Slušovický senátor Čuba brání Zemana zuby nehty. Vadí mu házení vajíček a červené karty

27.05.2015 9:07

JINÝMA OČIMA Otevřenost ohledně závažných problémů, vyváženost v zahraničních vztazích, žádné postranní osobní zájmy, starost o blaho krajů. I za to si bývalý předseda Agrokombinátu Slušovice a senátor František Čuba váží Miloše Zemana. ParlamentnímListům.cz sdělil ještě více.

Slušovický senátor Čuba brání Zemana zuby nehty. Vadí mu házení vajíček a červené karty
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba

„Vážím si prezidenta Miloše Zemana za jeho osobní úsilí a nasazení při poznávání jednotlivých krajů republiky a jeho velké a poctivé pracovní nasazení ve prospěch naší země,“ říká František Čuba a dodává: ,,Prezident Zeman se umí otevřeně vyjádřit k závažným problémům vnitřním i zahraničním, o kterých jiní nemají odvahu hovořit nahlas a pojmenovávat věci správným jménem.“ Pro ParlamentníListy.cz podporu prezidenta rozvedl do několika bodů.

Podpora prezidenta

„Zeman byl prezidentem zvolen v přímé volbě a u většiny národa požívá jako hlava státu autority a vážnosti. Vždy se otevřeně vyjadřoval k palčivým problémům společnosti, a to i před listopadem 1989, kdy k tomu bylo potřeba osobní statečnosti. I dnes se otevřeně vyjadřuje k závažným problémům vnitřním i zahraničním, o kterých jiní nemají odvahu hovořit, obrací pozornost na jeho osobu a vyvolávají proti němu protesty a štvanice,“ začíná se slovy podpory.

Zájmem Zemana je podle Františka Čuby nalezení důstojného místa pod sluncem pro naši republiku, zabezpečení jejího hospodářského i společenského rozvoje v dnešním rozháraném světě. Prezident se snaží, aby naše zahraniční vztahy byly vyvážené. K hospodářskému rozvoji totiž potřebujeme také dobré vztahy s Ruskem, Čínou a ostatními zeměmi. Angažuje se v řešení konfliktů jednáním a používáním přiměřených prostředků. Usiluje o zmírnění nepřiměřených prostředků, například sankcí proti Rusku, které všeobecně zhoršují vztahy a ohrožují hospodářský rozvoj.

Prezidentskému úřadu současný prezident, jak říká Čuba, věnuje všechnu svou energii, své znalosti a zkušenosti. Nemá žádné postranní osobní zájmy. Majetek neshromažďuje a jako první založil fond na splácení státního dluhu. Navštěvuje jednotlivé kraje. Seznamuje se jak s úspěchy, tak s problémy jednotlivých míst. Diskutuje s občany a vysvětluje své názory a činy. Pravidelně vystupuje v rozhlase, když se veřejnoprávní České televizi znelíbil.

„Měli bychom ctít autoritu hlavy státu, projevovat mu úctu a podle toho se k němu také chovat. Házení vajíček, červené karty, různé kampaně – v čím zájmu – a pomlouvačné články sem určitě nepatří. I prezident je občan. I na něj se vztahuje Listina základních práv a svobod. Toho by si měli být jeho odpůrci vědomi,“ podotýká.

Po operaci oka

Devětasedmdesátiletý senátor Strany práv občanů František Čuba je v rekonvalescenci po operaci oka. „Do února jsem neměl žádné problémy. Pak jsem byl na operaci s okem. Tři měsíce marodím, teď se z toho dostávám a ještě šest týdnů budu,“ řekl na nedávné tiskové konferenci a informoval, že neodstoupí z funkce radního zlínského kraje, jak hlásal v předvolební kampani do Senátu. Chce totiž pomoci udržet koalici ve vedení kraje.

Bývalý šéf Agrokombinátu Slušovice se podílí na přípravných pracích na propojení vodních dopravních cest ze Slovenska. Jedná se o dlouhodobý úkol, který podporuje i prezident Zeman. Premiér Bohuslav Sobotka slíbil zajistit studii a také slovenská strana, konkrétně premiér Robert Fico, se o projektu kanál Dunaj–Odra–Labe vyjádřil jako o ambiciózním, důležitém, ale především realizovatelném.

Společně s partnery se ve firmě Taneco, která sídlí v Krnově, rozhodl uplatnit v projektu aquaponie. Při troše nadsázky jde o takové zemědělské „perpetuum mobile“. Znečištěná voda z obřích nádrží na chov ryb se využívá pro pěstování rostlin, které si z ní vezmou živiny, a tím ji vyčistí, načež voda putuje zpátky k rybám. Firma hodlá investovat zhruba dvě miliardy korun do dvou vzorových farem, kde by našlo práci na tři sta lidí.

Vedení Zlínského kraje drží po volbách v roce 2012 v rukou koalice ČSSD spolu s KSČM a Stranou práv občanů. Čuba je neuvolněným radním se zodpovědností za zemědělství. V případě větších zdravotních problémů prý zváží setrvání v této funkci. A jak dodává úplně nakonec: „V centru mého zájmu jsou lidé. Pro ně se snažím hledat nové příležitosti!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…