Co dělal ministr Metnar, když se v Evropě řešili uprchlíci a další zásadní témata? Tohle jsme zjistili

04.09.2018 20:24

Ministři obrany EU spolu s šéfkou unijní diplomacie Mogheriniovou koncem minulého týdne ve Vídni řešili palčivé téma pokračujícího přívalu migrantů do Evropy a další současné problémy či formy spolupráce. Český ministr obrany chyběl. Lubomír Metnar prý měl jiný program. Z vyjádření jeho tiskové mluvčí to ale vyplývá jen částečně.

Co dělal ministr Metnar, když se v Evropě řešili uprchlíci a další zásadní témata? Tohle jsme zjistili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Minulou středu a čtvrtek se ve Vídni konalo neformální setkání ministrů obrany Evropské unie a Českou republiku místo ministra zastupoval náměstek Jakub Landovský. Vedle společné obranné strategie ministři ve Vídni mluvili hlavně o migraci, což je paradoxně téma, kterým se Metnar výrazně zabýval na minulém postu ministra vnitra a lze předpokládat, že právě on by ČR byl tím nejpovolanějším zástupcem.

Redakce se ptala mluvčí Lubomíra Metnara na důvody jeho neúčasti a jaký jiný zásadní program ministr měl v době konání důležité schůzky, na které se řešila pokračující migrace do Evropy a recepty na její zastavení. 

“Pan ministr se neformálního zasedání ministrů obranu EU neúčastnil. Plnohodnotně ho zastoupil náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jakub Landovský,” potvrdila pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministra Metnara Alžběta Cimová.

Anketa

Který z posledních premiérů byl nejlepší?

4%
4%
3%
89%
hlasovalo: 11145 lidí

Důvodem prý bylo zasedání kabinetu. “Pan ministr se ve stejném termínu účastnil středečního jednání vlády, na kterém se projednávaly důležité body týkající se resortu Ministerstva obrany. Mimo jiné vládě předkládal tři zakázky v hodnotě téměř 1,5 mld. Kč. Nebylo tedy možné, aby byl současně přítomen na obou jednáních. Pan náměstek Landovský vystupoval ve Vídni zcela v souladu s mandátem České republiky a resortu Ministerstva obrany, o výsledcích jednání byl pan ministr detailně informován,” upřesnila Cimová.

Jenže vláda jednala ve středu pouze dopoledne. Kabinet zasedá vždy od osmé hodiny ranní a končí kolem desáté či jedenácté. Vrcholová schůzka ministrů obrany ve Vídni ale trvala ve středu až do večera a následně ještě ve čtvrtek. Lubomír Metnar by tak schůzku pohodlně stihl a náměstek by ho mohl zastoupit jen v úvodu. Nebo mohl naopak poslat jednoho z náměstků na vládu, jak to dělají třeba ministři zahraničí při důležitých cestách mimo naši zemi.

Setkání unijních ministrů obrany z minulého týdne nebylo první vrcholovou schůzkou, které se Lubomír Metnar v nové vládní roli nezúčastnil. V první půli července se v Bruselu konal ostře sledovaný summit NATO, na kterém Metnar rovněž nebyl. Unijní a alianční šéfové resortů obrany tak dosud neměli možnost nového českého ministra poznat a mluvit s ním.

Premiér Andrej Babiš přitom často hovoří právě o nutnosti navazování osobních vztahů a zdůrazňuje zásadní roli neformálních rozhovorů, které mnohdy vyřeší víc, než hodiny oficialit. Zde předseda vlády vyzdvihuje i své jazykové schopnosti. 

Na rozdíl od předchůdce Bohuslava Sobotky ovládá současný premiér řadu cizích řečí. Vedle angličtiny hovoří Babiš německy, francouzsky a rusky. Sobotka nevládl ani nezbytnou angličtinou. A zde může být “zakopaný pes” Metnarovy neúčasti na vrcholných mezinárodních schůzkách.

Novináři z Lidových novin nedávno testovali členy nové vlády z angličtiny. Ministrům volali, vydávali se za zahraniční žurnalisty a kladli otázky. Většina ministrů bez nejmenších problémů prokázala, že anglicky mluví. Jediný Lubomír Metnar podle LN zřejmě nebyl schopen porozumět ani opakovaně položeným otázkám, na jeho straně telefonu se většinou ozývalo ticho nebo odpovídal nesouvisle a jednoslovně. 

SLEDUJTE VIDEO Návrat padlých hrdinů z Afghánistánu

“Specifický je případ ministra obrany Lubomíra Metnara, u nějž nebylo zřejmé, zda na několik způsobů položené otázce porozuměl. Většinu času se ve sluchátku ozývalo jen ticho, odpovědi byly jednoslovné. Otázky bylo třeba několikrát opakovat, i tak nebylo nakonec jisté, jestli jim opravdu rozuměl. Na dotaz, zda poskytne nějaký e-mail, kam by bylo možné zaslat otázky předem, zareagoval jediným slovem – internet,” uvedly zhruba před týdnem Lidové noviny.

Deník tehdy oslovil exministra zahraničí a šéfa Diplomatické akademie Cyrila Svobodu, podle nějž to bez angličtiny u ministrů nejde. „Znalost angličtiny není výhodou, to je nutnost. Oficiální jednání jsou s tlumočníkem, jenže podstatné věci se probírají třeba mezi čtyřma očima,“ řekl LN Svoboda. Případ ministra obrany je podobně jako právě u šéfa zahraničí výjimečný v tom, že podstatnou část jeho práce tvoří právě jednání se zahraničními partnery. 

Metnarova předchůdkyně ve funkci Karla Šlechtová takový problém neměla. Krom angličtiny ovládá další čtyři jazyky a mezi ministry obrany v Alianci i EU si vybudovala osobní vztahy prakticky hned a to včetně šéfa obrany USA Jamese Mattise.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…