Senátorka: Všichni chtěli přímou volbu. Teď se diví, že má Zeman sílu

02.07.2013 18:07

Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová (BEZPP), která se při posledních krajských volbách stala skokankou republiky, si nemyslí, že Rusnokova vláda získá důvěru. V případě prezidenta mluví o horké jehle a v kauze Nagyová, která současný stav nastartovala, věří, že nikdo si není rovnější.

Senátorka: Všichni chtěli přímou volbu. Teď se diví, že má Zeman sílu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Všichni mluví o přímé demokracii a pak koukají jak puk. Asi tímto stylem kroutí Alena Dernerová hlavou, když se najednou na sněmovní půdě v posledních týdnech mluví o ohrožení parlamentní demokracie.  „Všichni chtěli přímou volbu prezidenta, tak nevím, čemu se diví. To přece mohli čekat, když  vše bylo šito horkou jehlou. Prezident má nyní silný mandát!“ říká věcně a pro ParlamentníListy.cz dodává, že si ovšem nemyslí, že vláda Zemanova přítele Rusnoka získá důvěru.

„Ale to se dá čekat. Parlamentní strany se s tím nemohou smířit, nečekaly to,“ říká s tím, že nejen Zeman, ale celá kauza Nečase a Nagyové prostě všem vypálila rybník. „Věřím, že kauza paní Nagyové a spol. nebude pouze story. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu musí mít pádné důkazy. Zákony platí pro všechny stejně. Není rovný a rovnější,“ podotýká k pozadí policejního zátahu na sněmovní půdě a u šéfky Nečasova kabinetu.

Manévruje tam, kde to dolní sněmovna umožňuje

Legitimní by podle Aleny Dernerové rozhodně byly předčasné volby. „Ale to by se měla rozpustit sněmovna... Vlastně vše je v rukou dolní sněmovny.“ myslí si senátorka: „Pan prezident se pohybuje v prostoru, který mu nabízí dolní sněmovna. Jeho postup není neústavní,“ uzavírá pragmaticky politička, která se při posledních krajských volbách dostala z nevolitelného 55. místa kandidátky Severočechů.cz na její čelo, takže předběhla i lídra hnutí, milionáře Jiřího Zelenku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…