Stařičký Čuba jako Schwarzenberg, nářky poražené Gajdůškové, výživa telat. Volby mají ošklivou dohru

21.10.2014 15:11

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) neobhájila svůj mandát v horní komoře Parlamentu a uvedla hned několik důvodů, proč ji porazil bývalý dlouholetý šéf JZD Slušovice František Čuba (SPO). Vyjádřila pochybnost nejen nad financováním Čubovy kampaně, ale kritizovala také média za to, že nevěnovala dostatečnou pozornost práci Senátu. Miloše Zemana, který podle ní Čubu podpořil, nepovažuje za nadstranického prezidenta. Předseda SPO Jan Veleba a publicista Karel Hvížďala v reakci pro ParlamentníListy.cz přidali svůj pohled na věc.

Stařičký Čuba jako Schwarzenberg, nářky poražené Gajdůškové, výživa telat. Volby mají ošklivou dohru
Foto: Filip Ferbie
Popisek: František Čuba vyzývá voliče, aby volili senátora se skutečnými výsledky

Ve druhém kole senátních voleb na Zlínsku získal osmasedmdesátiletý František Čuba 11 971 hlasů, zatímco Gajdůšková 10 193. Gajdůškovou překvapilo, že Čuba vyhrál, ačkoliv nebyl při kampani tolik vidět. Zapochybovala také nad způsobem financování kampaně. „Prohrála jsem s penězi, které mají původ bůhví odkud, s jakýmsi vzpomínkovým optimismem, kde všechno, co bylo, bylo krásné za našeho mládí, a s vysloveně virtuální realitou. To byla marketingová kampaň. Klobouk dolů před tím, jak byla udělána. Myslela jsem, že má práce a kontakt s lidmi platí víc. Neplatily," řekla končící senátorka Gajdůšková. Za jeden z dalších důvodů volebního neúspěchu označila svůj podíl na vyjednávání o vládě.

„Téma církevních restitucí jsme vytáhli mimo jednání o ustavení vlády a já jsem byla tváří tohoto kroku, což mě v regionu poškodilo. Nicméně díky tomu se dala vláda sestavit, což je pro mě vyšší hodnota," dodala.

Nyní hodlá požádat o důchod, bude se věnovat rodině a více času bude mít na vykonávání funkce místopředsedkyně ČSSD a na pozici viceprezidentky Svazu pacientů. Chce dokončit zákon o právech a povinnostech pacientů a zdravotníků.

Čuba nechtěl reakci Gajdůškové příliš komentovat. „Paní Gajdůšková musí najít nějaký jiný způsob hlasování, aby to mohla vyhrát,“ řekl například serveru Lidovky.cz s tím, že slovní obraty jako Gajdůšková nepoužívá a nevidí tudíž důvod, proč by se k nim měl vyjadřovat.

Sobotka označil její porážku za nespravedlivou

Premiér Bohuslav Sobotka se vyjádřil, že porážka Gajdůškové byla nespravedlivá. „Její porážka byla velmi těsná a vůči práci, kterou pro Zlín odváděla, také velmi nespravedlivá," řekl Sobotka.

V rozhovoru pro DVtv Gajdůšková důvody, které podle ní vedly k jejímu neúspěchu, zopakovala. Svou roli podle ní mohla sehrát i podpora Miloše Zemana, kterého tak nepovažuje za nadstranického prezidenta. „Prezidentovi republiky nepřísluší, aby preferoval některého z kandidátů, některou politickou stranu,“ vytkla v rozhovoru pro DVtv Zemanovi podporu Františka Čuby v senátních volbách.

Gajdůšková se také domnívá, že i média (zejména veřejné služby) měla vliv na její porážku, protože sdělovací prostředky práci Senátu ignorují. Zmínila hned několik konferencí, o nichž podle ní média neinformovala. Jedna z nich se konala 12. září v budově Senátu na téma „Společnost bez korupce: pohled ze severu“.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Hvížďala: Lichá výmluva jinak chytré senátorky

„Ta výmluva paní Gajdůškové, jako jinak velice zajímavé a chytré senátorky, je bohužel lichá. Politici vždy, když jsou v úzkých, se snaží všechno svést na média. A to je samozřejmě špatně, protože všechny chyby má zdravý a inteligentní člověk hledat nejdřív u sebe,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz publicista Karel Hvížďala na slova Gajdůškové, že média Senátu nevěnují dostatečný prostor.

„To, že se do Senátu nedostala, ač byla jistě kvalitnější než stařičký pan Čuba, za to můžou zřejmě dvě věci: Senát zpochybňovali sami politici už od samého počátku. Tím, že o něm mluvili jako o něčem zbytečném, vlastně přiznávali nepřímo, že nechtějí mít kontrolu nad Parlamentem, nechtějí mít tu ústavní pojistku. Chtěli, aby Poslanecká sněmovna byla suverén. To samozřejmě v demokracii nejde, to by Ústava musela být napsaná jinak,“ pokračoval Hvížďala.

Tím druhým důvodem, proč podle něj Gajdůšková neuspěla, je, že témata, která citovala, jsou dost složitá. „A v té mediální krizi, kterou zažíváme, si nevybojují takové místo, aby se dostala do novin, když je všechno založeno jen na emocionalitě,“ upřesnil.

Veleba: Co přinesla Gajdůšková?

