Senátor Vícha: Zvýšení dolní hranice DPH vrátíme bez pozměňováků

07.10.2011 8:49

Senát dnes bude rozhodovat o zvýšení dolní hranice DPH. Ta by měla od příštího roku stoupnout z 10 na 14 procent. Jenže předlohu podle šéfa klubu ČSSD Petra Víchy nakonec vrátí senátoři poslancům beze změn. Zákonem se totiž kromě jiného zvyšují mnohé položky pro občany.

Senátor Vícha: Zvýšení dolní hranice DPH vrátíme bez pozměňováků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Zvýšení dolní hranice DPH by měla státu vynést zhruba 21 miliard korun. Peníze by měly jít do státního penzijního systému. ČSSD se ale nelíbí, že zvýšení DPH by mohlo vést ke zdražení například potravin, léků nebo sociálních a zdravotních služeb. Přesto sociální demokraté zvažovali, že vládní předlohu upraví pozměňovacím návrhem. Ovšem nakonec asi vše dopadne jinak.

„Ten závěr je, že se to v této podobě opravit nedá, tímto zákonem se jednak zvyšují mnohé položky pro občany a také tam je změna rozpočtového určení daní, který odebírá určité procento daně z přidané hodnoty obcím a krajům, proto náš klub bude pro zamítnutí tohoto zákona. Jde i o princip, že tímto si vláda chce získat finanční prostředky na důchodovou reformu, kterou v této podobě také odmítáme," řekl pro Český rozhlas šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

Senátor z ODS Petr Pakosta pak rádiu řekl, že výhrady k vládnímu návrhu mají i někteří senátoři z vládní koalice. Pakosta předlohu prý sice podpoří, i když se obává toho, že například vyšší DPH u potravin povede v příhraničí k tomu, že lidé budou jezdit nakupovat do Německa nebo Rakouska a stát o výnos z daní přijde.

„Moje další obava se týká města a obcí, kde sice na straně jedné úpravami těch podílů na vybrané dani z přidané hodnoty se jim ta absolutní částka má kompenzovat, na straně druhé oni jsou jim kompenzovány ty zvýšené výdaje díky tomu, že se dolní sazba daně z přidané hodnoty bude zvyšovat. Moje třetí obava plyne v tom, že si nejsem jist, že ten důchodový systém bude vyžadovat 20 miliard ročně, jak se deklaruje, já si myslím, že to bude méně," dodal k zákonu pro Radiožurnál Pakosta.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…