Děsivá předtucha Dufka: Vláda chce reformou důchodů nakrmit banky

14.07.2011 8:35

Vláda trvá na své důchodové reformě proto, aby pomohla bankám k dalším penězům, tentokráte k těm, které leží v důchodovém systému. ParlamentnímListům.cz to řekl předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Reagoval tak na ironii ministra financí Miroslava Kalouska, podle kterého odbory jednají stylem "navrhni si, co chceš, my to stejně odmítneme".

Děsivá předtucha Dufka: Vláda chce reformou důchodů nakrmit banky


Vládní koalice ve středu v Poslanecké sněmovně v prvním čtení prohlasovala svojí důchodovou reformu. ČSSD už se dala slyšet, že bude-li po této koalici vládnout ona, reformu změní. Svůj trvalý nesouhlas s ní dávají najevo i odbory.

"Sotva jsme ustoupili odborům a sociální demokracii a udělali z druhého pilíře dobrovolné spoření, vystoupili s tím, že celý tento pilíř je špatný," glosoval Kalousek přístup levice a odborů k důchodové reformě z pera vládní koalice. Odboráři podle něj jednají stylem "navrhni si, co chceš, my to stejně odmítneme".


Důchodový účet oddělit od státního rozpočtu

Takové tvrzení se nelíbí předsedovi Asociace samostatných odborů Bohumíru Dufkovi. „Já jsem přesvědčen, že návrhy, které předkládaly odbory, byly relevantní tomu, co by se dalo odsouhlasit. Otázka a hlavní problém je, jestli se shodujeme ve filosofii. Dám takový příklad. Já jsem přesvědčen, že má-li rozpočet fungovat vyrovnaně, musí z něj být odděleny některé činnosti, které do něj nepatří. Za prvé, měl by být od státního rozpočtu oddělen systém zdravotního pojištění," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz odborář.

Druhý systém, který by pak měl být podle něj oddělen od státního rozpočtu, je ten důchodový. „A tam nemůžeme rozhodně souhlasit s tím, co říká pan Kalousek, že tento důchodový systém je oddělený uvnitř státního rozpočtu. A on o tom nechce diskutovat a já si myslím, že proto, že to je jedna z věcí, která by zprůhlednila finance státu, a to se nelíbí," míní Dufek.

Finance na důchody i z ČEZu, pošty, aerolinek....

„Já osobně jsem přesvědčen o tom, že k tomuto zcela oddělenému účtu od státního rozpočtu, ne tak, jak je to teď, kdy jde o jakýsi podúčet ve státním rozpočtu, by se měly přidat určité majetky, které stát vlastní. Od roku devadesát tady byly majetky, se kterými ať hospodařila vláda pravá, levá nebo střední, tak státu a zejména lidem mnoho užitku nepřinesly. Teď tady ještě zůstaly majetky jako je například ČEZ, Lesy České republiky, pošta, letiště či aerolinky a tak dále, a tento majetek by se měl vložit na onen zcela oddělený důchodový účet a měl by jej posílit," vysvětluje filosofii odborů ParlamentnímListům.cz Dufek.

„Tomu se ale Kalousek brání, protože politici dál potřebují ovlivňovat tento majetek a strkat do něj své kamarády. Ale já jsem přesvědčený, že pokud bychom se na nastíněné filosofii shodli, pak by nebylo potřeba z důchodového účtu vyvádět tři procenta, tak jak je navrhováno," dodává odborový předák.

Bohatí přivedou důchodový účet do deficitu

Podle něj navíc druhý takzvaně dobrovolný pilíř bude výhodný jen pro vysokopříjmové skupiny, které tak mohou jeho užitím z důchodového účtu odvést značné finanční prostředky. „Nemám to spočítané, ale podle mě jen ti nejbohatší z tohoto účtu v podobě tří procent vyvedou až dvacet procent prostředků důchodového účtu. To znamená, že ten účet se dál dostane do deficitu," doplnil své obavy Dufek.

Naráží tak na fakt, že penzijní reforma předložená vládou počítá s tím, že by lidé mohli tři procenta ze současných sociálních odvodů státu přesměrovat do soukromých penzijních fondů, pokud k tomu přidají dvě procenta ze svého. Levice a odbory jsou nicméně přesvědčeny, že této možnosti využijí právě jen „bohatí" a absence jejich peněz v důchodovém účtu jej může přivést v budoucnosti do problémů.

Proč to vláda dělá? Pro peníze pro banky

„My ale navrhujeme, a to je, co se politikům pravice nelíbí, aby tento druhý pilíř byl mixem třetího pilíře, který už dnes funguje. To znamená státního příspěvku přidaného k penězům, které si tam vloží zaměstnanec," uvádí dále Dufek. 

„My jsme přesvědčeni že to by byl dobrý systém a oni jsou přesvědčeni, že to je špatný systém. A je na novinářích, ať to rozsoudí. A mým největším argumentem je, že když to funguje v Německu, nevím, proč by to nemohlo fungovat v blbým, zadluženým a rozkradeným Česku. Pro vládu to zkrátka nefunguje proto, že by si nemohli sáhnout na ty peníze, to je celý kámen úrazu," varuje odborář.

„Čili tady vidíte, že není pravda, že nemáme alternativu. Jde jen o to, že tato vláda nikdy na tuto alternativu nepůjde, protože vláda slouží kapitálu. Banky už toho nemají klientům moc co nabídnout, pumpujou z nás přes poplatky šílený peníze za služby, které nikdo nežádá. Takže se potřebují dostat k dalším penězům, které leží na důchodovém podúčtu státního rozpočtu," uzavřel odborový předák pro ParlamentníListy.cz.

Vláda připouští kosmetické úpravy reformy

Po jednání vlády se zástupci ČSSD připustil premiér Petr Nečas (ODS), že v důchodové reformě je možné udělat parametrické změny. Zásadní dohodu ale jednání nepřineslo. Vláda stále trvá na druhém pilíři, tedy vyvedení části úspor na soukromé fondy. ČSSD zase pohrozila, že pokud zvítězí v dalších volbách, reformy změní.

Nečas ale prohlásil, že se neobává výhrůžek opozice. „Něco jiného je slibovat před volbami a něco jiného je konat v rámci reálného rozpočtu," prohlásil na středečním brífinku po jednání.

Prozatím se vláda s opozicí shodla na založení expertní skupiny, která bude analyzovat tři hlavní sporné body. Prvním je snaha zajistit, aby lidé nepřišli o prostředky vložené do penzijního připojištění, tedy aby lidé dostali své peníze na základě podmínek, podle kterých se rozhodli spořit. Druhým jsou zvláštní penzijní programy pro zaměstnance velmi těžkých profesí a třetím věk odchodu do důchodu.

Podle Nečase by případné výsledky skupiny mohly být zahrnuty do reforem.


Čtěte také:


K důchodové reformě ze sněmovny:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…