Lidé vládě nevěří. To máte za ty kamarádíčky, říká profesorka

15.03.2011 21:34

Důvěra drtivé většiny občanů České republiky v koaliční vládu Petra Nečase je aktuálně na bodě mrazu. Vedle konkrétnějších podob vládních reforem, které budí ve většině veřejnosti obavy, se na tomto stavu výrazně podílejí rovněž aféry některých členů stávajícího vládního kabinetu. Výrazný pokles důvěry u občanů podněcují především kauzy s korupčním podtextem.

Lidé vládě nevěří. To máte za ty kamarádíčky, říká profesorka

Pro vládu to není příznivá situace, spíš debakl. Aktuální průzkum veřejného mínění agentury SANEP ukázal, že více jak dvoutřetinová většina občanů se domnívá, že kauzy některých ministrů Nečasova vládního kabinetu mohou vést ke zpochybnění vládní protikorupční politiky. Ta je přitom jednou z priorit středopravicové vládní koalice. 

Aktéři těchto kauz, ministři Alexandr Vondra (ODS), Josef Dobeš (VV), Pavel Drobil (ODS) a Vít Bárta (VV), kromě důvěry ztratili i podporu významné většiny veřejnosti, která většinově žádá jejich odstoupení. Platí to zvlášť pro nynějšího ministra obrany Alexandra Vondru, který je spojován s kauzou ProMoPro.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové není výsledek průzkumu nijak překvapivý. "Obecně začala panovat naprostá nedůvěra v politiku, a v to, že je stát něco schopný řešit. Lidé jsou z celé situace již velmi otrávení," uvedla profesorka Dvořáková pro ParlamentníListy.cz.

Titanic Česko
Navázala tak na své páteční prohlášení, kdy přirovnala českou společnost k Titanicu. "V podpalubí roste nespokojenost, ale na palubě Titaniku se tančí. Lidi jsou naštvaní, že politici neřeší věci, které by měli, a místo toho provozují hrátky, kdo co na koho ví," sdělila v den, kdy vrcholila kauza s nahrávkou ministra Kalouska.

Vladimíra Dvořáková pro ParlamentníListy.cz
Televizní profesorka: Zemi řídí mafie, je to Titanic

Podle ní vše jen dokládá stav toho, kdy se v politice místo důležitých věcí řeší pouze mocenské boje mezi jednotlivými stranami a politiky. "Vezměte si fakt, že v současné době se nehledají na ministerstva a do vlády odborníci, vědci a jiní experti, ale hlavně kamarádíčci. Pro to, aby se situace i v očích veřejnosti změnila, by musela začít vláda skutečně dělat něco, co společnosti pomůže, nabídnout zkrátka profesionální řešení a cesty. To se však neděje, proto je důvěra lidí tak nízká," uzavřela politoložka.

Mezi kauzy, které účastníkům průzkumu vadily, patří i potíže ministra školství Josefa Dobeše. Sám Dobeš si z toho nic nedělá.

Dobeš se nekaje
"Prošel jsem si měsíční kampaní, nyní se opět mohu soustředit na nutné kroky dotáhnout státní maturitu, zrealizovat pilotní srovnávací zkoušky, zefektivnit síť středních a vysokých škol. A také snížit byrokracii. Tím bych mohl veřejnost přesvědčit o svých kvalitách. Na druhou stranu ale musím říct, že nestavím svoji práci na popularitě," uvedl pro ParlamentníListy.cz Josef Dobeš.

Čtěte také:
Žaloba proti firmě NWDC: Další pochybnosti o předsednictví
Kauza Promopro: NWDC se brání - na 378 milionů prý mají faktury

I přesto, že se ukázalo, že nejméně vadí široké veřejnosti kauza ministra dopravy Víta Bárty, jenž musel vysvětlovat působení svých podřízených během svého působení v bezpečnostní agentuře ABL, i v tomto případě většina z dotázaných vyslovila myšlenku na jeho odstoupení z ministerského postu. Koaliční vládě vedené premiérem Petrem Nečasem pak aktuálně důvěřuje méně než čtvrtina veřejnosti.

Nečas - dřív oblíbený, dnes zatracovaný

Tento stav se pochopitelně odráží i na hodnocení premiéra Petra Nečase. Jako představitel vládní koalice již není českou veřejností považován za osobnost garantující účinný boj proti rozbujelé korupci. Tento názor pak sdílí i značná část voličů ODS.

Výsledek je pak tristní. Více jak dvoutřetinová většina dotázaných (67,3%) aktuálně nedůvěřuje koaliční vládě pod vedením Petra Nečase, které bývá mimo jiné vytýkána i špatná komunikace s veřejností.

