Koalice nedrží ani tím nejosvědčenějším lepidlem: směsí koryt, moci a prachů

25.03.2012 15:17

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Poslanec Jiří Koskuba z ČSSD a senátor Jaroslav Kubera z ODS opět proti sobě v konfrontaci názorů: Tématem komentáře uplynulých dnů je hlasování o vyslovení nedůvěry vládě a rezignace ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Koalice nedrží ani tím nejosvědčenějším lepidlem: směsí koryt, moci a prachů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Hlasování o (ne)důvěře vládě opět skončilo s předvídatelným výsledkem. "Ta taktika opozice byla jasná. Věděla, kolik má hlasů, ale o ty ani nešlo, šlo spíš o ty vyprávěnky, jež tam zazněly a jež nám vzaly čtyři hodiny života," reagoval na věc senátor Kubera. A dodal, že opozici stejně šlo jen o předvolební propagandu v přímém přenosu - což bylo evidentní.

"Řada těch dluhů a různých dávek vznikla v době, kdy byla ČSSD u moci, je jasné, že nyní má koalice velmi nepříjemné postavení, na které do kola stále opakovaně upozorňuje právě ČSSD. Je přece dlouholetou zkušeností, že ten, kdo něco dává, nabízí, je vnímán optimisticky, zatímco ten, kdo něco ruší a bere, vyvolává negativní emoce. A to bez toho, že by se někdo chtěl zamyslet nad tím, zda má jinou možnost," dodal pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Koskuba: Opozice nemá sílu shodit vládu, chuť ale ano 

Poslanec Jiří Koskuba má samozřejmě poněkud jiný náhled na věc. „Upřímně řečeno, opozice na to díky rozhodnutí voličů v roce 2010 nemá sílu. To by ostatně taky nebyla opozicí, že? Chuť, to ano. Ale potřebný počet hlasů dohromady prostě nedá. Vše tedy naznačuje, že pan Nečas bude premiérem po celé 4 roky. Je-li to dobře, nebo není, na to nechť si každý odpoví sám. Není to zase tak nesnadný úkol,“ řekl Koskuba ParlamentnímListům.cz.

Na druhou stranu, podotýká Koskuba, nám historie dokazuje, že i to, co se zdálo nezničitelné, nakonec zničeno bylo. Převážně tím, že si zánik přivodilo samo. „Zde má trojkoaliční vláda bezesporu velký potenciál. Jen jej už konečně využít! Přiznejme si však, že je ve skutečnosti naprosto jedno, jak to úterní hlasování o nedůvěře ve sněmovně dopadlo. I když ani jinak nemohlo. Kdyby pan premiér byl chlap, ostatně postavu na to má, neradoval by se z výsledku hlasování. A nedělal si puberťácky šprťouchlata z marného snažení opozice. Ono totiž nejde jen o nějaký obtěžující socdemácký seriál, jak sám naznačil,“ řekl Koskuba s tím, že by podle něj mělo premiéra štvát a trápit, že jeho vláda nemá prakticky žádnou důvěru veřejnosti. A dokonce ani u renomovaných finančních odborníků.

Kalousek je novodobý John Silver. I ten měl zálibu v rumu

„Jistě, nelze se tomu divit. Vždyť jde o věčně opravovaný nesourodý slepenec. Z materiálů tak odlišného původu a kvality, že i tím nejosvědčenějším politickým lepidlem, klasicky smíchaným na směsi koryt, moci a prachů, drží jen tak tak pohromadě. Mimochodem  bezesporu všichni cítíme, že zmíněné lepidlo rozhodně nepatří mezi ekologická. Není totiž vůbec bez zápachu! Nevěřím, že to sám pan premiér nevnímá. Možná má občas chuť rozpustit tuhle vládu sám. Ale sílu a odvahu k tomu nikoliv,“ konstatuje Koskuba.

Nakonec by podle něj mohlo jednomu být i líto toho skoro dvoumetrového chlapa, který přijal frčky kapitána současné vládní lodi. „Rozvrzané kocábky s posádkou porůznu a pochybně naverbovaných lodníků. Tu naivních a věčně planě remcajících zelenáčů se sklonem k mořské nemoci. Tu velmi protřelých pirátů! Byť nemají zrovna dřevěnou nohu, pásku přes oko a papoucha na rameni. Lodi nevládne kapitán. Jemu kormidelní kolo do ruky nepůjčí. Natož klíče od skladišť a pokladny. Kompas mu jistě taky schovali. Dokonce musí trnout, kdo, kdy, kde a komu zase vykecá to, co je zapsáno v lodním deníku. Ví se, že vládní škuner řídí hlavně pan ministr financí, stejně jako ve slavném románu jistý John Silver. Tímto přirovnáním však rozhodně nenarážím na páně Silverovu zálibu v rumu. Ale i zcela jiné jeho panu ministrovi podobné vlastnosti a schopnosti. Bohužel, stále je ve hvězdách odpověď na otázku, jak dlouho ještě bude trvat, než tomuto novodobému Silverovi konečně už někdo dá černou známku,“  rozpovídal se Koskuba.

