Demonstranti Holešovské výzvy z Václaváku namířili k Hradu

15.04.2012 18:28

V Praze na Václavském náměstí se v deštivém počasí sešlo podle oficiálních odhadu několik stovek lidí, podle odhadu organizátorů prý až tři tisíce. Dohlížel na ně při tom velký počet policistů. Prezident Václav Klaus byl vyzván řečníky k demisi, protože se údajně dopustil vlastizrady. Na závěr se demonstranti vydali směrem k Hradu a soše Jana Masaryka. A u Hradu je bude možné prý potkat i v následujích dnech.

Demonstranti Holešovské výzvy z Václaváku namířili k Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Holešovská výzva se distancovala od Skutečné demokracie vedené Ponertem

Shromáždění, od kterého si organizátoři přece jen celý měsíc slibovali větší účast, než nakonec byla, se přesto neslo v duchu odporu proti současným poměrům v zemi. "Bohužel, počasí nám nevyšlo, nedá se nic dělat," okomentoval nižší účast demonstrantů člen vedení iniciativy Holešovská výzva, Slávek Popelka. Ačkoli úcast nebyla tak velká jako se topodařilo minulý měsíc, přesto se odhady účasti lidí na náměstí měst značně liší.

Zatímco o počtu demonstrujících v Praze se prý dá hovořit maximáln v řádech několika set, koordinátor Holešovské výzvy uvedl v průběhu setkání, že na Václavském náměstí stojí asi tři tisíce lidí. Stejný počet byl prý nahlášen i z Brna, z Hradce Králového  a Jihlavy necelých pět set, z Liberce také. Oficiální čísla ve sdělovacích prostředcích však hovoří odlišně - a to směrem dolů. Vše možná pomůže rozsoudit až zítřek, kdy bude možné porovnat videozáznamy z kamer.

Na Václavské náměstí přišli demonstraci v neděli podpořit také lidé z hnutí Anonymous. Údajní zástupci měli tváře zakryté maskami Guye Fawkese. "Změna nesmí jít přes násilí. Jednejme srdcem, jinak jedno zlo nahradí druhé," vyzvali mimo jiné Anonymous.

Na tribunu, která byla ozdobena českou státní vlajkou, vystoupil také během necelých dvou hodin, co akce trvala, člověk s maskou prezidenta Václava Klause oblečený do vězeňského mundůru. To místní přivítali z jásotem. Ostatně - jméno Klause bylo skloňováno v tento nedělní podvečer mnohokrát.

K demonstrujícím přišel promluvit také Libor Michálek, bývalý šéf Státního fondu životního prostředí, nebo režisér Jiří Krejčík. "Jsem tu nejstarší. Je mi 94 let, ale apeluju na vás, zbavme se strachu!" vyzval Krejčík, režis=r řady filmů, mimo jiné například Vyššího principu. Na akci Holešovské výzvy promluvil již po druhé - stejně tak vystoupil na Václavském náměstí i před měsícem - 15. března. Tentokrát hovořil a apeloval na svědomí všech, kteří ještě mají sílu se vzbouřit, aby tak učinili, protože jinak budou na poměry a devastaci doplácet stále více jen ti, co se bránit nemohou - jako příklad uvedl důchodce. Připomnl, že on sám nemá problémy i ve svém věku občas pracoavt, ale co mají dělat ti, kteří tuto šanci nemají, ptal se.

V davu demonstrujících byli k vidění pod sochou svatého Václava transparenty s hesly  typu "Pryč s kmotry a mafií".

Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď?

Demonstranti měli také možnost podepsat petici za demisi vlády. Ta má už přes čtyři tisíce podpisů (nebo měla k nedělnímu dopoledni).

Akci podpořila i politička Táňa Fischerová. Svůj proslov zahájila se slovy: "Na naší zemi slunce nesvítí". jisté bylo, že tím neměla na mysli jen aktuální zataženou oblohu a deštivé počasí.

