To řekl Okamura: Husák a Zápotocký, to byly osobnosti...

24.01.2012 10:11

ROZHOVOR Jezdí luxusním vozem za čtyři a půl milionu korun a tvrdí, že do smrti má díky podnikání vyděláno. Tomio Okamura se dostává do popředí zájmu i v politice. Kamarádí se s komunisty a kromě T. G. Masaryka obdivuje třeba i Gustáva Husáka nebo Antonína Zápotockého.

To řekl Okamura: Husák a Zápotocký, to byly osobnosti...
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Pokud by uspěl v senátních volbách, bude uvažovat o kandidatuře na prezidenta republiky. Tvrdí, že rozhodnutý ale definitivně není, ani co se týká boje o post senátora. Ví ale přesně, jak by měl nový prezident vypadat.

„Měl by mít zcela čistou osobní historii a zároveň být celostátně respektovanou osobností, která léta prokázala, že má pevné názory,“ uvedl Tomio Okamura pro ParlamentníListy.cz. Sám je stále nerozhodný a opakuje, že existuje řada lepších kandidátů, než je on. „Není to na pořadu dne. Důvěra lidí mě těší, jsem ale přesvědčený, že je tu mnohem víc lepších kandidátů na prezidenta, než jsem já,“ dodal. Také na to, jak by podle Okamury měl vypadat nový prezident, se ptala redakce ParlamentnichListů.cz.

Tvrdíte, že vy nejste nejlepší kandidát na prezidenta republiky a lidé by ho měli hledat. Jaký by měl prezident být?

Musí být vůdcem a umět naši zemi směrovat na deset, dvacet let dopředu k ideálům. Musí bojovat za obyčejné lidi a musí mít pevné postoje. Nechci mít prezidenta šedou myš, ale člověka, který bude zásadně posunovat náš národ dopředu.

Jsou osobnosti, které byly na postu prezidenta a kteří měli podle vás, jak říkáte, pevné postoje?

Česká republika měla v historii štěstí na prezidenty. Ne všichni, ale většina z nich byly osobnosti bez ohledu na politickou stranu. Osobností byl Masaryk, Zápotocký, Husák, Svoboda, Havel i Klaus. To jsou lidé, kteří názorově neuhnuli a měli pevné názory. I když je zavřeli, dali do koncentráku, pořád si razili svoji linii, ať to bylo populární nebo ne. Takovou osobnost já si představuji na postu prezidenta, že to bude muž s velkým M nebo žena s velkým Ž.

Naznačujete, že by ve vedení státu mohla být žena?

Velmi by se mi líbilo, kdyby byla prezidentkou žena. Mám rád ženy a fandím jim, když jsou úspěšné. Když se dostanou mezi nás chlapy, vždycky je atmosféra lepší. Vždycky se těším na jejich názory.

Vzpomenul jste mezi osobnostmi minulosti i Gustáva Husáka. Jak vnímáte vy komunistickou stranu?

Nevadí mi komunisti. Každý byl nějaký. Máme dvacet let po revoluci a jak rozkradli zemi nekomunisti? Ukázalo se, že jestli někdo je nebo není komunista, není žádný argument. Je mi to jedno. Vážím si každého slušného člověka. Mám kamarády i mezi komunisty.

 

 
Pokud byste se přeci jen rozhodl kandidovat na senátora, jak byste na tom byl s penězi?

Výrazně si finančně pohorším. Pokud bych se rozhodl a zvolí mě, budu muset omezit své podnikatelské aktivity. Senátor má plat 55 tisíc korun hrubého, to by mně nestačilo ani na leasing auta. Navíc se mi sníží popularita. Už teď mi někteří lidé začali nadávat a některá média vytahují lživou špínu.

Co je tedy pro vás impuls zajímat se o politiku?

Máme možnost buď nadávat v hospodě nebo skutečně se pokusit zapojit. Já si myslím, že máme stále bojovat za své ideály a nedostižný ideál, který máme ve svém životě. Když jednou rezignujeme na naše ideály, rezignovali jsme na svůj život i na tuto zemi. A to není dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…