Senátoři odmítli prodloužit platnost balíčku sociálních úspor

07.10.2011 14:56

Senát odmítl návrh, aby vládní balíček současných úsporných opatření v sociální oblasti platil i v příštích letech. Pro zamítnutí bylo 35 senátorů.

Senátoři odmítli prodloužit platnost balíčku sociálních úspor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Soubor opatření, která se týkají například vyplácení nemocenské, rodičovského a sociálního příspěvku či příspěvku na péči, je téměř totožný s balíčkem přijatým loni ve stavu legislativní nouze. Ústavní soud kvůli formě schválení na návrh opozice platnost přijatých opatření zrušil ke konci letošního roku. Vláda proto balíček předložila znovu, aby úsporná opatření mohla platit nadále.
    

"Pokud by zákon nebyl přijal, vyvstaly by výrazné negativní dopady na státní rozpočet," uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka Drábek. Vláda od balíčku očekává, že jí přinese na výdajích úsporu ve výši 11,2 miliardy korun, zatímco na příjmech přes 9,1 miliard korun.

Místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach zamítnutí zdůvodnil mimo jiné tím, že balíček je "slepenec" mnoha novel a že jeho záměrem je "ušetřit asi 20 miliard korun na těch nejpotřebnějších".

Jeho stranická kolegyně Alena Gajdůšková kritizovala rušení porodného na druhé a další dítě, které je podle ní protipopulačním opatřením. Porodné je ale podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) jen jednorázovou a nedostatečně motivující dávkou - na rozdíl od příspěvků v mateřství nebo daňových úlev.

Senátoři mají nyní před sebou schvalování novely zákoníku práce. Ten tanovuje odstupné podle počtu odpracovaných let nebo výpověď za hrubé porušení nemocenské. Odbory však považují nový důvod pro výpověď z práce za porušení režimu na neschopence za protiústavní a chystají stížnost, vláda naopak říká, že zákony zpružní pracovní trh a motivuje firmy k vytvoření nových pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…