Je to takové vyměšování hloupostí. Europoslanci napadli vládu a schytali to ze všech stran

16.07.2013 16:54

ANKETA Evropští poslanci se nemají co vměšovat do toho, jaká bude či nebude česká vláda. V reakci na žádost dvou europoslanců o přezkoumání vzniku Rusnokova kabinetu se v tom shodují čeští politici napříč politickým spektrem.

Je to takové vyměšování hloupostí. Europoslanci napadli vládu a schytali to ze všech stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Rakouský místopředseda Evropského parlamentu Othmar Karas spolu s německým europoslancem Elmarem Brokem žádají Evropskou komisi, aby rychle vyšetřila, zda vznik Rusnokovy vlády neodporuje hodnotám Evropské unie a Lisabonské smlouvě.

Od českých politiků za to sklidili tvrdou kritiku, komentoval to i prezident Miloš Zeman. Do europoslanců se přitom pustili politici napříč politickým spektrem, bez ohledu na to, zda vládu odborníků Jiřího Rusnoka podporují či nikoliv. EU se nám podle nich nemá co vměšovat do domácí politiky.

Ať si přečtou Ústavu, vzkázal prezident Zeman

„Každý se snaží nějakým způsobem zviditelnit. Ústava České republiky jasně říká, že prezident jmenuje předsedu vlády, aniž by stanovila podmínku, že toto musí nejdříve schválit sněmovna. Vláda musí pochopitelně do třiceti dnů předstoupit před sněmovnu a požádat o důvěru. Přál bych panu místopředsedovi Evropského parlamentu, aby se před tím, než bude mluvit, seznámil s Ústavou České republiky,“ vzkázal jim český prezident Miloš Zeman.

Europoslanec za ODS Ivo Strejček oba své bruselské kolegy ostře zkritizoval a v případě Othmara Karase připomněl důležité zjištění. „Postup některých europoslanců považuji za absolutně nepřijatelný. Nikdy bych si nedovolil kritizovat vnitřní uspořádání v některém členském státě. Respektuji jejich suverenitu,“ uvedl člen Evropského parlamentu.

Tchán Othmara Karase byl člen SA a za války likvidoval partyzány

„Postup eurolidovců Karase a Broka považuji za skandální. A vyhrazuji si, aby se Othmar Karas, jehož tchán a exprezident Rakouska Kurt Waldheim byl členem SA a v rámci nasazení na východní frontě likvidoval partyzánské jednotky, jakýmkoli způsobem otíral o Českou republiku,“ uvedl razantně Strejček.

Podle exministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga je vměšování ze strany EU již evropský standard. „Viz svého času v případě Rakouska, letos ohledně Maďarska. No a teď jsme se z důvodu poněkud překvapujícího postupu pana prezidenta dostali do středu pozornosti my,“ odpověděl Schwarzenberg.

Jistě se EU bude zajímat také o okolnosti vzniku vlád Topolánka a Nečase

Statutární místopředseda ČSSD, poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek reagoval, že o Othmaru Karasovi dodnes v souvislosti s evropskou politikou neslyšel. „Přesto vítám jeho zájem o demokracii v České republice. Jistě se bude zajímat s tak dojemnou péčí také o Topolánkovu vládu bez důvěry z roku 2006, o druhou Topolánkovu vládu s přeběhlíky z počátku roku 2007 či o Nečasovu vládu po rozpadu VV, která vládla bez koaliční smlouvy na podpoře nikým nevolené strany LIDEM,“ řekl ParlamentnímListům.cz druhý muž sociální demokracie.

„Myslím, že jde o první plody jedovatých slin a plivanců bývalých vládních a koaličních představitelů, kteří neustáli ztrátu exekutivního postavení a nyní jako žalobníčci očerňují Českou republiku, přičemž jim vůbec nedochází, že sami nesou odpovědnost za nynější morální, politickou i ekonomickou krizi země,“ dodal Michal Hašek.

