Lessy tají odměny pro „Rathobijce“. Policisté by si mohli začít závidět

18.05.2012 19:13

Každý mimořádný skutek by měl být po zásluze odměněn. Tímto heslem se řídí policejní prezident Petr Lessy. Ten se ve čtvrtek setkal s hlavními vyšetřovateli kauzy, dnes již bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, který čelí několika obviněním.

Lessy tají odměny pro „Rathobijce“. Policisté by si mohli začít závidět
Foto: Policie ČR
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy v Karviné

Policejní prezident Petr Lessy ocenil práci detektivů a podle tiskové mluvčí prezidia Pavly Kopecká hlavním vyšetřovatelům případu předal mimořádné kázeňské odměny. „ Její výši ovšem nebudeme sdělovat veřejnosti,“ vysvětlila redakci Kopecká. Podle mluvčí by tato informace lidově řečeno nedělal dobrotu mezi ostatními policisty.

Sám Lessy na celém aktu předávání odměn, který prezidium nechtělo medializovat, si nejvíce cení diskuse s vyšetřovateli, která by měla vést ke zkvalitnění práce policie.

„ Byla velmi podnětná, víme, co zlepšovat do budoucna a kam investovat prostředky, přestože jsou značně omezené. Je potřeba dát více peněz do vyšetřovací techniky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz policejní prezident. Lessy ale odmítl uvést, kdy se o "zátahu" na poslance ČSSD dověděl. " To po mě nechtějte vedět. Ze zákona nemám právo nahlížet do spisu, ale dostal jsem informaci, až když se připravovaly finální úkony v řízení." Lessy zároveň odmítl spekulace, že celá kauza byla zpolitizovaná.  

Bez víkendů, bez osobního života

Případ rozjížděl detektiv Petr Vincenc, který však odešel do civilu a dnes působí jako provozní ředitel ústecké energetické firmy Centropol, dnes pro deník Právo poodhalil náročnost celého vyšetřování a vyzdvihl zásluhy operativců. „Dílem šlo o lidi, kteří přišli se mnou z Ústí, a dílem šlo o stávající stav lidí v Praze. Šlo o skupinu čtyř až šesti osob, které se na tom podílely, a je to jejich největší zásluha na celé realizaci,“ uvedl Vincenc.

Podle něj byl případ svým průběhem nestandardní a detektivové si sáhli na dno možností. „ Byl to velmi odpracovaný čas a ty lidi v průběhu té doby prostě nežili soukromý život. Nešlo vůbec o žádných osm hodin denně, byly to i soboty a neděle a myslím si, že to bylo na pokraji nějakého možného zvládnutí,“ uzavřel.

Adekvátní? 40-50 tisíc

Podle bývalého náměstka protikorupční policie Jiřího Veselého, který od policie rovněž na začátku  roku odešel, by adekvátní odměna pro policisty byla v řádech desítek tisíc. „40 až 50 tisíc v závislosti na postu,“  uvedl pro ParlamentníListy.cz Veselý. Podle něj není podstatné jaký objem peněz detektivové zabavili. „To se nedá takto brát, už za mého působení se zabavovaly desítky, stovky milionů z trestné činnosti,“ uzavřel Veselý, jenž nyní zastává post bezpečnostního ředitele v Agrofertu.

Rekordní sklizeň

Ředitel útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec se na tiskové konferenci ze začátku roku pochlubil, že se ÚOKFK podařilo zajistit rekordní množství peněz z trestné činnosti. Výsledná suma přesáhla 4 miliardy. Útvar nově může používat pro svůj účel zabavenou techniku, kupříkladu počítače.

 

Dokonalá organizace

Bývalý středočeský hejtman David Rath dokázal stvořit důmyslný systém. V něm jen dvě firmy se čtyřmi různými názvy, navzájem mezi sebou propojené a ovládané Rathovými lidmi, rozhodovaly, kdo bude ve středních Čechách stavět nemocnice nebo opravovat silnice. Hospodářské noviny zjistily, že od roku 2008 měly tyto firmy vliv nejméně na 159 zakázek v hodnotě 3,45 miliardy korun. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…