Andrej Babiš se rozpovídal, třeba o milionu kvůli lavičce Václava Havla. A toto mu přes nás vzkázal koaliční partner Pavel Bělobrádek

11.05.2015 13:45

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek vrací slovní kopance ministrovi financí Andreji Babišovi, který v rozhovoru pro deník Hospodářské noviny ohledně jeho listopadové cesty do Velké Británie na odhalení Havlovy lavičky v Oxfordu zmínil, že tato cesta stála 900 tisíc korun. „Vždyť tu cestu jako člen vlády sám podpořil!“ diví se Bělobrádek Babišovým kritickým poznámkám. Bez odezvy nenechal ani další rýpance lídra ANO.

Andrej Babiš se rozpovídal, třeba o milionu kvůli lavičce Václava Havla. A toto mu přes nás vzkázal koaliční partner Pavel Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš s místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se rozhovořil pro deník Hospodářské noviny (HN). V obsáhlém rozhovoru kromě jiného třeba poodkryl své osobní nedostatky. Uvedl totiž, že asi "plácal" ohledně toho, když před volbami na mítincích sliboval, že i bez zvýšení daní dokáže během jednoho roku ušetřit desítky miliard korun.

Anketa

Vadila vám Zemanova cesta do Moskvy?

9%
91%
hlasovalo: 12043 lidí

„Na tom mítinku jsem asi plácal, střílel od boku, neměl jsem na to přesné výpočty. Ale při tom rozměru korupce, o němž člověk slyšel, a při tom plýtvání, které jsem viděl, je potenciál úspor určitě větší,“ poznamenal Babiš pro HN.

V souvislosti s dotazem listu na státní rozpočet pro rok 2016, kdy si vláda jako celek prosadila deficit 70 miliard korun, jenže k tomu si ČSSD prosadila růst platů státních zaměstnanců a lidovci víc peněz na vědu a venkov, Babiš odvětil slovy:

„Samozřejmě výdaje rostou strašně rychle, snadno se slíbí a zvýší, příjmy rostou pomalejším tempem, to je logické. Musím říci, že od těch starších zkušených politických kozáků jsme se nechali napálit už při dohadování koalice. Pan Sobotka je tam dvacet let a za ´nové´ lidovce vyjednávali staří kozáci Kasal s Pilipem...“

Babiš si ale v rozhovoru neopomněl rýpnout ani do šéfa koaličních lidovců Pavla Bělobrádka, a to kvůli jeho cestě do Velké Británie na odhalení Havlovy lavičky v Oxfordu. Svými slovy ale přitom reagoval na poznámku deníku, že šéf lidovců Pavel Bělobrádek hovořil v souvislosti s Babišovými plány na šetření ve výdajích státu o „tupých škrtech bez jakékoliv analýzy“.

„Já jsem zase nechtěl mluvit o jeho cestě na Havlovovu lavičku v Oxfordu, což jistě byla prestižní záležitost, ale letěla tam grupa lidí a stálo to devět set tisíc korun. Ale nechci dráždit koaličního partnera. Teď mě pan Bělobrádek dostal, když řekl, že vláda rozhoduje o výdajích a Babiš o příjmech,“ zasmečoval Babiš.

Jenže na jeho slova okamžitě zareagoval šéf lidovců a místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek.

„Neberu to jako kritiku. Vždyť tu cestu jako člen vlády sám podpořil. Na jedné straně je sebekritický a hovoří o plácání, na druhou stranu zamlčuje, že Havlova lavička byla jedna z mnoha akcí, které tam za dva dny proběhly, z nichž tato nebyla nejvýznamnější,“ uvedl Bělobrádek ke své listopadové cestě do Británie. (Této slavnostní akce se zúčastnil kromě něj také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, vedoucí odboru poradců a poradkyň předsedy vlády ČR Vladimír Špidla a velvyslanec ČR ve Velké Británii Michael Žantovský – pozn. red.)

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

To ovšem není vše, co Bělobrádek na konto Babiše zmínil. K jeho kritice ohledně přítomnosti „starých kozáků“ při dohadování koalice pronesl:

„Je vidět, že je to obratný politik, který se snaží přesvědčit veřejnost, že jím není a že není odpovědný za svoje činy, a umně žongluje s fakty. Diví se okatě, když mu vysvětlím ústavní princip, který nejspíš dobře zná, takový nekompetentní amatér určitě není.“

Co se týče Babišových snah ušetřit peníze na provozních výdajích státu, tak pak Bělobrádek zřejmě nechce na svém předchozím postoji nic měnit. Pro ParlamentníListy totiž ještě zmínil:

„Je rozdíl mezi šetřením a destrukcí škrty. To jsme si zažili a osobně je nechci opakovat.“

Odpověď Pavla Bělobrádka pro ParlamentníListy.cz:

Neberu to jako kritiku. Vždyť tu cestu jako člen vlády sám podpořil. Na jedné straně je sebekritický a hovoří o plácání, na druhou stranu zamlčuje, že Havlova lavička byla jedna z mnoha akcí, které tam za dva dny proběhly, z nichž tato nebyla nejvýznamnější. Je vidět, že je to obratný politik, který se snaží přesvědčit veřejnost, že jím není a že není odpovědný za svoje činy a umně žongluje s fakty. Diví se okatě, když mu vysvětlím ústavní princip, který nejspíš dobře zná, takový nekompetentní amatér určitě není. Je rozdíl mezi šetřením a destrukcí škrty. To jsme si zažili a osobně je nechci opakovat,“ uvedl Bělobrádek pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…