Sociální demokrat, který vidí do systému: Kauza Rath je naprosto v pořádku

08.06.2012 9:18

Tři čtvrtě hodiny se ve svém projevu k Poslanecké sněmovně obhajoval David Rath a řekl toho mnoho. Mottem projevu byla snaha prokázat, že je obětí spiknutí. Mnoho pochopení ale nenašel u nezávislého senátora zvoleného za ČSSD Miroslava Antla. Ten jako bývalý uznávaný státní zástupce s Rathovými argumenty nesouhlasí.

Sociální demokrat, který vidí do systému: Kauza Rath je naprosto v pořádku
Foto: redakce
Popisek: Miroslav Antl, senátor

Rath ve své řečnické obhajobě před Poslaneckou sněmovnou vyzdvihl „megatechniku“, která byla na něj a ostatní vyšetřované nasazena. Té prý se nedostalo ani věhlasnému kmotrovi Mrázkovi.

Megatechnika byla standard

To si ale někdejší státní zástupce a dnes nezávislý senátor zvolený za ČSSD Miroslav Antl nemyslí. „Určitě je třeba vidět, že pan Rath je obviněn ze zvlášť závažného zločinu. A proto přístup policejních orgánů i státní zástupkyně Bradáčové pokládám za naprosto standardní,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz.

"Myslím si, že co je nestandardní, je péče, kterou panu Rathovi věnují média. A možná trošku i divadlo, které bylo kolem jeho vystoupení v Poslanecké sněmovně. Aby nad ním poletoval vrtulník a byly uzavřené ulice, to mi připadá, že až tak nebezpečný zločinec to nebude. Je to divadlo a je to divadlo pro lidi a pro média,“ dodal.

Udali mě v Brně, náhodička

Za nestandardní někdejší státní zástupce nepovažuje ani to, že bývalý policista (Libor Grygárek – podle Rathova projevu člověk ministra Jana Kubiceho), který trestní oznámení podal, s ním šel z obav před vyzrazením až na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Tam jej s ním přitom sepsal náměstek nejvyššího státního zástupce.

„Takže tento Kubiceho člověk se něco dozví a úplně náhodou se vypraví do Brna přímo na Nejvyšší státní zastupitelství. A teď si představte, kdo s ním trestní oznámení tam sepíše. Trestní oznámení s ním tam sepsal přímo doktor Igor Stříž, první náměstek Nejvyššího státního zastupitelství. Dámy a pánové, to je náhodička,“ uvedl Rath ve svém projevu.

Udali ho v Brně? A proč ne

Miroslav Antl oponuje: „Kdybych já o tom uvažoval jako občan s pocitem, že znám poměry na příslušném státním zastupitelství, tak bych si také samozřejmě vybíral důvěryhodného státního zástupce. A občan může podat podle paragrafu 152 trestního řádu trestní oznámení a není řečeno, že to musí být místně nebo věcně příslušnému státnímu zástupci či policejnímu orgánu.“

„To, že pan Libor Gregor si vybral pana doktora Igora Stříže, já velmi dobře chápu. Igor Stříž je naprosto důvěryhodná postava. Je to zase přísný, nekompromisní a objektivní státní zástupce, u něhož nelze mít pochybnost, že by se ta informace vyzradila, nebo že by dokonce byl zapojen do nějaké aféry. Já třeba osobně bych se na Stříže obrátil také," dodává Antl na vysvětlenou.

Samá náhoda? Nikoliv

„Ale náhody pokračují dál,“ pravil v projevu Rath, podle kterého i přes to, že prý trestní oznámení neobsahuje ani čárku o podezření na trestnou činnost v Severočeském kraji, bylo šetření postoupeno právě do Ústí nad Labem, kde je státní zástupkyní Lenka Bradáčová. Tu Rath považuje za zmanipulovanou a ochotnou se pro osobní ambice účastnit na spiknutí proti němu.

„Já si velmi vážím paní státní zástupkyně doktorky Lenky Bradáčové, která je skutečně přísnou, ale objektivní státní zástupkyní,“ reagoval Antl pro ParlamentníListy.cz. „Tady to byly počáteční úkony, pokud si vzpomínáte, tak Lenka Bradáčová tu věc dozorovala na samém počátku, přičemž jedno z míst, kde bylo podezření na páchání trestné činnosti, bylo v Severočeském kraji," míní senátor.

Ten poznamenal, že místně příslušné byly na začátku dva kraje, a to, že to jeden z nich začal dělat, „je v pořádku“. „Že pak bylo rozhodnuto, že je ta větší nebo zásadnější část trestné činnosti na území jiného kraje, to bylo prostě vyřešeno tím, že ta věc byla předána místně příslušnému kraji. To je naprosto v pořádku a myslím si, že to bylo i dobře z hlediska postupu, aby ta věc nebyla zmařena na samém počátku,“ vysvětlil Antl svůj pohled.

Budu rád, když ho odsoudí, je-li vinen

David Rath, zjednodušeně řečeno, v pasáži svého projevu věnovaného vyšetřování dochází k závěru, že je jen čudla a nikoliv velká ryba. Ani to si však Miroslav Antl nemyslí, byť k tomu dodává své ale. Přirovnání k čudle se přitom pousmál.

„Začnu jako na začátku. Jedná se o zvlášť závažný zločin. Z pohledu České republiky je to jeden ze strašně moc případů korupce. A pokud bude skutečně prokázáno, že se pan Rath korupce dopustil, tak budu rád, že pan Rath bude odsouzen. Ale budu se muset ptát, proč není odsouzeno dalších tisíce případů,“ konstatoval Antl.

Nesmí být jediný

„Já prostě doufám, že to není ojedinělá akce a že si v uvozovkách někdo takhle nevybral pana Ratha a že takto bude postupováno proti každému, kdo je podezřelý z korupce. Osobně jsem přesvědčen, že v České republice je té korupce až příliš, a to zejména kolem veřejných zakázek a peněz, které k nám jdou z Evropy. Čili těch důvodných podezření by bylo daleko víc a dost možná se týkají většiny krajů,“ obává se Antl.

„Takže doufám, že kauza Rath je první vlaštovka a pak už v tu chvíli nebudeme masírováni médii o každém případu a budeme informováni teprve tehdy, jako když se stane vražda, že se stalo a pak teprve o rozsudku,“ doufá senátor.

Ten v té souvislosti podotkl, že není příznivcem různých přímých přenosů ze soudních síní. „Pokud to proběhne, ať si každý, kdo uzná za vhodné, přepne na ten program, ale určitě by se to jednání nemělo komentovat. V tuhle chvíli máme jako republika daleko jiné starosti, než být denně informováni o tom, že je jeden stíhán,“ vysvětluje.

Nahlaste, co víte

Podle Antla bychom se měli zajímat, proč nejsou stíháni i ti ostatní. „A občané, kteří vědí, že se někde děje korupce, tak by teď měli přijít a říct ano, my jsme dali peníze, protože jsme potřebovali státní zakázku a bez nich bychom jí nedostali. Těch případů by určitě byly desítky, ne-li stovky,“ domnívá se někdejší státní zástupce a dnes senátor za ČSSD.

Připomeňme, že Miroslav Antl působil jako prokurátor celá osmdesátá léta, přičemž od roku 1985 působil na dnes již Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové, a to až do roku 2001. Poté nastoupil na ministerstvu vnitra jako šéf Úřadu vyšetřování pro ČR. O rok později působil jako první náměstek policejního prezidenta. Od roku 2003 byl bezpečnostním ředitelem Telefónicy O2 Czech Republic. Senátorem se stal v roce 2008.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…