John útočí znovu: Langer nahlížel do spisu. Máme důkazy

05.01.2011 15:50

Copak to vzniklo za podivnou slovní přestřelku mezi Radkem Johnem a exministrem vnitra Ivanem Langerem? Zatímco John hovoří o tom, že Věci veřejné mají jasné důkazy, že Langer vynáší tajné materiály přímo z policejního spisu v kauze Drobil - Michálek médiím, Langer pak ministra vnitra počastoval označením o duševně narušeném člověku.

John útočí znovu: Langer nahlížel do spisu. Máme důkazy

Vládní Věci veřejné (VV) se stále obávají vlivu exministra vnitra Ivana Langra (ODS) na českou policii. V České televizi to dnes ráno prohlásil ministr vnitra a šéf VV Radek John. Na brífinku po jednání vlády pak John svá podezření vysvětloval a později pro Českou televizi (ČT) hovořil už  o jasných důkazech, jež "véčka" o akceschopnosti Langera mají. O Langerovi se přitom v médiích šušká, že je neoficiálním poradcem premiéra Nečase pro otázky bezpečnosti. 

"Z vyšetřování pana Michálka vynesl Ivan Langer do deseti hodin tajné materiály přímo ze spisu. Policie je řízena a ovlivňována právě Langerem. Ten od ní dostává informace a nosí je na patřičná místa," rozohnil se brzy ráno v ČT John a naznačil, že Langer má z policejního spisu i informace, které se přímo týkají jeho případných provinění v kauze Drobil.

Je tam evidence, Langer stopy asi nezametl

„My tam máme evidenci, kdy a jak se Langer dostal do spisu, kde vypovídal Michálek. Je tam jasný důkaz, že nahlížel do spisu Michálek," uvedl pak John odpoledne pro ČT.

„Že by chtěl Bárta intervenovat v rámci ABL, na to důkazy nejsou. Ale my máme důkazy o tom, kdo nahlíží do průběhu vyšetřování," zmínil dále John. Stále si také prý stojí za tvrzením, že Langer řídí a ovlivňuje policii a získává z ní informace i ze spisu, kde je zmiňováno, že možná on sám pere špinavé peníze.

Na tiskové konferenci po jednání vlády k tomu pak uvedl i podrobnosti: „Já jsem řekl v případu, kde pan Michálek vypovídá, že mu pan Martin Knetig říká, že pan Langer možná pere nějaké špinavé peníze." Nehovořil ovšem prý o tom, že je Langer v případu obviněn. "Já nevím, já opravdu nevím, jak šetří protikorupční policie. Velmi rád bych to věděl, ale nesmím. Já se opravdu musím držet zcela stranou, speciálně tohoto případu, tak je to nastaveno, takže já jsem zvědavý na výsledky vyšetřování," reagoval na to John.

Langer: Je to lhář, anebo pomatenec

Jenže Langer ataky na svou osobu vysvětluje po svém. „Od rána mi pípají esemesky, šílený," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda ví o výrocích Radka Johna.

„To co řekl John, je vyjádření duševně narušeného člověka - chcete-li blázna, lháře nebo obojího. V prvním případě si zasluhuje soucit a léčení. V druhém případě si zaslouží pár facek a vězení," dodal pak Langer.

Libor Michálek a Martin Knetig jsou přitom hlavní aktéři kauzy kolem Státního fondu životního prostředí (SFŽP), která před Vánoci vyústila v odchod ministra životního prostředí Pavla Drobila a vyostřila spor v koalici. Podle ředitele SFŽP Michálka na něj Drobilův poradce Knetig naléhal, aby manipuloval výběrovými řízeními. Knetig to v rozhovorech, které skrytě zaznamenali redaktoři deníku Mladá fronta Dnes, zdůvodňoval tím, že je nutné získat peníze na financování ODS a další politické kariéry Drobila.

Čtěte k tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…