Hladovkář týral vládu: Před Nečasovým úřadem duněly reproduktory

26.03.2012 12:22

Lidé protestující proti reformám současné vlády chtěli svou demonstrativní hladovku z Úřadu vlády rozšířit i do dalších míst České republiky. Místo toho se prý stáhli už i z okolí Strakovy akademie. Úředníky tak neruší bojovné písně a mohou opět v klidu pracovat.

Hladovkář týral vládu: Před Nečasovým úřadem duněly reproduktory
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hladovkáři před budovou Úřadu vlády

Nejen iniciativy typu Holešovská výzva nebo Skutečná demokracie, ale i jednotlivci se v uplynulých dnech rozhodli vyjádřit svou nespokojenost se stávajícím státním establishmentem. Před Úřadem vlády se srotilo několik nadšenců, kteří na protest proti stávajímu vedení země drží hladovku. V rámci protivládního protestu před sídlem kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) pouštěli z reproduktorů třeba i píseň Ktož sú boží bojovníci. 

K několika jednotlivcům se v neděli přidal i kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert ze Skutečné demokracie. Ten má velké ambice. Manifestační hladovku chce rozšířit do celé republiky. Plánuje "řetězovou hladovku."

Řetězová hladovka. To je prý cíl

„Tato iniciativa je postavená na člověku, který začal držet hladovku, protože z tohoto systému chtěl vystoupit a setkal se s požadavky Skutečné demokracie, které ho oslovily. Tato vláda asi nepadne jen proto, že jsme se tady sešli, ale odejde na základě nátlaku a dalších věcí. Proto zvažujeme, že tady bude řetězová hladovka. Teď už je tedy třetí člověk a přihlašují se nám další,“ tvrdil ještě v neděli Ponert.

Vláda kontruje: Ticho a klid

Podle zástupce tiskového mluvčího vlády a vedoucího tiskového oddělení Jakuba Stadlera jsou ale Ponertovy plány velmi nadsazené. "Dnes už jsem tu žádné projevy nezaslechl, nevím, zda v tom dotyční budou pokračovat, spíše myslím, že ne," řekl ParlamentnímListům.cz Stadler. A pokud by i přesto došlo k nějakému dalšímu hudebnímu projevu? "Řešili bychom to operativně. I minulý týden se to řešilo, policie postavila k reproduktoru auto, aby byla hudba slyšet méně," řekl ParlamentnímListům.cz Stadler.

Politolog: Je to extrém

Podle politologa Jana Bureše je řešení nesouhlasu s vládou vyjádřené hladovkou nepříliš šťastné. "Hladovka je podle mě krají způsob protestů, nicméně je mediálně atraktivní, takže může - v případě, že dojde k poškození zdraví protestujícího - přinutit politiky k reakci spíše než méně extrémní formy protestu. Myslím ale, že hladovka se spíš používá k protestu vůči systému, neměla by být užívána k protestu proti vládní politice, na to jsou standardnější formy," řekl ParlamentnímListům.cz odborník.

V rámci inicativ Holešovská výzva a Skutečná demokracie, kterou kolem sebe vytvořili odpůrci vlády i prezidenta, Slávek Popelka a již zmíněný Zdeněk Ponert, se v uplynulých týdnech na řadě míst České republiky sešly tisíce lidí protestujících proti vedení země.

Právě pravice, či lépe řečeno středopravicová vláda, která škrtformy zavádí, je ale vůči snahám lidu o revoluci imunní. Za reformami si stojí a hodlá v nich i pokračovat.

Babák: Ohrožení pro demokracii

Třeba poslanec VV Michal Babák postup vlády hájí a naopak se staví proti snahám o jejich utnutí. Holešovská výzva prý ohrožuje demokracii.

"Demokracie patří do voleb a těch je skoro každý rok několik. Tito lidé chtějí změnu systému, tedy vadí jim demokracie a s tím se nemohu ztotožnit. Ani tisíce lidí v ulicích nejsou více než statisíce hlasů lidí u volebních uren," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.

"Žijeme ve svobodné a demokratické společnosti. VV také nebyly spokojené se situací a dostaly se do Sněmovny a nyní mohou měnit věci k lepšímu," přiřál si véčkařskou polívčičku.

Za škrtformami si stojí také TOPkař Jaroslav Eček. Trochu populisticky ale doráží na Čechy s tím, že snad nejsou tak hloupí jako jejich slovenští kolegové.

Slovensko jako odstrašující případ

"Když se juknu na Slovensko, mám strach. Věřím, že máme cyhtřejší voliče. Spousta kroků, které dělá současná vláda, jsou naprostou nutností. V budoucnu to oceníme," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec a člen sociálního výboru.

Šťastný: Opasky se utahovat musí

Také podle Borise Šťastného z ODS jsou vládní reformy nezbytné. "Lidé si musí uvědomit, že reformy a určité utahování opasků jsou nezbytné předpoklady ekonomické stability země v globální krizi," řekl redakci s tím, že naše země v rámci EU stále patří k těm ekonomicky nejstabilnějším. "Pokud levice nebude podobné protestní akce populisticky podněcovat, neobávám se jejich eskalace," vzkázal poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…