolegy v Poslanecké sněmovně, že když jim Senát opravenou verzi vrátí, tak ji sněmovna přijme. A obce se konečně dočkají možnosti regulovat videoloterijní terminály," řekl k tomu pro Radiožurnál šéf senátorů ČSSD Petr Vícha s tím, že ve sněmovně je vůle pochybení napravit.

Úpravu normy podporuje i ministr financí Miroslav Kalousek. „Ten pozměňující návrh zkvalitňuje tu předlohu a já jsem doporučil ho přijmout a budu to doporučovat i Poslanecké sněmovně," uvedl k tomu pro Český rozhlas Kalousek.

Sněmovna také bude rozhodovat o novele zákona, která omezuje reklamu ve vysílání České televize. Norma ale také měla v horní komoře podobný osud: Senát ji totiž v podobě odsouhlasené sněmovnou odmítl.

Podle senátní verze má ČT od příštího roku vysílat reklamu jen na kanálech ČT2 a ČT4. Z těchto výnosů bude financovat kulturu a výrobu sportovních pořadů.

Obelfarzer: Byl by dobrý bavorský model

Předseda senátní mediální komise Jiří Obelfarzer z ODS doufá, že poslanci senátní změny přijmou tak, aby do 11. listopadu 2011 mohla být tato novela v platnosti. "Senát ponechá rozdělení reklamy tak, jak to navrhuje sněmovna. To znamená, půl procenta vysílacího času na kanálu ČT 2  a půl procenta vysílacího času na kanálu ČT 4," řekl senátor.

Co se týče iniciativy směřující k odpuštění koncesionářských poplatků některým majitelům přístrojů, ta se podle Obelfarzera opírala o skutečnost, že současné znění zákona nedovoluje soudům vzít v potaz, že někdo užívá přístroj výhradně jiným způsobem a že není správné od něj koncesionářské poplatky požadovat.

„Česká televize vyhodnotila toto opatření jako rizikové, které by ji mohlo způsobit značné výpadky příjmů, protože má omezené kontrolovat tyto skutečnosti," řekl pro rozhlas Obelfarzer s tím, že senátní mediální komise už má také připraveny podklady pro řešení, které by kopírovalo bavorský model.

V něm se koncesionářské poplatky vybírají od podnikatelských subjektů. „Nikoliv podle počtu přístrojů, ale podle velikosti nebo počtu zaměstnanců nebo jiného parametru. To by výrazně zjednodušilo způsob výběru poplatků," vysvětlil senátor.

Upozornil ale,  že v souvislosti s koncesionářskými poplatky dojde v této novele k jediné úpravě - budou osvobozeny diplomatické sbory.

Gajdůšková: Normu je potřeba co nejdříve schválit

Rozhlas dodává, že senátní úpravy před časem podpořila i autorka neúspěšného návrhu na přesun reklamy z ČT 2 na ČT 1 - místopředsedkyně senátu za ČSSD Alena Gajdůšková. Ta se domnívá, že normu je potřeba co nejdříve schválit.

„A to ze dvou důvodů. Jednak to bylo většinově odmítnuto jak na komisi pro sdělovací prostředky, tak ústavně-právním výborem. Takže abych to předkládala znova na plénu, bylo nesmyslné," řekla Gajdůšková.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…