"Vláda jde po nás a někdy i proti nám. Je čas vrátit se k heslu 'Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď?'. Není pravda, že slušní lidé u nás nežijí," řekla dále Fischerová mimo jiné.

z projevů dalších řečníků zaznívala i obava, že se současný prezident Václav Klaus možná dopustil vlastizrady. A proto by ml podle demonstrujících podat  urychleně demisi. Ostatně na tom budou založené i akce dalšího týdne v okolí Hradu.

Naše požadavky jsou: demise vlády a prezidenta, vypsání voleb a uzákonění referenda

"Je velmi důležité, abychom se všichni zúčastnili a ukázali vládě, že si přejeme změnu. Požadujeme demisi vlády a prezidenta, jmenování dočasné vlády odborníků. Zahájení příprav spravedlivých demokratických voleb a uzákonění referenda jako demokratického nástroje zapojení občanů do rozhodování o důležitých záležitostech. Vyrobte si vlastní transparent," říkal ještě před akcí Slávek Popelka. ten stál u zrodu této iniciativy. A rozhodně není ve svých výzvách sám, i když už se jeho jméno objevuje v souvislosti s Holešovskou výzvou méně frekventovaně, než na počátku - tedy mezi loňským prosincem a letošním březnem, kdy se podařilo skutečně do ulic vyzvat tisíce Čechů.

Petice za odstoupení prezidenta a demisi vlády má 4000 podpisů

jak už zde bylo zmíněno, v současné době pokračuje i podepisování petice za demisi vlády. Na stránkách Holešovské výzvy se pak dál lidé mohou zapojovat do ankety, v které jsou dotazováni na to, zda by měla Holešovská výzva vstoupit do volebního klání. A nutno dodat, že většina lidí hlasuje kladně. Zajímavou anketou je pak i ta, v které lidé rozhodují mezi dvěma písněmi o tom, která se má stát hymnou nové revoluce. V nabídce je Demokracie Karla Kryla a chorál Kdož sú boží bojovníci. Ten, kdo se nějaké akce Holešovské výzvy již zúčastnil, či se setkal s autem, které projíždělo napříč republikou a zvalo k celonárodním protestům nejdříve 15. března a k tomu dnešnímu, 15. dubna, asi není výběrem nijak zaskočený - obě tyto písně totiž hojně znějí skoro vždy, když zmínka o Holešovské výzvě zazní.

Protesty budou pokračovat i v celém dalším týdnu

I když tedy dnešní nedělní protest nedopadl zcela podle očekávání, jisté je, že protesty nekončí. A nejde jen o nastávající Týden protestů, jenž má vyvrcholit sobotní demonstrací v Praze, vyhlášený od pondělí odbory, studenty a dalšími iniciativami, včetně snah o okupaci Klárova v rámci akce Pražské jaro 2012. I Holešovská výzva chce dál pokračovat v protestech. A proto již nyní na svých stránkách upozorňuje, že demonstrace bude probíhat od pondělí do soboty v příštím týdnu (tedy souběžně s protestními akcemi odborů) na rozhraní ulic Ke hradu a Hradčanského náměstí. "V sobotu se připojíme k odborům a podpoříme je," řekl ještě Popelka ParlamentnímListům.cz. A vysvětlil princip toho, co je naplánováno od pondělí a jak se mohou zapojit  ostatní, kteří mají zájem.

"Pražské Koordinační centrum Holešovské výzvy se obrací na všechny slušné lidi, aby podpořili demonstrace svolané na podporu výzvy prezidentovi republiky k abdikaci. Při demonstracích budou podepisovány petice vydané HV. Demonstrace svoláváme ve dnech 16. - 21.dubna 2012, vždy v době od 15:00 do 18:00 hodin v Praze 1. Chceme vyjádřit svůj nesouhlas s dalším setrváním pana Václava Klause ve funkci prezidenta republiky. Žádáme tak proto o účast a spolupráci všechny sympatizanty Holešovské výzvy i ostatní občany ČR," stojí v této souvislosti uvedeno na oficiálním webu iniciativy. I proto se zdá, že Česko bude čekat velmi dramatický týden.

