Senátoři vládní reformy rozcupují. Poputují tak zpátky do sněmovny

06.10.2011 9:00

Šéf horní komory parlamentu Milan Štěch v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že s výjimkou jednoho zákona, a to je zákon o záchranné službě, budou podány a schváleny návrhy na zamítnutí takzvaných reformních zákonů v Senátu. Balík vládních reformních norem začnou senátoři přitom projednávat už dnes.

Senátoři vládní reformy rozcupují. Poputují tak zpátky do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Senátoři sociální, zdravotní, daňovou a důchodovou reformu zřejmě zamítnou. Balík vládních reformních norem začnou senátoři přitom projednávat dnes a předpokládá se, že se kvůli nim sejdou ještě příští týden. Vládní normy postupně odmítla většina senátních výborů, kde mají sociální demokraté převahu.

Jak připomněl rozhlas, zákony přinášejí adresnější výplaty sociálních dávek, změny v příspěvcích na péči nebo povinné veřejné práce pro nezaměstnané.

„Očekávám, že s výjimkou jednoho zákona, a to je zákon o záchranné službě, budou podány a schváleny návrhy na zamítnutí takzvaných reformních zákonů, protože bohužel vláda se ani nepokusila s opozicí, a to i při jednáních v Poslanecké sněmovně, nalézt nějaký kompromis. Zákony jsou v takové podobě, že jsou pro nás naprosto nepřijatelné," sdělil pro Radiožurnál  předseda Senátu  Milan Štěch z ČSSD.

Jenže koalice si zákony z dílny ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a ministra zdravotnictví chválí.

Filipiová: .Dávky nejsou adresné

„Dávky se tváří, že jsou adresné, ale adresné nejsou, protože mnoho lidí pobírá třeba dávky v prvním stupni a mám zkušenost, protože se s těmi lidmi setkávám, že lidem ve čtvrtém stupni závislosti ty peníze nestačí. Myslím si, že je jenom dobře, že se snížil příspěvek v prvním stupni a že dochází k navýšení čtvrtého stupně," podotkla k normám občanská demokratka Daniela Filipiová.

Zákony mají kromě jiného nastolit nová pravidla pro vyplácení sociálních dávek, měly by je totiž obhospodařovat úřady práce. Jenže podle sociálních demokratů nová pravidla vnesou do systému vyplácení dávek chaos a vzdálí úřady lidem. Takové názory ale zcela odmítá ministr Drábek.

„Souhrn jednotlivých prvků má dva základní cíle a to snížit náklady na správu celého systému a zvýšit klientský komfort. Třetím doprovodným prvkem je vytvořit předpoklady pro účinnější kontrolu a přesnější zacílení státního sociálního systému na ty klienty, kteří pomoc státu skutečně potřebují," řekl Drábek před nedávnem pro Český rozhlas.

Novela zákoníku práce stanovuje odstupné podle počtu odpracovaných let nebo výpověď za hrubé porušení nemocenské. Odbory však považují nový důvod pro výpověď z práce za porušení režimu na neschopence za protiústavní a chystají stížnost, vláda naopak říká, že zákony zpružní pracovní trh a motivuje firmy k vytvoření nových pracovních míst.

 „Zaměstnavatel hradí první 3 týdny nemoci zaměstnanci a má právo na přiměřenou obranu proti neférovému jednání zaměstnance," tvrdí k novele pak ministr Drábek.  

Opozice: Zdravotnická reforma poškodí pacienty

Zdravotnická reforma upravuje umělé oplodnění a stanovuje podmínky pro nakládání se zdravotnickou dokumentací. Podle opozice předloha poškodí pacienty, podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera naopak postavení pacientů zlepší.

„Měl by zklidnit situaci ve zdravotnictví, zlepšit i prostředí a podmínky pro poskytování zdravotní péče, lékařů, zdravotních sester a dalších zdravotních pracovníků. Rozhodně se nikdo z pacientů nemusí bát, že by se zde budovalo něco diametrálně jiného než v minulé době a že péče u nás bude i nadále přístupná všem, kteří ji potřebují," dodal pak ke svým reformám ministr zdravotnictví Heger.

Počítá se s tím, že Senát normy zamítne, poputují tak zpátky do sněmovny, kde musí zákony poslanci přehlasovat.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…