Kubice sám jako kůl v plotě. Oškubání policistů na vládě nezabránil

14.10.2011 8:24

Být nestranickým ministrem se jistě v mnoha ohledech vyplatí, ale bezpartijnost má také řadu nevýhod. Své by o tom mohl vyprávět ministr vnitra Jan Kubice po středečním zasedání vlády. Jeho vztyčená pravice proti návrhu ministra financí nezmohla vůbec nic v porovnání s lesem rukou ostatních ministrů. Kubice tak bude muset od nového roku přihlížet, jak se už tak dost finančně ořezaným platům policistů daní ještě odměny a následně i odchodné.

Kubice sám jako kůl v plotě. Oškubání policistů na vládě nezabránil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

To že je politika handlování ,,něco za něco" se jen dále potvrzuje a přestože detaily výsledků jednání vlády jsou ze zákona tajné, (kromě jednání o nakládání se státním majetkem), tak podle informací ParlamentníchListů.cz pro návrh hlasovali všichni ministři za Věci veřejné. Paradoxně jejich předseda Radek John se loni touto dobou chlubil, jak důležitým stabilizačním prvkem pro policejní sbor je jím domluvená výjimka v podobě zachování odchodného bez zdanění. Na dotaz redakce, proč ministři za VV nyní souhlasili s Kalouskovým návrhem však nereagoval.

Nevadí. Proč by mělo?

„Mě to v zásadě nevadí," reagoval pro ParlamentníListy.cz překvapivě policista z Ústeckého kraje, který si nepřál být jmenován, na informaci o zdanění odměn. Své vyjádření však jedním dechem postavil do jiného světla.

„Za loňský rok jsem obdržel od velitele kázeňské prémie ve výši 1200 korun, letos nepředpokládám žádné, takže patnáctiprocentní daň z nuly je nula," cynicky uzavřel. Předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič neskrývá nad dlouhodobou situací u policie rozhořčení a zdanění odměn je prý jen dalším krokem umocňujícím špatnou náladu ve sboru. "Tak dlouho bude pan Kalousek brát tam kde nemá, až i české ovce přerostou ve vlky," míní Buřič.

Doporučujeme:
Prezidium nakupuje: Samopal za osmdesát pět tisíc. Dá se koupit i za půl
Sledujeme téma Rozpočet
Kalousek: Růst bude nižší. Ale teď předělávat rozpočet nemá smysl
Tůma a ekonomové mají nápad, kde vzít peníze: Vládo, konej rychle

Další řez

Kromě odsouhlaseného zdanění odměn počítá vláda, byť trochu překvapivě prostřednictvím návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa, také se zdaněním odchodného.

"Je to regulérní přílepek. To by přece mělo být součástí zákona o daních," soudí stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD). Ministr Kalousek podle Tejce tímto krokem jen kupí důvody policistů k odchodu. "Zákon nebyl konzultován a je bez hlubších ekonomických analýz. V konečném důsledku může zdanění odměn znamenat, že se zvýší náklady na výsluhy, což je kontraproduktivní. Budu chtít vysvětlení ministra financí a vnitra," uzavřel Tejc.

Ministerstvo financí se hájí, že hlavním důvodem zdanění odchodného je úspora ve výši několika desítek milionů, jakož i zjednodušení a zpřehlednění daňového systému

Předseda policejních odborů Milan Štěpánek se sice na konto zdanění odchodného neobává nějakého masivnějšího odchodu policistů, ale další důvod k opuštění policejního sboru to prý být může. Návrh zákon už prošel vládou a v nejbližších týdnech ho má posuzovat sněmovna. ČSSD připravuje pozměňovací návrh, jenž má zachovat status quo.

Pomalu ale jistě

Policisté už zkraje roku přišli o cca sedm procent z platu a jejich výsluhy už také podléhají zdanění ve výši 15 procent. Do toho se ještě v některých krajích přidalo nezákonné odebrání bezpečnostního příplatku, který však nakonec všechna krajská ředitelství, i za cenu zlikvidování zvláštního fondu policejního prezidenta, musela s odstupem času vrátit.

Psali jsme:
Novinka: Šéf policie Lessy dotuje příslušníky ze svého



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…