Rozkrádají s úsměvem republiku, my to lidem vrátíme

Pokud shrneme Holešovskou výzvu,  která se nyní aktuálně dostala do nepříjemné pře s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) právě kvůli názvu Holešovské výzvy, zastavme se u dění jen několik málo dnů starého.

Tehdy totiž Holešovská výzva představila zcela konkrétní kroky, jež si klade za svůj cíl. „Chceme jít krok za krokem a porazit korupčníky transparentností a jednoduchostí řešení situace. V jednoduchosti totiž tkví genialita,“ sdělil ParlamentnímListům.cz manažer komunikace Jaroslav Petr.  A dodal: Zatímco „ONI“ rozkrádají ČR s úsměvem za bílého dne, „MY“(míněno Holešovská výzva) vrátíme lidu ČR vše, co bylo ukradeno…

K úspěchu je prý nutné splnit deset kroků. A ty jsou již jasně pojmenované. Po veřejných vystoupeních hlavních protagonistů iniciativy v televizi a rozhlase se zdá, že se vedení Holešovské výzvy přece jen rozhodlo jít na veřejnost se svými plány systematičtěji a zřetelněji. A také konkrétněji. (ParlamentníListy.cz o nich přinesly detaily v minulých dnech).

Iniciativa stará několik měsíců

Takzvaná Holešovská výzva, která se obrací nejen k občanům, ale i k médiím, vznikla vloni v prosinci na základě výrazně narůstající nespokojenosti lidí ve všech oblastech. Její název napovídá místo jejího zrodu, v kontaktech na lidi, kteří se v ní angažují, bylo možné nalézt celu řadu jmen, která jsou dnes již minulostí. Zůstává ale stále například bývalý politický vězeň minulého režimu Slávek Popelka. Společné měli (a snad mají) jedno: od výzvy a spojenectví dalších iniciativ očekávají systémovou změnu a odstranění současné vlády.

„Česká republika se koncem roku 2011 dostala podle hodnocení většiny občanů do zcela jiné situace, než tomu bylo koncem roku 1989.  Ze všeobecného nadšení nad změnou společenského systému a získání svobody koncem roku 1989, z politického obrození občanů při přechodu od jedné povinné idey před rokem 1989 ke zdánlivě pluralitnímu myšlení v celé společnosti, dostali jsme se do situace, ve které je řada občanů po 22 letech politicky zcela pasivních, zastrašených, zadlužených, okradených,“ píše se v úvodu Holešovské výzvy. Její autoři odhadují,  že 70 procent Čechů pochybuje nyní o tom, že žijí v právním státě. A je prý mnoho těch, kteří mohou uvádět konkrétní příklady, kdy selhala policie, státní zástupci nebo soudci," uváděli hned v počátcích vzniku iniciativy její tvůrci - mimo jiné.

Řada personálních změn

Holešovská výzva prošla za několik měsíců svého působení zvraty - zejména personálními. Přesto to úzké vedení pokládá za přirozený proces. Lidem, kteří se stali podporovateli, fanoušky či se přímo do iniciativy zapojili jakýmkoli způsobem, se tak podařilo zatím však něco, co žádné jiné iniciativě v poslední době. A to přesto, že vše financují jen z vlastních prostředků. Vytiskli statisíce letáků, nechali vyrobit tisíce placek (visaček) s jejich myšlenkami, které by měly být známkou určitého referenda a vyjádřením podpory těmto snahám. Auta, která burcovala a burcují po Česku k tomu, aby lidé nebyli apatičtí a vyjádřili svůj nesouhlas, najezdila možná tisíce kilometrů. A video, které bylo vyrobeno jako pozvánka na akci 15. března, zhlédl více než čtvrt milion diváků. Průvodní text k němu nazpíval Zbyněk Ziggy Horváth.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…