Dvořáková rozkládala stát. Ulice ale vládní odpovědnost neunese

22.05.2012 18:57

Občanská společnost a různé iniciativy jsou pro život země naprosto nezbytné. Převzít vládní odpovědnost ale nemohou. Tak reagovala politoložka Vladimíra Dvořáková na úterní demonstraci platformy Stop vládě. Zatímco se skoro čtyři tisícovky odborářů rozcházely do svých domovů, Dvořáková v paláci Luxor křtila svou novou knihu Rozkládání státu.

Dvořáková rozkládala stát. Ulice ale vládní odpovědnost neunese
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„Ta kniha se jmenuje Rozkládání státu. Jinými slovy není o budování státu, ale je tam popisován proces spíše opačný,“ informovala pro ParlamentníListy.cz Vladimíra Dvořáková. „Je to kniha v zásadě politologických analýz určených ale široké veřejnosti, proto jsem se zde snažila o srozumitelný jazyk. Pokouším se zde odpovídat na otázky k čemu a proč dochází, zkrátka co se to děje v této společnosti,“ popsala politoložka svou příručku, jak v zemi v rámci zákonů změnit situaci zdola.



Musíte znát náladu ulice

Důležitou roli v této věci hrají i občanské iniciativy a různá protestní hnutí. "Bez nich politika ztrácí signál, co se děje ve společnosti. Pokud máte stát, kde nefunguje tato občanská společnost, pak nevíte co se ´dole´ děje, proto musí nedemokratické systémy používat špicly," uvedla Dvořáková při autogramiádě v paláci Luxor.

Občanská společnost má podle ní politiky upozorňovat na skutečnost, že něco není v pořádku a má jim také dávat podněty, jak situaci řešit. Naopak volání některých nově vzniklých iniciativ po státu bez politických stran také není moudré. "Tato občanská protestní hnutí stát vést nemohou," konstatovala politoložka.

Všeobecný zákaz kmotrů

Dvořáková také těsně před křtem poznamenala, že její kniha nebude mít žádné kmotry. "Toto slovo jsem zakázala," nechala se slyšet žena, která dostala nedávno Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost za svůj neohrožený postup v kauze plzeňských práv, ve které vystupovala jako předsedkyně Akreditační komise.

Zákaz kmotrů je zřejmě narážka na popis hned několika politických kauz, na nichž autorka demonstruje stav české politiky. Pro ParlamentníListy.cz ještě před vydáním knihy vyjádřila lítost, že v ní nemohla komentovat kauzu Bém-Janoušek.


Ti, kdož knihu křtili, ale rozhodně podle Dvořákové nejsou jejími kmotry. Ocenili na nejznámější české politoložce, která se podle svých slov obává eskalovaní občanské nespokojenosti, že našla odvahu popsat otevřeně současnou situaci a navíc poskytnout lidem radu jak tuto situaci změnit legální nenásilnou cestou. Jako příručku svůj text chápe ostatně i Dvořáková, jak se před časem vyjádřila pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…