Z medvěda jsem urval stovky milionů, připomíná exšéf sněmovny Vlček

18.10.2012 22:45

Někdejší předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) podle svých slov v rámci přerozdělování peněz do regionů přihrál na Šumpersko a Jesenicko, kde teď postoupil do druhého kola senátních voleb, stovky milionů korun na rekonstrukci základních škol a výstavbu bytových jednotek. Přitom právě aféra s kontroverzním přidělováním státních dotací ho stála křeslo jednoho z nejvýše postavených politiků v zemi.

Z medvěda jsem urval stovky milionů, připomíná exšéf sněmovny Vlček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Vlček

Nyní však slaví politický comeback. Postoupil do druhého kola senátních voleb na Šumpersku a Jesenicku, přičemž na vítěze prvního kola a šumperského starostu Zdeňka Brože (nestr. za KDU-ČSL a NV) ztrácí 832 hlasů. Miloslav Vlček v prvním kole získal celkem 6 746 hlasů.

Stovky milionů nejen na rekonstrukce škol

S ohledem na blížící se druhé kolo senátních voleb teď bývalý šéf parlamentu na svých webových stránkách připomněl, kolik peněz přišlo do šumperského a jesenického regionu v rámci takzvaného porcování medvěda v době, kdy byl poslancem, předsedou sněmovního rozpočtového výboru a předsedou Poslanecké sněmovny. Šlo zejména o finanční prostředky na rekonstrukce základních škol a výstavbu bytových jednotek ve výši přesahující 200 milionů korun.

„Tyto konkrétní akce jsem sám osobně zařazoval do takzvaného medvěda. Pomáhal jsem také jako místopředseda Rady Fondu životního prostředí, která rozdělovala finanční dotace na plynofikace a kanalizace, a při realizaci mnoha dalších akcí. Dohromady šlo o částku kolem miliardy korun,“ řekl ParlamentnímListům.cz kandidát do Senátu Miloslav Vlček s tím, že kdyby tehdy nebyl poslancem ČSSD, nikdy by neměl šanci tuto podporu získat.

Kvůli podezřelému rozdělování státních dotací opustil vrcholovou politiku

Právě kvůli problematice kolem rozdělování státních dotací však Vlček před více než dvěma lety opustil vysokou politiku. Vlček rezignoval na post šéfa Poslanecké sněmovny poté, co vyšla najevo sporná dotace pro luxusní hotel v Harrachově. Jeho bývalému poradci Petru Vrtalovi totiž poslanci schválili 25 milionů korun na neziskové sportovní centrum. Tyto prostředky ale měly skončit v luxusním hotelu. Vlček měl pak poslance osobně přesvědčovat, aby dotaci schválili.

„Na této dotaci nebylo nic špatného. V podstatě šlo o přidělení prostředků na projekt, který se v ničem nelišil od mnoha jiných. Na tomto postupu ani následné kontroly z Ministerstva financí řízeného panem Kalouskem a ani příslušným finančním ředitelstvím neshledaly nic protiprávního,“ řekl redakci již dříve Vlček.

Podle něj smyšlené kauzy, které ho provázely, vyvrátil už před prvním kolem těchto senátních voleb. Zveřejnil totiž osvobozující soudní rozsudky a bezpečnostní prověrky v jeho kauze. „Dokazuji tím, že nemám, co bych skrýval. To už lidé neřeší,“ doplnil Vlček. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…