Štěch a Antl chtějí nechat přezkoumat postup Nečase při amnestii

22.06.2013 12:51

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a senátor a někdejší žalobce Miroslav Antl (za ČSSD) trvají na tom, že premiér Petr Nečas překročil svou pravomoc, když novoroční amnestii exprezidenta Václava Klause nenechal před svým podpisem projednat vládou.

Štěch a Antl chtějí nechat přezkoumat postup Nečase při amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch a Bohuslav Sobotka

Podezírají ho, že tak zneužil pravomoc úřední osoby. Rozhodli se proto dnes požádat o přezkum rozhodnutí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které v dubnu jejich trestní oznámení odložilo.

Zneužití pravomoci úřední osoby

„Stále se domníváme, že předseda vlády znemožnil posouzení dopadů amnestie … tím, že nenechal projednat ve vládě tento návrh," řekl novinářům Štěch. Podle něj Nečas překročil svou pravomoc a rezignoval na úlohu ústavní pojistky. Pokud by jednal jinak, „mohl zastavit amnestii, která způsobila mnoho zla řadě občanů", dodal předseda Senátu.

Nečas podle Antla mohl zneužít pravomoc úřední osoby buď úmyslně nebo z nedbalosti, neboť svým podpisem rozhodl o provedení amnestie. „Jsme přesvědčeni o tom, že premiér nese velkou odpovědnost za vyhlášení amnestie," dodal Antl.

V souvislosti s nedávným zadržením lidí z premiérova okolí Štěch řekl, že na Úřadu vlády „probíhaly nestandardní postupy jednání". Policie by tak při prošetřování mohla poodhalit způsob přípravy amnestie a třeba i to, kdo amnestii mohl ovlivnit a případně z ní mít prospěch. Žádost o přezkum adresovali pražskému městskému státnímu zastupitelství.

Členové vlády přiznali, že amnestii neprojednali

Žalobci z Prahy 1 o odložení Štěchova a Antlova podání rozhodli kvůli tomu, že „zákon striktně neukládá, aby předseda vlády projednával záležitosti tohoto obsahu s vládou". Podle Štěcha je to ale problematické zjednodušení, neboť vláda je podle ústavy za provedení amnestie odpovědná, a měla by tedy s ní být předem seznámena. Podle Antla měli žalobci trestní oznámení nejprve prošetřit.

Štěch a Antl poukazovali na to, že Úřad vlády neeviduje žádnou formu komunikace s Kanceláří prezidenta republiky ohledně amnestie a také členové vlády přiznali, že amnestii neprojednali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…