Kristýno Kočí, ty domino jedna! Urážky, ze kterých mrazí

20.12.2010 5:21

Internetová kritika na předsedu občanských demokratů a premiéra Petra Nečase neustává. Oddechl si od ní prakticky pouze v neděli odpoledne. To se mnozí vládní oponenti vrhnuli na poslankyni Kristýnu Kočí, která v Otázkách Václava Moravce naznačila možnou koaliční krizi.

Kristýno Kočí, ty domino jedna! Urážky, ze kterých mrazí

"Pokud se vláda neočistí, je potřeba zvážit i další kroky," sdělila ParlamentnímListům.cz Kristýna Kočí po skončení nedělních Otázek Václava Moravce. "Měla bych nyní problém zvednout ruku pro současnou vládu, pravděpodobně bych odešla ze sálu," dodala. Její slova však mezi většinou internetových diskutérů podporu nenašla. Ba naopak. Na hlavu předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných se snesla kritika, která si nezadala s tou, jakou v posledních dnech právě na diskusních fórech sklízí premiér Petr Nečas.

Svou troškou do mlýna přispěl také prezident Václav Klaus, jenž v Partii televize Prima současnou kauzu ministra Drobila označil spíše za zbytečnou a návrat šéfa zeleného resortu by uvítal.

TELEVIZNÍ NEDĚLE:

"Véčkaři, máte jedinečnou příležitost projevit, že jste to se svými předvolebními sliby mysleli vážně. Sfoukněte v úterý Nečasovu vládu, je nejvyšší čas, nebo nás rozkradou do mrtě a Kalousek s Gazdíkem (ten mluví jak kniha, jen ho k...out do hřbetu), jim budou nadšeně sekundovat," uvedl jeden z mírnějších diskutujících na stránkách České televize. "Domina Kristýna, že by hrdinka národa?" reagoval posměšně čtenář bulvárního Blesku.


Živá debata na Blesku:


"...eště minulej tejden vyhlašovala opak a dneska todle? Že by domina dělala čest svýmu imidž a zachránila čest nejen Blanickým rytířům, ale národa celýho, který má z 99% plné zuby těchto korupčníků a lhářů?!" doplnil další. "Když je krize, tak ani domina nevydělá, tak proč by Kočí nemudrovala za ty prachy," přidal se jiný pisatel.

Z ostatních reakcí doslova mrazí. "Já se nechci moc opakovat, ale znovu musím říct, že je to za hranou. Vyhrožovat takovým fyzickým násilím není dobře, emoce v tomto případě musí zůstat stranou a celou věc musí prošetřit policie, bez ohledu na to, jestli státní, finanční, anebo všechny společně," hodnotil některé z příspěvků analytik Břetislav Polách.

"Ano, nastal čas pro tu opravdovou revoluci, ne sametovou, ale typu Jana Žižky. Je ale třeba jednat a nejen si stěžovat. Já už mám sekeru připravenou, potřebujeme zaplavit celý Václavák a jedeme na to," napsal anonymní čtenář na server Blesk.cz. "Lidé, probuďte se, modří gauneři do Vltavy! Tak jako za Václava IV. A začít třeba s korupčníkem Drobilem a ičkem-Langerem," zněl jiný pohled stejného ražení.



Ačkoli je drtivá část diskutérů rozhořčená a svá ostrá slova míří jak na Kristýnu Kočí, tak na premiéra Petra Nečase, někteří oslovení odborníci vnímají postup druhého jmenovaného jako správný. "Premiér postupoval s odkazem na předání důkazů policii správně. Je tam přece útvar na odhalování korupce, který má své postupy. Navíc, nezapomínejme, že jakékoli důkazy, aby byly validní, musí být stejně od BIS předány policii," řekl ParlamentnímListům.cz bezpečnostní expert Andor Šándor.

Politolog Zdeněk Zbořil vidí za silnými slovy a následnými reakcemi na Kristýnu Kočí evidentní taktický tah. "Především Věci veřejné, které mají problémy s klesajícími preferencemi, si na této kauze mohou uhrát politické body, protože se profilují především protikorupční rétorikou. S nějakou jejich velkou solidaritou proto ODS nemůže počítat," řekl Zbořil redakci.

Nic z toho ale internetová fóra neřeší. "Je to naštvání proti politice obecně, to je můj názor," řekl analytik Břetislav Polách. "Ve společnosti panuje přesvědčení, že politici jsou darebáci," doplnil Zdeněk Zbořil.

Kauza Drobil taky jinýma očima:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…