Senátor vrací úder Janu Krausovi za prezidenta: Kdyby blbost kvetla...

26.04.2013 6:41

Prezident republiky Miloš Zeman se při své nedávné návštěvě Rakouska vyjádřil k sudetským Němcům. To vyvolalo zajímavou polemiku. Zkritizoval ho například Jan Urban, publicista blízký TOP 09, publicista Bohumil Doležal či moderátor Jan Kraus. Zemana se zastal senátor Jaroslav Doubrava.

Senátor vrací úder Janu Krausovi za prezidenta: Kdyby blbost kvetla...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

„Když občan nějaké země kolaboruje se zemí, jež jeho stát okupuje, tak je vyhánění mírnější trest než například trest smrti,“ zopakoval svou dřívější tezi Zeman ve Vídni.

Kdo tu zajistil spoustu věcí pro lidi?

„Tak bychom mohli podle této úvahy přátelsky vyhnat všechny komunisty ze země - spolupracovali a pomáhali nepřátelské mocnosti - místo abychom je popravovali,“ reagoval na to na svém webu moderátor Jan Kraus.

Senátor Jaroslav Doubrava se do Krause tvrdě opřel. „Já myslím, že kdyby blbost kvetla, tak pan Kraus má rozkvetlou hlavu. A nejenom hlavu... Kdo tady postavil tisíce mateřských škol? Kdo tu postavil stovky kulturních domů? Kdo tu zajistil bydlení pro statisíce rodin? Kdo tu vybudoval školství? Kdo tu vybudoval fabriky? A tak bych mohl pokračovat. Kdo tu vybudoval všechno, co se dnes rozkrádá, ale ještě se nestačilo rozkrást? Netvrdím, že tato pozitivní práce byla jenom prací komunistů, byla to práce celé země. Komunisté byli odstaveni v roce 1989. Podívejte se, co je dnes z republiky, kolik je dnes bezdomovců. Lidé mají strach onemocnět, protože nemají na léky. Podívejte se na stav školství a tak můžeme pokračovat jednu oblast vedle druhé.“

Trestně stíhejte odpůrce sudetských Němců

Doubrava souhlasí se Zemanem, že odsun byl pro sudetské Němce relativně mírný trest, neboť za vlastizradu se trestá smrtí: „Já s ním naprosto souhlasím a je to jedním z důvodů, proč jsem strašně rád, že je mým prezidentem, že jsem ho volil a že jsem svým dílem přispěl k jeho zvolení. Za to mu velmi děkuji a jsem za to velmi rád.“

Antizemanovec Jan Urban na svém blogu napsal, že ten, kdo lže o násilí při odsunu, by měl být trestně stíhán, jako je stíhání za „osvětimskou lež“, tedy popírání holokaustu.

„Sedmdesát let po válce je načase dospět. Sedmdesát let po válce je načase přestat lhát a začít i trestně postihovat lži o násilí při odsunu německy mluvícího obyvatelstva z českých zemí. Sedmdesát let po válce je načase se dospěle přiznat ke svým vlastním zločinům a omluvit se za ně,“ napsal Urban.

Kdyby vám Němci vyvraždili rodinu...

Podle Doubravy se přehmaty Čechů zveličují a v kontextu zrůdností a toho, že Němci chtěli český národ celý vyhladit, jen to nestihli, je tvrdé zacházení s Němci pochopitelné.

„V žádném případě netvrdím, že k nějakým nepravostem nedošlo. Na druhou stranu na tuto dobu je nutné se dívat v jejím kontextu. Když se někdo vrátil z koncentráku a zjistil, kdo ho tam poslal, nebo kdo mu vyvraždil celou rodinu, tak se pak asi k Němcům nechoval v rukavičkách. Tomu se asi nemůžeme divit. Němci zavraždili několik set tisíc našich občanů. Násilí při odsunech se zveličuje a mnohdy se uvádí případy, které ani nezpůsobili Češi,“ říká senátor pro ParlamentníListy.cz.

Bohumil Doležal zase de facto uvedl, že pokud sudetští Němci Československo a československý stát nepovažovali za svou vlast, těžko mohli spáchat velezradu.

Mluvit o vlastizradě je nevěcné

„Pokud jde o Zemanovu poznámku, že se sudetští Němci dopustili vlastizrady a že vyhnání je mírnější než trest smrti, nechám stranou její podivnost (má to snad znamenat, že jsme je tedy mohli vyvraždit, ale byli jsme humánní, neudělali jsme to?) a omezím se na konstatování, že vlast vzniká tím, že se na jejím utváření shodnou všichni zúčastnění. Nechci zastírat hlubokou problematičnost rozhodnutí sudetoněmeckých představitelů o spolupráci s Hitlerem, jen upozornit, že pokud se tak nestane, je mluvit o vlastizradě nevěcné,“ napsal Doležal.

Domů do Říše

„Pokud nepovažovali Československo za sovu vlast, tak co tady dělali? Proč tady žili? Proč nešli hned tam, kam byli po válce naprostým právem a rozhodnutím vítězných mocností odsunuti? Chtěli domů do Říše, Heim ins Reich. Takže jsme jim to jenom splnili,“ zlobil se Doubrava.

Odsun sudetských Němců byl podle Doubravy právoplatný i na základě mezinárodního práva. „Jsou tu statisíce Němci zavražděných Čechů a ukrutné bestiality, kterých se Němci dopouštěli. Chtěli nás jako národ vyhladit podobně jako Židy. To se s odsunem nedá vůbec srovnávat. Ať to vypráví těm mála lidem, co přežili Lidice. Ať to vypráví těm lidem, kteří byli v Osvětimi,“ dodal Doubrava.

Podle senátora drtivá většina sudetských Němců podporovala Adolfa Hitlera, bylo jich vysoké procento v nacistické straně NSDAP a mnoho Sudeťáků vstupovalo do SS a gestapa: „Sudetských Němců, kteří nechtěli Hitlera, bylo jen velmi, velmi málo, tak ať se chlapec zklidní.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…