Do dubna bude čerpání evropských dotací obnoveno, dušuje se Dobeš

06.02.2012 13:14

Ministr školství Josef Dobeš dnes zopakoval, že do konce dubna bude obnoveno čerpání dotací, z nichž jsou blokovány prostředky za 1,2 miliardy korun. Zároveň odmítl, že by existoval dokument o zastavení celého programu vzdělávání pro konkurenceschopnost za 53 miliard korun.

Do dubna bude čerpání evropských dotací obnoveno, dušuje se Dobeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš garantuje, že do dubna bude obnoveno čerpání evropských dotací. Nyní jsou blokovány prostředky ve výši 1,2 miliardy korun. Šéf resortu zároveň odmítl, že by Evropská komise hrozila zastavením celého programu vzdělávání pro konkurenceschopnost za 53 miliard.

Prohlásil přitom, že stejně jako dal hlavu na špalek v případě státních maturit, stejně tak činí i v případě čerpání z evropských fondů, i když obě akce byly rozehrány dávno před jeho příchodem do čela úřadu. „Nešel jsem do politiky, abych něco vyseděl, ale abych něco změnil. Když dotace nevyřeším, skončím. Je dobré nést osobní zodpovědnost za úkol,“ zdůraznil Dobeš, což se dalo vysvětlit i jako narážka na ministra práce Jaromíra Drábka.

Kritici si neuvědomují dopady svých prohlášení

Ministr školství uvedl, že by si měli všichni uvědomit dosah svých útoků a kritických vyjádření. Když se jednalo o státní maturity, šlo o náš vnitřní problém. Ale v případě eurofondů to má významnější dopady, protože Evropská komise pravidelně monitoruje, co se děje v ČR a kritici, z nichž jmenoval Lubomíra Zaorálka a Marcela Chládka z ČSSD i Petra Gazdíka z TOP 09, sami vysílají pochybnosti do Evropské komise.

Josef Dobeš informoval, že do konce února pošle ministerstvo školství Evropské komisi zprávu, ve které uvede již vyřešené body a navrhne nápravu dalších ve třech sporných oblastech – v oblasti veřejných zakázek, kontrolních mechanismů a administrace projektů. Do konce března zavede ministerstvo školství účinná opatření, kterými napraví výtky Evropské komise ohledně sporného čerpání peněz.

Ministerstvo školství chce prokázat efektivitu eurodotací

Do konce dubna pak ministr školství garantuje obnovení proplácení dotací z evropských fondů. Dobeš rovněž připomněl, že ministerstvo školství ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj zároveň zkontroluje přes 200 projektů OPVK, aby prokázalo efektivitu eurodotací. Chce tak reagovat na zprávy o možném zneužívání peněz z evropských fondů.

Dobešův úřad čelil kritice za čerpání peněz z evropských fondů delší dobu. Evropská komise kritizovala zejména chystané projekty OKNO (Obecné kompetence našim občanů) za půl miliardy a SPORT za 650 milionů. SPORT již Dobeš zastavil a na dalších kritizovaných projektech prý ministerstvo intenzivně pracuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…