Zeman bude jednat s předsedou Senátu. Chce protlačit dalšího soudce

22.07.2013 20:45

Opětovná kandidatura předsedy pražského městského soudu Jana Sváčka na ústavního soudce by měla být jedním z témat pracovního oběda, ke kterému se v úterý sejde prezident Miloš Zeman s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). "To bude asi jeden z okruhů," řekl v pondělí ČTK Štěch, který prezidentovu nominaci označil za dost překvapivou.

Zeman bude jednat s předsedou Senátu. Chce protlačit dalšího soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Sváček

"Do určité míry je to překvapení a samozřejmě pro to důvody bude mít, ale myslím, si, že to bude vzbuzovat u senátorů řadu otázek," uvedl Štěch. Zeman původně sliboval, že nebude navrhovat kandidáty, které neúspěšně nominoval jeho předchůdce Václav Klaus, připomněl Štěch. Nynější postoj senátorů ke Sváčkovi nechtěl předjímat.

Proti Sváčkově zařazení mezi ústavní soudce se loni v únoru stavěli především senátoři ČSSD. Poukazovali na Sváčkovy kontakty například s pražským podnikatelem Tomášem Hrdličkou, právníkem a exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem či na členství v Lions clubu, který založil odsouzený lékař Jaroslav Barták. Kritici poukazovali i na Sváčkovu předlistopadovou kariéru a jeho krátké členství v KSČ. Sváček pak nebyl zvolen o pouhé dva hlasy.

Zeman a Klaus k sobě mají blíž, než připouštějí

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) uvedl, že výbor se bude novou nominací Sváčka zabývat 7. srpna. Sváčkovo zvolení pak bude podle Antla záležet na Zemanově dohodě s vedením ČSSD a jejího senátorského klubu. "Ústava mu (prezidentovi) umožňuje podat opětovný návrh, ale jinak to bude politické rozhodnutí," poznamenal Antl. "Oni (Zeman a Klaus) tím potvrdili to, co my si všichni myslíme. Že mají k sobě blíž, než připouštějí," dodal ke Sváčkovu znovunavržení.

Štěch předpokládá, že se Zemanem bude mluvit i o možnostech podpory vládě Jiřího Rusnoka, i když Senát o důvěře kabinetu nerozhoduje. "Ale jako člen vedení sociální demokracie asi budu panem prezidentem dotazován," uvedl předseda horní komory. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…