Známý pražský advokát a bývalý lidovec kandiduje do Senátu za ODS. Už se prý očistila a půjde nahoru

08.08.2014 20:17

ROZHOVOR Známý advokát Oldřich Choděra kandiduje ve volbách do Senátu v obvodu č. 22 – Praha 10 za ODS. Tato strana ale má volební preference nyní hodně nízké. Třeba podle posledního průzkumu společnosti SANEP se drží těsně nad pětiprocentní hranicí. „Je to zaviněno funkcionáři, kteří spíše hleděli na svůj zájem než na zájem spoluobčanů. Jsem přesvědčen, že ke katarzi ODS již došlo, strana se očistila od nejrůznějších kariéristů a nyní bude opět získávat hlasy občanů,” říká ale Choděra v rozhovoru ParlamentníchListů.cz.

Známý pražský advokát a bývalý lidovec kandiduje do Senátu za ODS. Už se prý očistila a půjde nahoru
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Propagační předměty ODS

Pane doktore, jste známý advokát, nejste tak v nynějších senátních volbách tak úplně bez šancí. Máte již představu, čím byste se v horní komoře Parlamentu zabýval, případně jaká oblast výboru by vám byla nejbližší?

Jsem právník a chtěl bych se zapojit do činnosti, která by s právem souvisela, abych zde mohl uplatnit své právnické znalosti a zkušenosti. Advokátní praxi vykonávám cca 45 let a za těchto 45 let jsem se setkal s řadou problemů, které se týkaly jak řadových občanů, tak i obchodních společností nebo významných institucí. Všechny tyto zkušenosti bych rád v Senátu uplatnil. Samozřejmě, rád bych se zapojil i do činnosti některého ze senátních výborů, které mají blízko k právní problematice.

Budete kandidovat za Prahu 10, což je poměrně velký obvod - k 1.1. 2014 měla Praha 10 celkem 108 477 obyvatel. Co byste rád pro Pražany „desítky“ v Senátu dobrého udělal?

V Praze 10 bydlím od roku 1980 a několik období jsem byl i členem zastupitelstva a rady Obvodního zastupitelstva Prahy 10. Problematiku Prahy 10 znám, znám potíže jejích obyvatel a samozřejmě bych chtěl svojí činností přispět k řešení jejich problémů.

Senát je přímo provázaný s Poslaneckou sněmovnou, odkud chodí schválené zákony na posouzení senátorům. Teď je aktuálně právě „ve hře“ služební zákon, o němž se vedly v minulých dnech ve sněmovně předlouhé debaty. Jak se na hádky ohledně tohoto zákona mezi pravicovou opozicí a koalicí díváte?

Každá seriozně vedená diskuse může přispět k nalezení správného řešení. Tak tomu ostatně je i v současné době se služebním zákonem.

Do horní komory budete kandidovat za ODS. Této straně ale šly preference hodně dolů zejména po kauze Jany Nečasové-Nagyové. Má podle Vašeho mínění ODS do budoucna šanci u voličů?

Samozřejmě mne mrzí, že preference ODS v poslední době klesly. Je to zaviněno funkcionáři, kteří spíše hleděli na svůj zájem než na zájem spoluobčanů, a toto se také, samozřejmě, projevilo i ve volebních preferencích. Domnívám se však, že vystoupení těchto lidí, jejich odchod do jiných stran, ODS očistí a ODS opět bude pravicovou stranou slušných lidí. Jsem přesvědčen, že ke katarzi ODS již došlo, strana se očistila od nejrůznějších kariéristů a nyní bude opět získávat hlasy občanů a bude opět věrohodnou představitelkou pravicově smýšlejících občanů.

Jak se jako právník díváte na kauzu Jany Nečasové-Nagyové? Co bylo tady špatně, nebo spíše kdo tady udělal něco špatně?

Neznám obsah trestního spisu a jako právník bych nerad zaujímal soudy o věci, kterou podrobně neznám.

Myslíte, že tato kauza vznikla na objednávku?

Dosud mi nejsou známy žádné skutečnosti, které by mne vedly k závěru, že kauza vznikla na objednávku.

Podle nejnovějších preferencí je u voličů nyní nejvíce populární hnutí ANO Andreje Babiše. Čím podle Vás Andrej Babiš u lidí tak  „boduje”?

Andrej Babiš přišel s novým politickým stylem, který zaujal občany, a tito občané, možná pod vlivem rozladění z dosavadní politiky, mu dali svůj hlas. Čas ukáže, zda naděje vkládané do něho jsou oprávněné. I ODS v současné době přichází s novými řešeními a jsem přesvědčen, že i stejně tak tento přístup osloví voliče.

Poslední měsíce svět znepokojuje dění na Ukrajině. Co si myslíte o roli Ruska v ukrajinské krizi?

Rusko bylo, je a bude velmocí a samozřejmě sleduje své velmocenské zájmy. Ukrajina, která je jedním z jeho nejbližších sousedů, je, samozřejmě, ve středu ruského zájmu. Nelze proto předpokládat, že by Rusko k otázce Ukrajiny nezaujímalo aktivní postoje.

Jak se podle vás bude konflikt na Ukrajině vyvíjet? Domníváte se, že hrozí ještě větší ozbrojené konflikty, případně celá krize tam skončí válkou?

Předpokládám, že válka na Ukrajině v nejbližších dnech skončí. Obávám se však, že problémy, které vedly k rozpoutání konfliktu, nebyly vyřešeny, a proto krize na Ukrajině může trvat ještě dlouho.

 

Oldřich Choděra byl v  minulosti členem KDU-ČSL, nyní je členem ODS, v níž zastává i pozici člena oblastní rady. Do politiky se pokoušel vstoupit, když v komunálních volbách v roce 1994 kandidoval za KDU-ČSL do Zastupitelstva Městské části Praha 10, ale neuspěl. Zastupitelem se tak stal až po volbách v roce 1998  a ve volbách v roce 2002 mandát obhájil. Později přešel do ODS a za tuto stranu kandidoval v komunálních volbách v roce 2010, ale neuspěl.

Třikrát se pokoušel neúspěšně dostat do Poslanecké sněmovny, vždy v Praze, a to ve volbách v roce 1996 jako člen KDU-ČSL, v roce 1998 jako člen KDU-ČSL a v roce 2002 jako člen KDU-ČSL na kandidátce Čtyřkoalice.

Ve volbách do Senátu kandidoval v roce 1996 jako člen KDU-ČSL v obvodu č. 22 – Praha 10. Se ziskem 11,30 % hlasů však skončil na 3. místě a nedostal se tak ani do druhého kola. Nyní bude ve volbách do Senátu kandidovat ve stejném obvodu za ODS.

Od roku 1975 působí v advokacii, v červenci 1990 si založil advokátní kancelář JUDr. PhDr. Oldřich Choděra. Od roku 2000 je rozhodcem u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky. V dubnu 2008 se stal poradcem ministra financí ČR Miroslava Kalouska pro problematiku legislativní rady vlády a složitých právních případů. O měsíc později byl jmenován členem zvláštní komise ministra financí pro přípravu rozhodnutí o rozkladech podaných proti rozhodnutí o loteriích a jiných podobných hrách.

Za ODS kandiduje do Senátu celkem 25 kandidátů. Občanská demokratická strana obhajuje v podzimních senátních volbách tři mandáty, všechny z Prahy.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…