Vláda posoudí návrh na ustálení obvodů pro senátní volby

11.05.2019 7:42

Obvody pro senátní volby by měly být nově stálé, dané seznamem přiloženým k Ústavě. Návrhy volebních novel připravené Ministerstvem vnitra počítají také s pevným termínem senátních voleb a voleb do zastupitelstev obcí a krajů vždy na konci prvního říjnového týdne a s prodloužením předvolebního období v případě vyvolání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Lhůta by se měla z dosavadních 60 dnů prodloužit na 90 dnů od rozpuštění dolní komory.

 Vláda posoudí návrh na ustálení obvodů pro senátní volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ustavující schůze Senátu. Proběhly volby předsedy a místopředsedů

Soubor návrhů změn ve volebním právu by měla v blízké době posoudit vláda. Novely vycházejí ze závěrů pracovní skupiny tvořené zástupci Ministerstva vnitra a stran zastoupených v Parlamentu. Skupina vznikla v reakci na požadavek Senátu ze 4. dubna loňského roku, aby vláda připravila úpravu volebního zákona, která zajistí větší stálost volebních obvodů. Do loňského roku, kdy Senát úpravu zrušil, platilo, že volební obvody pro senátní volby se měnily každé dva roky na základě demografických změn. Opakovaně se to týkalo týchž obvodů nejčastěji ve Středočeském kraji a ve velkých městech, kde se častěji mění počet obyvatel.

Anketa

Jsou demonstrace proti Babišovi a Benešové prospěšné?

9%
87%
hlasovalo: 22400 lidí
Kritici častých změn poukazovali na to, že v důsledku přesunů obcí mezi volebními obvody někteří voliči nevolili v pravidelném šestiletém volebním cyklu, ale například jednou za deset let nebo naopak častěji než jednou za šest let. „Obyvatelé obcí, jež se stanou součástí jiného volebního obvodu, necítí potřebnou sounáležitost s jeho územím. Časté změny volebních obvodů mají za následek rovněž to, že senátorům se mění v průběhu funkčního období území, kterému se při výkonu mandátu věnovali, a s ním i voličská základna, což v podstatě představuje zásah do nerušeného výkonu funkce,“ uvádí důvodová zpráva k předloze.

V novelizovaném ústavním zákoně budou volební obvody vymezeny výčtem všech obcí, které do daného volebního obvodu spadají. Počet 81 senátních volebních obvodů zůstane stejně jako dosavadní sídla volebních obvodů. Změnou projdou podle ministerstva volební obvody na území hlavního města tak, aby jejich hranice respektovaly hranice městských částí a tím i hranice volebních okrsků „tam, kde je to možné“.

Jako důvod pro zavedení stálého termínu voleb do Senátu a do zastupitelstev obcí a krajů uvedlo ministerstvo stálé posouvání voleb směrem dopředu v důsledku nastavených lhůt a společného konání voleb. V případě prodloužení lhůt pro předčasné sněmovní volby argumentují předkladatelé přiblížením se termínům planých pro řádné volby. „Krátit se bude jen lhůta 90 dnů pro nejzazší termín vyhlášení na 80 dní před volbami. Další lhůty není třeba krátit,“ uvádějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…