„Randákovci“ natřeli ministra Chalupu. To zas bude tunel za miliardy

17.03.2012 15:54

Nadační fond proti korupci (NFPK) opět přišel se závažným obviněním. Tentokrát mu na mušce utkvělo ministerstvo životního prostředí v čele s Tomášem Chalupou (ODS). Vadí jim příprava zákona o elektroodpadu, která podle představitelů fondu utuží už tak monopolní postavení některých firem.

„Randákovci“ natřeli ministra Chalupu. To zas bude tunel za miliardy
Foto: Archiv
Popisek: Finančník a bojovník proti korupci Karel Janeček

Ministerstvo za nízkého zájmu médií připravuje nový zákon o zpětném odběru výrobků s ukončenou životností. Podle NFPK, který založil finančník Karel Janeček, v něm má být ustanovení, že elektroodpad musí procházet pouze přes vybrané firmy, čímž hrozí, že „tunel na miliardy z veřejných prostředků bude pokračovat, a to s ještě větší intenzitou než doposud,“ varuje tisková zpráva NFPK.

Infobox

Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Recyklační poplatek

platí každý, kdo si koupí jakýkoli elektrospotřebič: u nové žehličky či varné konvice jsou to zhruba čtyři koruny, u DVD přehrávače asi 45 Kč, u nové ledničky nad 40 kg pak asi 300 Kč. 

Změna je nutná

Právní úprava nakládání s elektroodpadem v ČR vznikla v roce 2005 pod vedením bývalého ministra Libora Ambrozka (KDU-ČSL) a ministerstvo se hájí že změna zákona je nutná.

„Zákon o odpadech sice zapracoval povinnosti směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních a vyhláškou stanovil podrobnosti nakládání, ale prakticky se ukázalo, že mnoho ustanovení vedlo k rozporům, “ vysvětluje redakci tiskový mluvčí ministerstva Petr Kučera.

V letech 2006 – 2010 zákon o odpadech podle mluvčího nedoznal žádných zásadních změn, které by dnes opakující se problémy odstranily. Od nové právní úpravy si MŽP slibuje naprostou transparentnost. Té má být mimo jiné dosaženo tím, že napříště se likvidace elektroodpadu mohou účastnit jen akciové společnosti, u nichž je jasná vlastnická struktura. 



Jen pro vybrané firmy

S tím ale NFPK nesouhlasí. Podle něj totiž úprava pomůže firmám Asekol, Elektrowin, Ekolamp, Rema Systém a Retela k utužení monopolu, přičemž první tři jmenované ovládají od roku 2005 drtivou většinu trhu se sběrem, svozem a zpracováním vysloužilých elektrozařízení. „Za snahou o utužení a dlouhodobé zajištění monopolu zmíněné pětice, resp. trojice soukromých firem stojí někteří lidé na Ministerstvu životního prostředí, České inspekci životního prostředí, Svazu měst a obcí ČR a někteří poslanci (zejména ODS a ČSSD),“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vedoucí investigativy NFPK Karel Randák. Taková obvinění považuje ministr Chalupa za nepřijatelné, neodůvodněné, neslušné a zásadně se proti nim ohrazuje.

Stínový ministr životního prostředí a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) má rovněž o konečném znění zákona pochybnosti. „Pokud by se ukázalo, že někteří úředníci se skutečně podílejí na vzniku zákona, který má být šitý na míru jen některým firmám, je to na jejich okamžité odvolání,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zimola.

Vydělávají třikrát

NFPK spočítal že v průběhu bezmála sedmiletého působení jmenovaných firem na tuzemském trhu se vybralo na recyklačních poplatcích nejméně 10 miliard korun. Z oficiálních materiálů Ministerstva životního prostředí a dalších zdrojů přitom plyne, že se do recyklace vrací jen asi pětina zakoupených elektrozařízení. „I kdyby tedy vybrané recyklační poplatky byly použity ve shodě s předpisy, zůstalo by na účtech uvedených firem zhruba osm miliard korun. Odvodem „ekologické daně“ na účty soukromých firem to přitom nekončí. Tyto firmy podle vedení fondu ještě inkasují tzv. systémový poplatek od výrobců a dovozců elektrozařízení na pokrytí administrativního provozu systému, a některé z nich se navíc nestydí žádat o dotace (firma Asekol dostala mnohamilionovou dotaci z Evropské unie),“ uvádí tisková zpráva.

Rozpoutal válku

NFPK si vzal v minulosti na mušku Dopravní podnik hl.m. Prahy. Jako první mediálně zveřejnil informace o jeho hospodaření, které nyní prověřuje policie. NFPK upozorňoval na několik údajných machinací, které vycházejí jako seriál na pokračování. Začalo to 17haléřová položkou, která z každé prodané jízdenky měla plynout na účet lobbisty ODS Ivo Rittiga.

Následoval patent na obrazovky v metru, vila paní Dvořákové, pofidérní majetkové propletence, nákup předražených televizí a tramvajové opravny, které měly být prodány za třetinovou cenu poté, co do nich dopravní podnik v čele s Martinem Dvořákem investoval přes 800 milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…