Laxnost ministerstva ohrozí statisíce těch nejslabších, varuje ODS. Jenom straší, vzkázala Marksová

13.06.2014 18:35

Ministerstvu práce a sociálních věcí prý hrozí, že kvůli svému laxnímu přístupu ohrozí péči o zhruba 700 tisíc lidí, kteří si nezvládnou pomoci vlastními silami. S touto informací přišli ve čtvrtek zástupci občanských demokratů. Alarmující podle nich je to, že se jedná o všechny lidi v domovech pro seniory, zdravotně postižené nebo starší občany využívající asistenční služby, opuštěné děti, vážně nemocné, lidi bez domova, či týrané.

Laxnost ministerstva ohrozí statisíce těch nejslabších, varuje ODS. Jenom straší, vzkázala Marksová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Lenka Kohoutová

Ti nejslabší, kteří jsou závislí na využívání sociálních služeb (financované Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR – MPSV) – tedy všechny výše uvedené osoby – mají být brzy konfrontováni s nepříjemnou skutečností. Proč? Jak Občanská demokratická strana i oficiální tiskovou zprávou informovala, od příštího roku totiž dochází ke změnám ve financování sociálních služeb. Peníze mají nově poskytovat kraje. „Ministerstvo práce a sociálních věcí je však již daleko za termínem, kdy je možné změnu financování bezpečně provést. Občanská demokratická strana proto nabízí krizové řešení – změnit zákon a posunout změnu financování sociálních služeb z MPSV na kraje o jeden rok,“ uvádí se v tiskové zprávě. I proto se ve čtvrtek tímto problémem zabýval výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny.

„Už teď je jasné, že nejméně první čtyři měsíce příštího roku budou organizace poskytující sociální služby pracovat ve finanční nejistotě, a až po těchto čtyřech měsících se dozvědí, zda vůbec a kolik za odvedenou péči dostanou zaplaceno. Současný stav je sice špatný a neudržitelný, stav nový je ale ještě daleko horší a pro poskytovatele mnohem více nejistý. Paní ministryně Marksová tak dává všanc osudy těch nejslabších,“ říká Lenka Kohoutová, expertka ODS pro sociální oblast. „MPSV ohrožuje péči o 700 tisíc lidí, kteří se bez pomoci státu vesměs ne vlastní vinou neobejdou, a vrhá do nejistoty 40 000 lidí, kteří v sociálních službách pracují,“ pokračuje Kohoutová. Občanská demokratická strana proto podle Kohoutové nabízí Ministerstvu práce a sociálních věcí náhradní řešení – odložit přechod na financování sociálních služeb z MPSV na kraje o jeden rok.

ParlamentníListy.cz požádaly ale i o pohled z kritizované strany - tedy přímo ministryni práce a sociálních věcí. Ta kritiku na svoji hlavu odmítá. „Kraje nebudou moci účelově podporovat svoje příspěvkové organizace na úkor neziskového sektoru. Systém hodnotící dotace bude transparentní, nediskriminační a otevřený vůči všem poskytovatelům sociálních služeb. Dotační řízení u celostátních a nadregionálních programů si MPSV ponechá plně ve své pravomoci. Uzavírání čtrnácti rozdílných smluv, jak straší ODS, nehrozí,“ řekla ParlamentnímListům.cz Michaela Marksová (ČSSD).

Místo konkrétních kroků ministerstvo připravuje metodiku, pálí Kohoutová

Datum přechodu financování z MPSV na kraje se již jednou odsouvalo, protože ministerstvo nezvládlo včas pravidla připravit. „Ministerstvo doposud nebylo schopné předložit obecně závazný předpis, tedy vyhlášku. Namísto toho teď připravuje jen prostou metodiku. Ta v praxi povede k tomu, že si každý kraj nastaví svoje pravidla. Takže organizace, které působí v celé České republice, budou připravovat 14 různých žádostí o proplacení svých služeb podle 14 různých pravidel. Stejně tak je zákonná vymahatelnost metodického pokynu prakticky nulová, oproti vyhlášce, která je regulérním legislativním nástrojem. Veřejně prospěšné organizace potřebují věnovat svoje finance na pomoc potřebným a ne na zbytečnou, absurdně složitou byrokracii,“ zdůraznil i Adolf Beznoska, poslanec ODS a člen sněmovního výboru pro sociální politiku.

Nutno dodat, že stát poskytuje na sociální služby sedm miliard korun ročně. Pro takový objem peněz je naprosto nezbytné nastavit jasná a jednotná pravidla určující kdo, kdy a na co je může čerpat. „Kolaps systému by v důsledku vyvolal ještě mnohem vyšší náklady na napravení zbytečných problémů,“ uvedl k problému v tiskové zprávě též předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura s tím, že ODS plně podporuje převedení financování sociálních služeb na kraje. Nicméně podle občanských demokratů je MPSV je ve svém přístupu velmi laxní.

Chybí kontrolní mechanismy i síť poskytovatelů?

„Doposud neurčilo jednotná pravidla, jak nastavit síť poskytovatelů ani kontrolní mechanismy financování sociálních služeb, a to přestože ODS v minulých letech MPSV mnohokrát nabízela pomocnou ruku s přípravou potřebných pravidel,“ říká Stanjura.

Na svém si trvá i Lenka Kohoutová. „Chápu, že některé kraje chtějí, aby pravidla byla co nejvíce nepřehledná. Sedm miliard je hodně peněz. A chápu, že paní ministryně Marksová v tomto ohledu stojí za kraji díky svým zkušenostem s Místními sociálními službami, o. p. s., v jejichž správní radě zasedala, a po kterých zbylo 18 milionů dluhů vůči současnému působišti paní Marksové, tedy vůči MPSV. Takový přístup je však samozřejmě zcela neakceptovatelný,“ uzavřela Kohoutová.

Změna zákona přechod finacování oddálí?

Proto poslanci Občanské demokratické strany podali návrh na změnu zákona, kterou by se přechod financování ze státu na kraje odložil na 30. 6. 2015. K tomuto dni by bylo možné žádat o financování na rok 2016, tudíž by byl dostatek času na změnu všech pravidel, která budou mít jasný legislativní rámec a která budou společná pro všechny kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…