Nechutné vměšování, ať se starají o sebe

„Je to vměšování do vnitřních záležitostí České republiky,“ konstatoval předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip. „A fňukání pana exministra Schwarzenberga u jeho evropských lidoveckých kolegů kvůli tomu, že ztratil funkci, mi připadá směšné,“ sdělil šéf komunistů.

Další z europoslanců za ODS Hynek Fajmon je rovněž přesvědčen, že se jedná o vměšování německého a rakouského europoslance do českých záležitostí, podle jeho slov je to nechutné. „Je s podivem, že o jejich apelu na komisi rozsáhle informují česká média. Ať se rakouský a německý kolega starají o své domácí problémy,“ nechápe Fajmon.

„Myslím, že je to trochu silná káva, aby se do toho pletla EU. Rusnokova vláda formálně v souladu s Ústavou zcela nepochybně vznikla. Problém je, že nevznikla v souladu s ústavními zvyklostmi, které jsou výsledkem dlouhodobého vývoje a které jsou součástí kultury každého národa. Moc pěkně o tom píše třeba německý právník a historik Savigny. Narušit takový přirozený vývoj je jakobínské rozumářství, které zpravidla s sebou nese fatální následky,“ uvedl redakci poslanec za ODS Walter Bartoš.

Nemají na to kompetence

Stínový ministr obrany a poslanec ČSSD Jan Hamáček to pokládá za špatný vtip. „Nejsem si vědom toho, že by komise v této věci měla jakoukoli pravomoc. Pan místopředseda by se měl věnovat problémům, k jejichž řešení má mandát a kompetence,“ vzkazuje Hamáček.

„Je hezké, že má Evropa zájem o ústavní hodnoty v České republice – tady faul zatím nenajde. Ale kéž jí zájem vydrží, až půjde například o ústavní sociální práva,“ doufá komunistický poslanec Jiří Dolejš.

„Rusnokovu vládu odmítám, přesto je to nemyslitelné vměšování“

Do europoslanců se i přes odpor k podpoře Rusnokova kabinetu pustil poslanec ODS Boris Šťastný. „Bez ohledu na můj postoj k důvěře vlády Jiřího Rusnoka, ve kterém se samozřejmě ztotožňuji s postojem občanských demokratů, pokládám za nemyslitelné, aby nám z orgánů Evropské unie bylo vzkazováno, co naše vláda smí či nesmí a jaká ta vláda má být. Máme demokraticky zvolený Parlament, máme Ústavu, která jasně stanoví postupy pro získání důvěry vládě a já nepokládám ze myslitelné, aby nám kdokoli z EU posílal takové vzkazy,“ dodal Šťastný.

„Pan Karas může žádat cokoli a spíš než vměšování to zní jako vyměšování hloupostí,“ míní senátor Tomio Okamura. „K základní hodnotě EU doufám patří i suverenita a fakt je, že se v naší zemi budeme řídit českou Ústavou a ne Lisabonskou smlouvou, ať zní jakkoli. A pokud smlouva v něčem koliduje s naší Ústavou, můžeme diskutovat o změnách Ústavy či Lisabonské smlouvy. Ale zatím naše Ústava platí,“ doplnil.

Poslankyně a stínová ministryně životního prostředí za KSČM Kateřina Konečná připomněla, že máme svou Ústavu a své zákony. „Nikde v ustanoveních smlouvy o EU jsem se nedočetla, že by její součástí byla i jakákoli možnost vměšování se do věcí jako je jmenování vlády. Myslím si, že pokud chceme svou suverenitu udržet, měli by všichni politici napříč politickým spektrem tyto aktivity ze strany komise odmítnout,“ konstatovala prorocky. Její slova se alespoň dle ankety ParlamentníchListů.cz naplnila.

