Duben rozhodne o osudu vlády. Sundat ji chtějí lékaři, učitelé i studenti

05.04.2012 17:51

S demonstracemi se v České republice roztrhl pytel. Protestují lékaři, učitelé, široká veřejnost i studenti. Největší demonstrace nás pravděpodobně teprve čeká. Otázkou zůstává, jestli i tuto demonstraci naše vláda ještě jednou ustojí.

Duben rozhodne o osudu vlády. Sundat ji chtějí lékaři, učitelé i studenti
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Demonstrace proti vládě se přemístila před Českou televizi

Českomoravská konfederace odborových svazů svolala hromadnou protivládní demonstraci, která má proběhnout 21. dubna. Odbory budou protestovat proti zvyšování DPH a vládním škrtům.  Dubnová stávka bude ojedinělá. Zatímco doposud stávkovaly samostatné skupiny, například studenti nebo příznivci Holešovské výzvy, odbory se v dubnu pokusí spojit každého, kdo nesouhlasí s Nečasovou vládou. Může se tak snadno stát, že do ulic vyjde třeba i celý národ. Demonstrující se mají setkat na Václavském náměstí. Poukazovat budou především na zvyšování DPH, zpomalení růstu důchodů nebo na plánované propouštění zaměstnanců.

Odbory se obávají, že by do roku 2014 mohlo přijít o práci více než 17 tisíc učitelů a 3,5 tisíce policistů. Někteří učitelé se opravdu o své místo bojí: “Ve školství nelze vydělat takové peníze jako v soukromém sektoru. Ale, na druhou stranu, zase zde byla určitá jistota zaměstnání. Nyní pracujeme za málo peněz a nejsem si jista, že o místo nepřijdu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mladá učitelka Jana.

K odborům se nově přidalo i předsednictvo Odborového svazu (OS) Stavba ČR: "Předseda OS Stavba ČR Stanislav Antonin vyzdvihl význam této protestní akce, zejména z hlediska, že reaguje a podchycuje nespokojenost většiny našich obyvatel s antisociální politikou současné Nečasovy vlády," napsal v tiskové zprávě mluvčí Stavby ČR Miroslav Svoboda.

Studenti se také nemohou dočkat další stávky. Dosáhli sice odstoupení bývalého ministra školství Dobeše, nicméně stále ještě nejsou spokojeni a v protestech hodlají pokračovat: “ Chystáme další prohlášení, ve kterém budeme požadovat zrušení návrhu reforem školství. Připojíme se k Týdnu protestu, který proběhne v období 16-21. dubna. V tomto termínu školské odbory vyhlásí stávkovou pohotovost, kvůli snižování financí v resortu školství. A my se k nim přidáme,“ oznamuje ParlamentnímListům.cz mluvčí studentů Václav Drozd.

Duben rozhodne

Pokračovat v demonstracích se také chystají představitelé Holešovské výzvy, pokud se do té doby zcela nerozhádají. Termín dalších demonstrací byl stanoven na 15.4. Demonstrace opět proběhnou ve všech větších městech. Připojit se mohou všichni, i ti, kteří nepřijdou sami přímo na náměstí. Stačí, když v tento den ve večerních hodinách, vypnou všechny elektrické spotřebiče: “V neděli dne 15. dubna ve 20,00 hod. zhasněte všechna světla ve svých bytech, chatách a provozovnách a odpojte také všechny elektrické přístroje alespoň po dobu 5 minut. Toto se samozřejmě netýká provozů s nepřetržitou činností a zařízení sloužících integrovanému záchrannému systému. Tímto způsobem můžeme dát jednoznačně najevo, kolik domácností a tedy i obyvatel – občanů požaduje změnu systému,“ uvedla výkonná rada Holešovské výzvy ve svém prohlášení.

Demonstrace, které čekají Českou republiku v průběhu dubna, jsou volným pokračováním započatých stávek v předchozích měsících: “Žijeme ve svobodné zemi a lidé mají právo vyjádřit svůj názor,“ komentoval již demonstrace Holešovské výzvy pro ParlametníListy.cz tiskový mluvčí vlády Michal Schuster. Duben tedy bude třešničkou na dortu pro všechny demonstranty. Zároveň bude měsícem, který možná rozhodne o osudu současné vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…