Rezignace ministra školství Dobeše: Výborně, jásá Kubera. Sloučíme je s kulturou

Ministr školství Josef Dobeš (VV) končí ve své funkci. O skutečných důvodech jeho odchodu se spekuluje už od středečního večera, kdy oznámil rezignaci. Co tak podstatného se ve skutečnosti stalo na vládě či v hlavním štábu VV, aby to přimělo k demisi nesestřelitelného ministra, ukáže čas. Jaký názor na to mají oba komentující?

"No mě to ani tak nepřekvapilo, ale stoprocentně to zaskočilo ty jeho různé kamarády. Podle mého k rezignaci došlo asi zřejmě pouze na základě rozhodnutí v nějakém rozčílení z jednání, nemyslím, že by za tím byl nějaký zcela konkrétní jeden důvod," myslí si senátor Kubera.

A Dobešovo rozhodnutí vítá, protože podle něj vyvolalo myšlenku na to, zda vůbec hledat za Josefa Dobeše nějakou náhradu a zda by nebylo účelnější ministerstvo spojit s nějakým jiným. Ostatně stejně, jako to navrhuje Kubera už delší čas, přišli s tím v pátek na jednání tripartity i odbory. Podle nich by mohlo být ministerstvo školství spojeno s ministerstvem kultury.

"Vyjímečně v tomto s odbory musím souhlasit. Těch ministerstev a různých ústavů máme opravdu hodně a spíše než k užitku to vede k vymýšlení různých ztřeštěných a mnohdy až otravných nápadů, lejster a podobně - jen proto, aby všechny tyto instituce dokázaly svoji užitečnost a pracovní vytíženost. Pokud by se tedy některá ministerstva spojila, a rozhodně bych to osobně nenechával pouze na ministerstvu kultury a školství, ale třeba i životní prostředí a zemědělství a ještě další, byl by to dobrý krok. Tedy za předpokladu, že by tím došlo k snížení počtu zaměstnanců a tedy i nákladů - ne, že by z toho vniklo něco, co by místo dejme tomu dvou tisíc zaměstnanců dvou ministerstev nakonec přineslo těch zaměstnanců dva a půl tisíce. To by pochopitelně nemělo žádný efekt a bylo by to naprosto zbytečné," dodal Kubera.

Kdy měl odejít? Nevím, přiznává Koskuba

„Neumím vám přesně zodpovědět otázku, kdy měl pan ministr školství ze svého úřadu odejít. Dovolím si však s podstatně větší přesností vyslovit hypotézu, že s ohledem na výsledky jeho ministerské práce zřejmě nikdy do tohoto úřadu ani přijít neměl. Musím však uznat, že pan ministr umí odejít ve velkém stylu,“ konstatoval poslanec Koskuba.

Nač prý čekat, kdy ho už konečně vyhodí pro neschopnost. "Takhle se to mediálně hodilo na hrb ministra financí. Tím samozřejmě netvrdím, že by tento Harpagon byl bez viny. A že skutečně nehodlá lidovec ve výslužbě ještě více až přímo nekřesťansky odrbat učitelský stav. Mimochodem stejně jako naprosto drtivou většinu obyvatel této země. Takhle naivní snad už nemůže být v této zemi nikdo, kdo má alespoň trochu pozitivní hodnotu IQ. Nicméně obávám se, že to je pouze záminka, nikoliv hlavní důvod. To by pak pana ministra Dobeše museli a měli následovat i zbývající ministři za VV, ne? Čest je čest a oni jsou snad sehraný a jednotný tým? Rozhodně jsou taky týmem nahraným. Tak i tak. Oba významy tohoto slova jsou, s ohledem na obecně známé okolnosti, správně,“ podotýká.

Ministří Věcí veřejných nemají "dlouhou životnost"

A připomíná to, že pokud se pomine ministr Kamil Jankovský, nestraník, nelze zrovna říci, že by „veverčáčtí“ ministři měli dlouhou životnost. „Jak však vidno, vždy se v jejich úzkém kruhu najde ještě někdo, kdo to v ministerském křesle zatím nezkusil. Já tedy věřím, že náhradu opět rychle vymyslí. S kvalitou si ani nemusí lámat hlavu. No a vždy se najde někdo, kdo s potřebnou orientací poradí. Pochopitelně zcela nezištně. Vždyť jde o vládu protikorupční. Ale abych byl k veverkám spravedlivý, musí mít ohromnou trpělivost. Jejich ministři kapají jeden za druhým. Dokonce i modrým se jich pár už vyměnilo. Pominu-li jediný “maléreček“ ministra kultury, tak topáci jsou neprůstřelní. Přitom ale nelze vůbec říci, že by se jim zrovna dařilo,“ uzavírá Koskuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…