Kubice se má těšit na úterý. Prezidium mu přijde říct něco od plic

21.10.2011 15:43

EXKLUZIVNĚ Podle všech informací se špičky policejního prezidia chystají v úterý vzít ztečí Kubicův úřad. Do pozoru je uvedla závěrečná zpráva systemizační komise ministerstva vnitra. Přestože závěry nejsou médiím přístupné, ParlamentníListy.cz mají celé znění k dispozici.

Kubice se má těšit na úterý. Prezidium mu přijde říct něco od plic
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Pod tíhou úspor navrhuje komise vedená bývalým policejním prezidentem Oldřichem Tomáškem mimo jiné i zcivilnění nebo úplné zrušení některých tabulek, na kterých dosud seděli policisté. Krok by měl přinést úsporu 40 milionů korun, ale vrcholový management prezidia rozhodně nepotěší.

Ministerstvo nechce zveřejnit ani jména členů komise, pravděpodobně aby nedělalo zlou krev. "Nebudeme zveřejňovat členy komise, kteří se na znění závěrečné zprávy podíleli. Mohu jen říci, že v jejím čele stál bývalý policejní prezident Oldřich Tomášek," sdělil redakci tiskový mluvčí MVČR Pavel Novák. Krok resortu držet jména v utajení je v zásadě logický, některé vysoké posty policejního prezidia totiž komise svým doporučením ruší.

Čtěte také:
Kubice sám jako kůl v plotě. Oškubání policistů na vládě nezabránil

Byl jsem zrušen 

„Komise se domnívá, že policejní prezidium jako řídící a metodický článek je v současné ekonomické situaci policie silně naddimenzované. Komise navrhuje, aby policii řídil policejní prezident se dvěma náměstky pro SKPV a vnější službu, ekonomiku pak civilní náměstek s ekonomickým vzděláním," stojí v textu závěrečné zprávy.

"Dohodli jsme se, že k tomu do úterý nebudeme dávat žádné komentáře ani připomínky. Nejprve s tím půjdeme za panem ministrem. Mohu jen obecně říct, že některé závěry komise hazardují s ohrožením bezpečnosti státu," uvedl pro ParlamentníListy.cz náměstek pro personalistiku Pavel Osvald, jehož post má být mimochodem zrušen a kompetence rozděleny.

Bezpečnost především

Ohrožení bezpečnosti státu by mohla vyvolat doporučená fúze některých útvarů a následná reorganizace jejich kompetencí 

"Výkon samotných policejních činností pak komise navrhuje převést do dvou útvarů na úseku SKPV. Jednoho výkonného, který by v sobě spojil boj s organizovaným zločinem, drogami, ochranu ekonomických zájmů státu, boj proti informační kriminalitě a cílené pátrání, druhého, servisního, jež by spojil KUP, UZČ a USČ," píše se v doporučení

Sloučení by tedy postihlo nejtajnější útvary PČR - Útvar zvláštních činností a speciálních činností spadající pod náměstka Martina Červíčka. "Při jednání Výboru pro obranu a bezpečnost jsem slyšel zástupce ředitele Útvaru speciálních činností, jak si stěžuje, že při jakémkoli slučování nebo změnách na jeho útvaru hrozí ztráta utajení, která je klíčová pro jeho chod," sdělil redakci stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Bobříka mlčení drží, jak se zdá, celé prezidium. Tisková mluvčí prezidia Pavla Kopecká redakci sdělila, že jakýchkoli komentářů se do úterý zdrží i policejní prezident Petr Lessy.

Doporučujeme:
Prezidium nakupuje: Samopal za osmdesát pět tisíc. Dá se koupit i za půl

IT sbohem

Riziko by částečně mohl představovat i odchod expertů IT z policejního prezidia, krajských ředitelství, ale i územních odborů.

„Jsem u policie teprve pět, nemám nárok na výsluhu (Ta se dává až po 15 letech služby pozn. red.) A za ty peníze, tu nezůstanu. Lákal mě služební poměr a výhody z něj plynoucí. Už teď mám nabídku jít do soukromé sféry, kde dostanu dvakrát tolik. Navíc tam nebude tolik práce jako tady," sdělil redakci policejní administrátor, který si nepřál být jmenován.

Související:
Odborníci na ministerstvech: Osmnáct, ale i třicet tisíc za den práce

Před případným outsourcingem těchto služeb varuje svorně opozice i policejní odbory. "Jsou to pozice, kde se pracuje s citlivými daty a jakékoli outsourcování u policie v oblasti IT představuje riziko úniku informací," soudí místopředseda UBS Miloš Plechatý.

Fakticky by zcivilnění mělo dále postihnout celý ekonomický úsek včetně náměstků ředitelů, personální úseky, krizové řízení, ochranu osobních údajů, analyticko-právní úseky na kancelářích ředitelů, ochrana objektů, řidiči vozící kurýrní poštu atd. Komise dála počítá i se zrušením poloviny vrtulníků v letce PČR nebo tří policejních škol. Celková úspora by pak měla být 1,3 miliardy korun

Dále čtěte:
Konec hasičů v Čechách? Dvě třetiny stanic by mohly zmizet
 Kubice vyždímal Langerovu smlouvu. Konečně úspory, raduje se John

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…