„Poláci tu levně jí, nekupujte tam.“ Ministr mluvil, pak přišla zlá pravda

23.05.2023 17:33 | Kauza

Nekupujte v Polsku, Poláci tu levně jí a chválí si ceny potravin, nechal se dnes slyšet ministr zemědělství Zdeněk Nekula. ParlamentníListy.cz v posledních dnech naopak od zemědělců vyslechly věci, které by se daly nazvat „zlá pravda o Nekulovi“. „Dovedete si představit třeba ministra průmyslu, který by se během návštěvy chemičky nechápavě ptal, proč jim vadí drahý plyn? Těžko, viďte,“ padlo například.

„Poláci tu levně jí, nekupujte tam.“ Ministr mluvil, pak přišla zlá pravda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Za drahé potraviny prý nikdo nemůže. Podle médií to vyplývá z šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) si výstupy zkoumání pochvaluje s tím, že tržní prostředí v České republice funguje a není potřeba cenová regulace. „Viníkem (vysokých cen, pozn. red.) jsou všechny tři části vertikály. Zemědělci, potravináři a obchodníci. Pro mě je důležitý výsledek,“ konstatoval pro Seznam Zprávy šéf resortu zemědělství.

„Vyvinuli jsme tlak přes různé kontrolní instituce, aby se situace (s cenami, pozn. red.) napravila. Když se podíváme na čísla Eurostatu, v meziročním srovnání cen potravin na tom jsme dobře. Nad námi je například Slovensko nebo Polsko,“ tvrdil Nekula na Seznam Zprávách.

„Nakupovat v Polsku lidem nedoporučujeme,“ dodal ministr zemědělství s tím, že prý polští novináři jezdí do České republiky a poukazují na to, jak levně se tu najedli. Moderátorka mu oponovala, že šlo o řízek v restauraci. „Řízek je také potravina,“ konstatoval ministr a znovu zdůraznil, že ze šetření ÚOHS vyplynulo, že trh je v pořádku a marže nejsou přehnané.



Práce šéfa resortu zemědělství je přitom námětem debat i tvrdé kritiky delší dobu. Naposled celostátní média řešila kauzu „mouka z Lidlu“, kdy Zdeněk Nekula svým twitterovým příspěvkem přímo propagoval reklamní leták zmíněného obchodního řetězce a chlubil se de facto, že zajistil levnější mouku.

Vzápětí se ukázalo, že příběh s levnou moukou je úplně jiný, protože Lidl měl letáky s jednodenní slevovou akcí vytištěné několik dnů před tím, než ministr na návštěvu obchoďáku zavítal.

O případu „mouka z Lidlu“ čtěte více ZDE

Jak vnímají „svého“ ministra samotní zemědělci? ParlamentníListy.cz měly v posledních dnech možnost hovořit s několika zástupci různě velkých zemědělských podniků. Z těchto neformálních rozhovorů přinášíme několika ukázek. Na nejmenované společné akci, kde byla přítomna řada zemědělských družstev a společností, padala místy až nebývale drsná kritika šéfa resortu Nekuly. Všichni, s nimiž se nám povedlo promluvit, se shodují v jednom: nejhorší ministr zemědělství moderní historie.



Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
„Hned po jeho (Nekulově, pozn. red.) nástupu nám bylo jasné, že zemědělce nečeká žádné dobré období. Ty nesmysly kolem dotací, co vymysleli, aby se rádoby pomstili Babišovi a v reálu docílili jen toho, že budou sypat peníze do kapes těm, co nic nevyrábí a jednou dvakrát ročně posekají trávou oseté pole, to pro nás bylo výstražné světlo, že přichází ještě horší časy. Takovou katastrofu ale nečekal nikdo. Je to takové klišé, když se říká, že to je daleko horší než jsme čekali, ale bohužel velice nerad říkám, že tak tragicky špatného ministra zemědělství nepamatuji. Ten člověk nejenže nám nepomáhá, ale naopak škodí,“ shrnuje vedoucí pracovník jednoho českého zemědělského podniku, který se svou velikostí řadí spíše ke středním a menším.

Podle jeho kolegy ministr Nekula neví o oboru zemědělství vůbec nic. „Zemědělství absolutně nerozumí, ale jakože fakt vůbec. Nula, nic. Ne že by byl prvním ministrem, který nemá zdání o oboru, který má řídit. Když ho vidíte v televizi k něčemu vystupovat a zároveň o zemědělství něco víte, řeknete si, že ví houby, ale třeba se do toho dostane. Ale pokud ho slyšíte naživo, je to ještě horší. Dovedete si představit třeba ministra průmyslu, který by se během návštěvy chemičky nechápavě ptal, proč jim vadí drahý plyn? Těžko, viďte, protože má logicky vědět, že pokud k výrobě plyn potřebujete, bude vám vadit jeho extrémní cena. V podstatě tohle předvádí pan ministr Nekula při různých cestách. Hodně kolegů z jiných firem mi to vyprávělo, to si až klepete na čelo, že může někdo být takový trouba. On naprosto tápe, netuší, co dělat, takže se jen zesměšňuje věcmi jako inspekce v Lidlu a podobné hovadiny,“ popsal nám další českých zemědělec, jehož identitu si rovněž necháváme pro sebe.



Podobně se vyjádřil další z představitelů zemědělských firem, ale oproti svým kolegům prozradil i to, jak to funguje s cenami a výkupem od zemědělců. „V zemědělství dělám celý život, živíme se poctivě, tvrdě pracujeme a poslední roky cítím šílené zoufalství z toho, co přijde. Jestli se něco nezmění, tento ministr bude hrobařem zemědělství v Čechách. On je tím, kdo se nás má zastávat! Proč to nedělá? Proč na nás nechá plivat, že neúměrně zvedáme ceny? Každý, kdo tomu trochu rozumí, moc dobře ví, že my si ceny neurčujeme. Obchodník nám řekne cenu, kterou je ochoten dát, a my můžeme buď prodat za nám navrženou cenu, anebo nám to zůstane ve skladech. Taková je realita. Hlavně o tom piště, ať to lidi vědí. Víc vám toho neřeknu, už se mi zase vaří krev v žilách," promluvil majitel zemědělského podniku z Pardubického kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

když mluví Nekula, tak je to, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 23.05.2023 18:55:43
čistá demagogie a lež. Buď to chytil od Fialy nebo se nakazili zároveň. Všechno, co Fialovci zbabrali, představují jako úspěch. Ceny energií, inflace, zadlužování ,daně a vše ostatní. Asi soutěží, kdo víc zkazí.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…