EuroHitler, Brežněv! Slyšeli jsme, co dav řval na Zemana a šéfa EU

03.04.2013 12:54

REPORTÁŽ Prezident republiky Miloš Zeman a předseda Komise Evropské unie José Manuel Barroso společně na prvním nádvoří Pražského hradu vyvěsili vlajku Evropské unie. Barrosovi se ale nedostalo vlídného přijetí. Euroskeptici ho vypískali.

EuroHitler, Brežněv! Slyšeli jsme, co dav řval na Zemana a šéfa EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradě zavlála vlajka EU za účasti Zemana a Barrosa

Anketa

Je dobře, že Zeman vyvěsí na Hradě vlajku EU?

46%
54%
hlasovalo: 7943 lidí

O půl jedenácté začala manifestace odpůrců Evropské unie a vztyčení vlajky EU. Prostředek Hradčanského náměstí byl zabrán pro příjezd eurokomisaře a několik stovek euroskeptiků se sešlo z pohledu od Hradu v levém sektoru u sochy prezidenta Tomáše G. Masaryka. Sešli se zde příznivci euroskeptické Strany svobodných občanů, klausovské Akce D.O.S.T. i Suverenita Jany Bobošíkové.

Protidemokratická Evropská unie

Předseda Svobodných Petr Mach na úvod protestoval proti stažení české vlajky, která byla nahražena vlajkou EU a řekl, že se těší na to, až bude vlajka EU opět stažena v momentu, kdy Česká republika vystoupí z EU. Akce D.O.S.T., Svobodní i Suverenita podporují referendum o vystoupení z EU.

Svobodní označili EU za nedemokratickou a autoritativní, neboť nerespektovala rozhodnutí Francouzů, Nizozemců a Irů, kteří odmítli evropskou ústavu a Lisabonskou smlouvu. Protestovalo se i proti tomu, že Zeman ratifikuje novelu Lisabonu umožnující vznik ESM. To nás zaváže v okamžiku vstupu do eurozóny zaplatit zhruba 350 miliard korun.

Zeman čekal na svého šéfa

Demonstranti měli transparenty s přeškrtnutou vlajkou EU, požadavkem na referendum o vystoupení z EU, proti diktátu Bruselu či proti přijetí ESM. Na jednom transparentu bylo, že Miloš Zeman je pro José Manuela Barrosa to samé jako byl Vasil Biĺak pro Leonida Iljiče Brežněva. Biĺak pozval v tzv. zvacím dopise invazní vojska Varšavské smlouvy a Sovětského svazu v roce 1968.

„Zeman čeká na šéfa,“ komentoval jeden demonstrující, když prezident se šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem čekali na příjezdem Barrosa. Zeman se musel při svém čekání dívat na protiunijní transparenty.

Ani bolševici si nedovolili vyvěsit vlajku

„Fašisti“, „fuj“, „hanba“, „euroHitler“, „Barroso go home“, „táhni domů“, „maoisto“, „jdi domů Barrosu, čeká tě Rompuy“, skandovalo se a ozývalo se z davu. „Ani bolševici si nedovolili vyvěsit vlajku SSSR na Pražském hradě,“ komentoval ceremoniál jeden demonstrující. „Můj táta se dožil Hitlera, já jsem se tohoto nechtěl dožít. Hitler ale u nás vyvěsil vlajku s hákovým křížem a jak nakonec dopadl,“ řekl další demonstrant.

Při vztyčování vlajky EU byly slyšet bubny. „Na Hradě už jednou bubny zněly. A taky píšťaly,“ komentoval to jeden demonstrant, který narážel na přítomnost SS na Pražském hradě v době Protektorátu. Při vztyčování vlajky EU a hymny EU se ozýval hlasitý pískot a křik.

Petr Mach označil vztyčení vlajky EU za hanebný okamžik. „Vytři si s tím hadrem ... podlahu,“ vykřikl demonstrant při vztyčení vlajky. „Byli jsme i před EU, budeme i po ní,“ uzavřel Mach setkání euroskeptiků.

Klaus vlajku nevyvěsil. Nechtěl, abychom byli provincie Bruselu

Exprezident Václav Klaus, který Zemana v boji o Hrad podpořil, vytrvale odmítal vyvěsit nad sídlem českých králů a symbolem české státnosti vlajku Evropské unie.

„Pražský hrad byl vždy symbolem české státnosti a myslím, že evropská vlajka má být vyvěšována někde jinde než tady,“ řekl k tomu před lety Klaus. „Pořád si myslím, že jsme Českou republikou a že nejsme nějakou provincií Evropské unie. V tomto smyslu je pro mě ta vlajka česká dominantní, nezastupitelná. Nemá být nejen zastupována, ale ani zastiňována nějakou vlajkou jinou,“ pronesl prezident Klaus při jiné příležitosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…