Kalousku, pravice přeci nemusí být zlá. Šéfpodnikatel o stravenkách

10.10.2011 4:56

Jedním z nejdiskutovanějších bodů daňové reformy jsou stravenky. Odpůrci poukazují na jejich nesystémovost, která zvýhodňuje jednu skupinu zaměstnanců na úkor druhé. Kupodivu se jich ale zastávají i pravicově smýšlející lidé. Místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek to zdůvodňuje tím, že pravice nemusí být sociálně agresívní.

Kalousku, pravice přeci nemusí být zlá. Šéfpodnikatel o stravenkách

Zatímco opozice je v pohledu na stravenky jednotná, v koalici se názory na ně tříští. Věci veřejné a část ODS se kloní k jejich zachování, naopak TOP 09 by zvýhodnění stravenek zrušila jako nesystémový prvek daňové soustavy a také jako opatření, které zvýhodňuje jednu část zaměstnanců na úkor druhé skupiny. Místo nich plánuje ministerstvo financí zavedení daňového paušálu, díky němuž by se snížily daně všem zaměstnancům.

„Náš návrh, který bude zachovávat stravenky, bude automaticky rušit tento bonus," uvedl pro ČT ekonomický expert VV Michal Babák. „Se zrušením daňového paušálu nemohu souhlasit. Daňový paušál je 12 miliard pro všechny lidi, stravenky jsou čtyři miliardy pro vyvolené," kontroval ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Daňový bonus by pomohl milionu. Třem by ubral

Jeho dvanáctimiliardový argument vychází z toho, že by si zhruba čtyři miliony zaměstnanců mohlo v daňovém přiznání odečíst tři tisíce korun za rok. Zrušení stravenek a zavedení daňového bonusu by však prospělo jen milionu zaměstnanců, kteří v tomto směru žádné výhody od zaměstnavatele nemají. Naopak by prodělalo 1,7 milionu zaměstnanců, kteří využívají závodních jídelen, a 1,3 milionu těch, kteří dostávají stravenky.

Právě tyto tři miliony zaměstnanců musejí na zmíněné tři tisíce ročního daňového bonusu pohlížet jako na „drobné". Vždyť dosud jim může zaměstnavatel poskytovat na denní jídlo až 51,70 Kč, což je zákonem stanovených 55 procent daňově uznatelných výdajů. Měsíčně tak zaměstnanci dostanou touto formou až 1200 korun a ročně při zohlednění dovolené a průměrné nemocnosti kolem dvanácti tisíc. To je tedy čtyřnásobek toho, co jim přináší Kalouskův daňový bonus.

Zrušení stravenek by nejvíce udeřilo na hospodské

Tato třímilionová armáda zaměstnanců si tak zrušení stravenek zcela jistě přát nebude na rozdíl od milionu, na nějž argumentačně cílí Kalousek. A 5,5 milionu ekonomicky neaktivních obyvatel z celkového počtu 10,5 milionu může být lhostejné, zda zůstanou stravenky, nebo se zavede daňový bonus. Totéž se dá říci i o živnostnících a OSVČ, jichž se rovněž stravenky ani možný daňový bonus netýká. Naopak pro ty z nich, co podnikají ve stravování, by zrušení stravenek mohlo být až likvidační.

„To je trojjediný pohled. Kdyby padly stravenky, tak z pohledu hospodských by to mohlo být likvidační. Živnostník je sám voják v poli, ten si na stravenky nesáhne, tak ten se jich zastávat nebude. U těch, co mají zaměstnance, mohou stravenky fungovat jako benefit, ale kolik jich ho využívá, si netroufám odhadnout," shrnuje pro ParlamentníListy.cz tři možná východiska Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR jeho místopředseda Jiří Víšek.

Živnostník by dal za pravdu výjimečně levici

„Ministr Kalousek má pravdu v tom, že si výhod stravenek užívá jen část zaměstnanců a ostatní utřou nos. Na druhou stranu je navržený daňový bonus svou výší nezajímavý a vůbec neřeší problém, který by zrušením stravenek vznikl," říká Víšek s tím, že Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR nemá v této záležitosti jednotný názor.

On sám však upřednostňuje sociální pohled, a tak by se přimlouval za zachování stravenek. „Navíc se stravenkami počítají hospodští, tak nechť ten byznys zůstane. Navíc jde i o stravovací návyky. Lidé by si nezašli na teplé jídlo, ale z domova by si nosili nějaké chleby. I když jsme jinak pravicového zaměření, tak tady bych já dal za pravdu levici," přiznává pro ParlmentníListy.cz Víšek, že v tomto případě by mu více přerozdělování, coby dělítka mezi pohledy pravice a levice, nevadilo.

Stravenky berou soukromníci jako formu solidarity

Zajedno je s ním i Rudolf Baránek, první místopředseda Strany soukromníků ČR. „Jedna krize ještě neskončila a druhou máme na krku. Proto by bylo politicky nezodpovědné sahat lidem na levnější přístup k jídlu. Vedle toho existuje i ekonomický zájem udržet živnost pro malé soukromé firmy, které v oblasti stravování nejčastěji podnikají," vysvětluje Baránek pro ParlamentníListy.cz stanovisko své strany, které považuje za politicky moudré.

„Neuznáváme takový argument, že když to někdo nevyužívá, že to nebude využívat nikdo. Naopak považuji to za určitou formu solidarity. Nejsme řízeni KSČ, kdy všichni měli deklarován stejný přístup ke všemu, měli stejné žaludky. Nikdy jsem neměl v ruce žádnou stravenku, přesto za ně bojuji," připomíná Baránek otevřený dopis předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové týkající se právě zachování stravenek.

Pravice nemusí být sociálně agresívní

Naopak vyčítá ministru Kalouskovi, že se vůbec neohlíží na situaci v zemi. „Nehledí napravo nalevo, ale celý národ se přece nebude řídit jen programem TOP 09. Nevydrží tempo, které nasadil, což je sociální agrese a neustálé zesměšňování druhých. To přece neznamená, když jsme pravice, že musíme být sociálně agresívní," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Baránek, jímž vedená Strana podnikatelů, živnostníků a rolníků ČR byla v první polovině devadesátých let nejsilnější pravicovou neparlamentní stranou s více než 200 tisíci voliči.

K věci:
Pokud zůstanou stravenky, přijdou lidé o daňový bonus 
Kalousku, nech být stravenky a zvyš daně. Chtějí VV 
Češi budou mít vředy, restaurace zkrachují. Štěcha rušení stravenek děsí  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…