Jak hluboko EU klesla…

„Místopředseda Evropského parlamentu dělá ostudu především sám sobě. Takto vysoce postavený politik by se nikdy neměl snížit k hloupým veřejným prohlášením,“ dodala Konečná.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Oba europoslanci – lidovci, patrně dlouho pobývali na slunci bez pokrývky hlavy, když si tak drze dovolují zasahovat do výlučně českých vnitřních záležitostí. Česká republika také nezasahuje do vnitřních záležitostí Rakouska a Německa, kde oba poslance volili. Bože, jak hluboko celá EU i s lidovci klesla!“ naštval se senátor SPOZ Vladimír Dryml.

Neschopná byrokracie a unijní bordel

Za značné vměšování do záležitostí našeho státu to považuje i poslanec sociální demokracie Jiří Koskuba. „Jaké hodnoty má tento velmi dobře placený ‚eurogážista‘ vlastně na mysli? Ve vší úctě, z celé slavné EU vidím hlavně obludnou neschopnou byrokracii a následný ‚bordel‘. Na druhé straně, já Lisabonskou smlouvu nechtěl a ani modrý prapor na Hradčany nevěšel,“ sdělil poslanec.

„Přestože o legitimitě vlády pana Rusnoka mám pochybnost a nepodpořím ji, tato ingerence z výšin Evropského parlamentu je hloupost zcela mimo jejich jurisdikci,“ je přesvědčena poslankyně za ODS Jana Černochová.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Za jednoznačné vměšování na českých vnitřních záležitostí označil krok dvojice europoslanců i senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava. "Nechápu, co si to EU osobuje za právo! Je to další potvrzení pravdy Václava Klause, když odmítal podpis Lisabonské smlouvy, další důkaz jakou chybou byl náš vstup do EU. Tento požadavek považuji za vrchol arogance a neslušnosti. Jenže slušnost a EU, to asi nejde moc dohromady. Těch příkladů je více. Je to neuvěřitelně drzé a nehorázné! Nenacházím slušná slova, kterými bych to pojmenoval," pustil se do dvojice europolitiků Doubrava.

Podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka je jmenování vlády v rozporu s našimi ústavními zvyklostmi a to je prý závažnější, než náhled oněch europoslanců. "Jeho detailní stanovisko neznám a nechci ho tedy komentovat," dodal Gazdík.

Jeho stranická kolegyně ze sněmovny Jitka Chalánková je ještě mírnější. "Je dobře, když takový postup, který realizuje prezident Zeman, nasvícen z více stran. Zejména pokud jde o Evropskou unii. Ač můžeme mít mnoho výhrad k jejímu fungování, je na nás, co v EU vyjednáme. Jsme totiž na jedné, nepříliš velké, lodi, postavené na určitých hodnotových základech," sdělila poslankyně.

Občansko-demokratický europoslanec Jan Zahradil naopak míní, že požadavek je neakceptovatelný. "Obejdeme se bez pana Karase a Broka," doplnil. "Je to nehorázné vměšování do suverénních záležitostí členského státu. V Lisabonské smlouvě není nic o tom, že by orgány EU měly mít jakýkoli dozor nad výkonem ústavních pravomocí ústavních činitelů členských zemí. Jakkoli pokládám postup pana prezidenta za hraničící s neodpovědností, musím především zdůraznit, že jsme stále ještě svrchovaným státem," upozornil senátor za ODS Jiří Oberfalzer.

"To, že si nějaký poslanec nechá něco prověřit asi ještě žádným aktem vměšování není, pikantní to začne být, až ta jejich Komise třeba zjistí, že tento způsob vlády je opravdu v kolizi s nějakým ustanovením nějaké evropské smlouvy. To sem pak asi v duchu těch nejlepších tradic převzatých z RVHP asi dorazí pět spřátelených armád, aby byla zjednána řádná euronormalizace," uvedl poslanec ODS Aleš Rádl.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

reklama

autor: Radim Panenka, Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…