Předseda Strany práv občanů Jan Veleba k výrokům Gajdůškové poznamenal, že poražený by měl poblahopřát vítězi. „Je neobvyklé dělat opak, zvláště v případě pana Čuby, který má jistý věk a jistou vážnost ve zlínském regionu. Pan Čuba je ale fenomén nejen ve zlínském regionu, má za sebou celoživotní dílo, zkušenosti. A přesně tyto kvality by měli mít senátoři a využívat je v senátní práci ve prospěch této republiky, nikoliv být prostými lobbisty, kteří budou slibovat, jako paní Gajdůšková, že seženou čtyři miliardy na elektrifikaci trati Otrokovice – Vizovice, což jsou jen čiré populistické sliby,“ řekl ParlamentnímListům.cz Veleba. „Co ale přinesla paní Gajdůšková hmatatelného mimo klasickou stereotypní práci v Senátu? Nevím,“ položil si otázku Veleba a vzápětí si na ni sám odpověděl.

Podle něj není pravdou, že do Slušovic jezdili elitní bolševici, jak se objevilo v Lidových novinách. „Jezdili tam elitní odborníci z celého světa, například profesor Milan Drevjaný z Kanady, což byl největší světový odborník na výživu telat,“ dodal Veleba s tím, že když po revoluci přijel do Spojených států, do sídla největšího farmářského obchodního družstva Land O´ Lakes, vyptávali se ho tam na Slušovice. Podobně tomu bylo i v Kanadě.

Havel podlehl tlaku disidentů a Slušovice čekal konec

Slušovický zázrak, jak bývá Agrokombinát Slušovice dodnes označován, pak ale po revoluci čekal strmý pád. „Prezident Havel bohužel podlehl tlaku disidentů, které Čuba zaměstnával. Čuba se totiž nebál zaměstnat i ty, kteří byli nepohodlní minulému režimu, jeho jediným kritériem byla odbornost. Havel pak zavelel k útoku na Slušovice svým projevem v devadesátém druhém roce z balkónu Melantrichu a následovalo padesát čtyři soudů. Čuba byl stíhán jako štvanec, jako zločinec. A tam jsou kořeny toho, že se uzavřel, že se odmítá bavit s většinou médií,“ vysvětlil Veleba, proč Čuba příliš nekomunikuje s novináři.

Čuba dělal kampaň úměrnou svému věku

Ke kritice Gajdůškové na způsob vedení Čubovy kampaně uvedl: „Pan Čuba dělal kampaň, která je přiměřená jeho věku, je to opravdu už starší člověk, jako například pan Schwarzenberg. Nedělal klasické mítinky, ale jezdil po kraji, dělal například kontaktní kampaň s šéfy zemědělských firem. A kolem sebe měl tým nadšených mladých lidí, pro které bylo ctí pro Čubu pracovat,“ řekl Veleba s tím, že k otázce financování SPO sdělí podrobnosti po 30. říjnu, kdy bude strana kampaň hodnotit. Místopředseda zlínské SPO Lubomír Nečas již uvedl, že Čubova kampaň byla financována především ze stranických peněz, a to i na úkor komunálních voleb. Podpořili ji podle něj i sponzoři.

Řeč školáka páté třídy

Výrok Gajdůškové, že peníze na Čubovu kampaň „mají původ bůhví odkud“ Veleba komentoval těmito slovy: „Prosím vás, co to je za tvrzení? To je řeč školáka páté třídy. Pokud má nějaké pochybnosti a může se opřít o konkrétní podezření, nechť je sdělí,“ vyzval Veleba. „To, jakým hrozným způsobem Gajdůšková snáší svůj volební výsledek, ukazuje, v jakém stavu česká politika je, že ti lidé nedovedou odejít a přijmout porážku,“ konstatoval Veleba s tím, že vyjádření paní Gajdůškové ho osobně velmi zklamalo. „Kdybych chtěl být jako ona, tak bych řekl, že prošla asi třemi nebo čtyřmi stranami. Před dvanácti lety jsem založil Stranu venkova, ve které byla také. Je otázka, zda její pozice místopředsedkyně Senátu odráží její skutečné schopnosti a tuto funkci nevykonávala jen proto, že je potřeba mít v těchto pozicích také ženy. Já ji nechci nikterak dehonestovat, ale její výroky vůči starému pánovi Čubovi mě osobně urážejí. Myslím si, že tím ukazuje mnoho,“ vyjádřil se předseda SPO.

Sobotka prý vyjednával podporu pro Gajdůškovou i u lidovců

K podpoře Zemana v kampani doplnil: „Pan prezident Zeman a pan Čuba jsou dlouholetí přátelé. To není nic tajného. Nenajdete ale větu, která by dokazovala, že pan prezident přímo podpořil Františka Čubu. Pan prezident byl na dostizích ve Slušovicích, ale nikdo tam od něj neslyšel tuto větu. Myslím si, že absolutní idea nadstranickosti je fikce. I prezidenti jsou z masa a kostí, mají k něčemu blíž, k něčemu dál. Před druhým kolem osobně premiér a současně předseda ČSSD byl na Zlínsku jednat s tamějším předsedou KDU-ČSL, chtěl pro paní Gajdůškovou vyjednat podporu. Ať se paní Gajdůšková nevymlouvá, měla masovou podporu od své strany, přímou podporu od předsedy této vlády. Měla by se nad sebou zamyslet, ale zdá se, že toho není schopna.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…