Veleba tvrdě zúčtoval se Zaorálkem: Mimo hloupé kritiky prezidenta nemá nic!

04.02.2015 17:25

Nedávný projev prezidenta Miloše Zemana, v němž vyzval k vojenským útokům na výcvikové tábory Islámského státu, a kritika ze strany některých politiků, kterou Zemanův proslov vyvolal, přiměly k hlubšímu zamyšlení nad celou problematikou senátora a předsedu Strany práv občanů Jana Velebu.

Veleba tvrdě zúčtoval se Zaorálkem: Mimo hloupé kritiky prezidenta nemá nic!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Zmiňuje například slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, jenž se plánům prezidenta vysmál. Prý přece nevyhlásíme Islámskému státu křižáckou válku. Takové tvrzení označil Veleba za poněkud hloupé a naivní, které je navíc vedené permanentní snahou zpochybňovat prezidentovy výroky.

Kde byl Zaorálek, když USA táhly bez mandátu OSN na Saddáma?

"A propos, kde pan Zaorálek byl, když USA táhly na Saddáma bez mandátu OSN. Kde byl, když USA a NATO rovněž bez mandátu OSN bombardovaly Srbsko. Nepamatuji si, že by současný ministr zahraničí tehdy coby významný politik ČSSD byť jenom pípl,“ rozhořčil se Veleba.

V další části článku se zamýšlí nad příčinami vzniku Islámského státu. Vidí ji především ve špatné geopolitické taktice USA. "Byly to právě Spojené státy, jejichž hlavní snahou v Sýrii bylo odstranění nepohodlného prezidenta Asada, proti němuž bojovali opoziční povstalci za mohutné podpory USA,“ upozornil Veleba s tím, že ruský prezident Vladimir Putin se snažil tuto pochybnou politiku USA neutralizovat. "Během čtyřleté občanské války zahynulo 200 000 lidí a z milionů Syřanů se stali uprchlíci. A z Islámského státu, operujícího právě v oblasti Sýrie, se díky občanským nepokojům v průběhu let stala nejobávanější teroristická organizace,“ uvedl Veleba. A poukazuje na to, že to, že "ostřelování" syrského prezidenta byla chybná taktika, uznávají dnes i USA. "Ačkoli původně striktně požadovaly Asadovo odstoupení, nyní v tichosti hledají jakékoli řešení, které umožní ukončení krize,“ upozornil na změnu postoje světové velmoci.

Za příliv uprchlíků do Evropy může politika USA, MMF a Světové banky

Veleba také připomněl, že USA mají podíl i na destrukci ostatních zemí - Afghánistánu, Iráku, Libye. Mezi další viníky počítá i Mezinárodní měnový fond a Světovou banku. Tyto instituce prý bránily skutečnému rozvoji v zemích třetího světa systematicky po celá desetiletí. "Výsledek této politiky – chudoba, zadluženost, nepokoje a ztráta střechy nad hlavou, to jsou hlavní důvody příchodu uprchlíků z Afriky a Blízkého východu se všemi negativními průvodními jevy,“ poznamenal Veleba s tím, že masa vykořeněných a zbídačelých běženců se stává snadným cílem pro nábor do teroristických buněk.

Závěrem uvádí, že není přítelem řešení konfliktu kultur a náboženství válkou. "V případě Islámského státu ale situace dospěla tak daleko, že je ohrožena naše západní civilizace a že v tomto případě je mírové řešení vyloučeno a zůstává bohužel pouze jedna možnost. Tou je boj a nezbývá nic jiného než s prezidentovým názorem souhlasit,“ dodal s tím, že je nutné se ministra Zaorálka zeptat, co navrhuje on. "Obávám se, že mimo hloupé kritiky prezidenta nemá nic,“ dodal Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…