Ministr kultury a jeho kolegové účtují s umělcem Černým za gigantický prostředníček proti Zemanovi

22.10.2013 13:18

„Dílo každého umělce charakterizuje umělce samotného,“ vzkázal ministr místního rozvoje František Lukl sochaři Davidu Černému, který pustil na Vltavu sochu vztyčeného prostředníčku. „Michelangelo měl svého Davida, no a Vy umíte prostředníček,“ sdělil také Lukl. Ministr kultury Jiří Balvín dokonce hovoří o úpadku a plagiátu. "Opakujete se po Topolánkovi,“ vpálil Balvín umělci.

 Ministr kultury a jeho kolegové účtují s umělcem Černým za gigantický prostředníček proti Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dílo Davida Černého na Vltavě

Jen pár dní před předčasnými parlamentními volbami na sebe upoutal pozornost sochař David Černý. A to přímo velkolepě. Na Vltavu totiž nechal umístit rozměrný objekt v podobě vztyčeného prostředníčku. Prst ale směřuje k Pražskému hradu, čímž prý chce Černý upozornit na aktuální politickou situaci.

Anketa

Líbí se Vám Černého umělecké dílo?

26%
74%
hlasovalo: 5350 lidí
„Tato země se po 23 letech znovu chystá zvolit si do čela komunisty a to já prostě nemůžu. Já jsem rozhodnutej emigrovat,“ sdělil pak sochař ke svému dílu Mladé frontě Dnes. Podle něj je gesto dostatečně známé i výmluvné, důležité pak podle něj je, kam směřuje. „Je to normální fakáč těm zm***m komunistickejm zasr**ejm na Hradě,“ uvedl předtím serveru iDnes.cz v SMS zprávě.

Podle Černého prostředníček míří na Hrad hlavně proto, že prezident Miloš Zeman nabourává demokracii. „Ten člověk zcela záměrně nabourává demokracii. A to, co se chystá udělat po volbách... Už rovnou řekl, že to nedá Sobotkovi, takže on si tam šoupne toho Haška, ten mu tam schválí toho Rusnoka a jedeme další čtyři měsíce, že jo,“ zmínil v rozhovoru Mladé fronty Dnes také Černý, který se mimo jiné před časem podílel na prezidentské volební kampani Karla Schwarzenberga.

Zatímco prezident Zeman nechtěl v pondělí objekt na Vltavě komentovat, neboť podle své mluvčí Hany Burianové zatím prý „dílo“ neviděl, takže se k tomu nemůže vyjadřovat, ministři a členové SPOZ jsou o trochu sdílnější.

Buonarroti měl Davida

Dokonce ministr pro místní rozvoj a starosta Kyjova František Lukl porovnal díla sochaře Davida Černého s díly proslulého italského renesančního umělce Michelangela Buonarrotiho.

„Dílo každého umělce charakterizuje umělce samotného. Myslím si, že umělec to své nitro, tu svou čistotu, vlastnosti a dovednosti přenáší prostě do svých děl. Michelangelo měl možná proto svého Davida, no a tento umělec, jehož jméno ani neznám pořádně, akorát vím, že se v negativním slova smyslu proslavil svou Entropou i z hlediska možných finančních nákladů, umí prostě prostředníček,“ zmínil ironicky Lukl pro ParlamentníListy.cz.

Rozhodně si ale nemyslí - podobně jako David Černý - že by prezident České republiky nabourával demokracii.

„Nemyslím si ani, že by Miloš Zeman šel proti Ústavě, má prostě svůj postoj, své myšlenky a svůj názor na stávající politický systém, ale absolutně se neztotožňuji s tím, že by jakýmkoliv způsobem podporoval komunismus před rokem 1989. To, že proti panu prezidentovi někdo takto protestuje? Máme demokracii, každý si vykládáme nějak jinak míru svobody, která končí tam, kde začíná svoboda druhého, a interpretujeme ji navíc po svém. Já patřím k těm pokornějším lidem, kteří spíše hledají a zametají si před svým prahem, než že by ukazovali prstem na ty druhé. Nechť si proto také i jiní - nevyjímaje Davida Černého - zametou před svým prahem,“ dodal Lukl.

„Nemusím komentovat a vidět všechno na světě, co kdy kdo vytvořil,“ reagoval krátce na dílko Černého ministr vnitra Martin Pecina.

Balvín: přichází holt úpadek a plagiát...

„Každý umělec vytvoří lepší a horší díla. Po vynikajícím klikajícím autobusu v Londýně přichází holt úpadek a plagiát. Je to jen opakování vztyčeného prostředníčku Mirka Topolánka,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ministr kultury Jiří Balvín.

„Co bych panu Černému vzkázal? ´Po ovoci poznáte je....´ Matouš 7, 15 – 20...Je to je legrace, že pana Černého museli znát již před dvěma tisíci lety,“  zmínil velmi osobitě ministr dopravy Zdeněk Žák.

„Co si o tom myslím? Že to je nevkus,“ uvedl dále k soše Černého ministr dopravy.

Za sebe by pak prý rád sochaři položil prostřednictvím ParlamentníchListů.cz tuto otázku: „Když tak bojujete proti člověku, který dokázal vést tento stát k prosperitě, tak jak jste protestoval proti těm, kteří tento stát rozložili a nechali nás všechny zbytečně zchudnout?“

„Pan Černý udělal ostudu již v Bruselu. Soudný člověk si udělá úsudek o jeho tvorbě sám,“ napsal ParlamentnímListům.cz v SMS zprávě předseda SPOZ Zdeněk Štengl.

Urážlivé gesto vztyčeného prostředníčku použili v minulosti dokonce i někteří čeští politici. V únoru 2007 tímto gestem proslul tehdejší premiér Mirek Topolánek, kdy jej dokonce použil v Parlamentu, ale později význam vysvětlil slovy o neverbální komunikaci s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. O rok později naopak prostředníček použil Kalousek. Mířil s ním na tehdejšího poslance Davida Ratha poté, co Rath zmínil Kalouska v souvislosti s nedostatečnou péčí o duševně nemocné v České republice.

Dokonce i zpěvák Karel Gott zvedl veřejně prostředníček – chtěl tím sdělit těm, co mu nepřáli medaili za zásluhy pro Českou republiku, co si myslí.

Sám Černý prostředníček ve svém díle nepoužil zdaleka poprvé. Před několika lety se totiž podílel na iniciativě "S komunisty se nemluví", a tam vztyčený prst také použil, jenže byl tehdy porostlý ostny.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…