Čtěte také:
Bárta se snaží uloupnout si kousek popularity prezidenta Klause 

Dle mínění 64% lidí, kteří se průzkumu zúčastnili, dosud medializované aféry jednotlivých členů koaliční vlády Petra Nečase jednoznačně ovlivnily jejich důvěru v celou vládu, což může umocnit negativní vnímání vládních reformních opatření.
A tak jsme svědky veletoče, které umí popularita připravovat. Dříve poměrně oblíbený politik Petr Nečas není dle aktuálního názoru 68,8% dotázaných dostatečně silnou osobností, jež by mohla z pozice předsedy vlády garantovat efektivní realizaci protikorupční politiky. K tomuto většinovému názoru přispívá zjevně skutečnost, že se premiér Petr Nečas v kauzách členů jeho kabinetu příliš osobně neangažuje. 

Drobil a ProMoPro - a důvěra letí raketově dolů

Drtivé většině 86,4% respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, jednoznačně vadí kauzy ministrů, kterým je stávající vládní kabinet Petra Nečase nucen čelit od prosince minulého roku, kdy vypukla kauza Státního fondu životního prostředí, v níž figuroval dnes již bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).
Nadpoloviční většina dotazovaných (51,1%) pak mezi kauzami nerozlišuje a vadí jim jako celek. Při pohledu na jednotlivé vládní kauzy dle názoru 12,7% dotázaných nejvíce poškozuje důvěryhodnost vlády aktuální kauza ProMoPro, ve které figuruje ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Výsledky celého průzkumu najdete ZDE

Následuje aféra jeho stranického kolegy a bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila. Tu vnímá jako nejvíce poškozující důvěryhodnost koaliční vlády 9,8% respondentů. Dění kolem ministra školství Josefa Dobeše (Věci veřejné) považuje za pochybení ohrožující důvěryhodnost vlády 7,9% dotázaných a aféry spojené s Vítem Bártou ohrožují důvěryhodnost dle mínění 4,4% dotázaných. 

Vondra měl rezignovat. Neprodleně, myslí si veřejnost 

Většina respondentů (67,4%) zastává názor, že fakta v kauze ProMoPro, ve které figuruje jméno nynějšího ministra obrany Alexandra Vondry, jsou natolik závažná, že by měl tento člen vlády na svůj post neprodleně rezignovat. Tedy bez ohledu na to, zda je za zakázku pro firmu ProMoPro přímo odpovědný či nikoliv.

Tato kauza se týká audiovizuální zakázky v celkové výši 525 mil. Kč, jež během českého předsednictví EU (první pololetí roku 2009) realizovala firma ProMoPro. Zakázka byla této společnosti zadána vládní sekcí pro evropské předsednictví pod vedením tehdejšího vicepremiéra pro evropské předsednictví Alexandra Vondry, a to bez výběrového řízení. Původní cena zakázky neměla přesáhnout 85 mil. Kč.
Argumenty, prostřednictvím kterých Alexandr Vondra prokazuje svou nevinu v kauze ProMoPro, chápe 65,6% dotázaných za lživé a nedostatečně průkazné.
I přes jisté úspěchy, které zaznamenal Alexandr Vondra během svého dosavadního působení na ministerstvu obrany, není dle názoru 67,5% dotázaných schopným a důvěryhodným politikem.

Jak si zpět naklonit veřejnost, však Vondra zatím neuvažuje. "Nepřeceňuji průzkumy veřejného mínění a žádné účelové kroky proto nechystám. Přesto věřím, že lidi přesvědčím svou prací ve prospěch země," řekl ParlamentnímListům.cz Vondra. 

Dobeš není schopný a důvěryhodný, neosvědčil se

Podobně nesmlouvavě se respondenti v průzkumu vyjádřili i k ministru školství Josefu Dobešovi. Většina z nich (63,3%) zastává názor, že tento ministr  není schopným a důvěryhodným politikem. V kontextu vnímání Josefa Dobeše českou veřejností pak není překvapením, že se dle názoru 62,6% respondentů v roli ministra školství, mládeže a tělovýchovy neosvědčil.

K tématu:

Dobeš: Machálková je drsná. Na post šéfky kabinetu má
Šéf kabinetu má hledat nášlapné miny. Za královské odměny

Bártovi veřejnost neodpouští ABL

Nelichotivě veřejnost posuzuje i ministra dopravy Víta Bártu (VV). Více jak polovina dotázaných respondentů (52%) je stále přesvědčena, že působení ministra dopravy Víta Bárty v jedné z největších českých bezpečnostních agentur, má negativní vliv na jeho působení v čele ministerstva dopravy. Ministr a poslanec za Věci veřejné Bárta byl totiž spoluvlastníkem bezpečnostní agentury ABL až do května minulého roku. Tehdy svůj podíl prodal svému bratrovi.
Kauzy, ve kterých figuruje bezpečností agentura ABL a její pracovníci, považuje za dostatečný důvod k demisi či odvolání ministra dopravy Víta Bárty 44,2% respondentů.

Čtěte také:

Pověst Víta Bárty, která měla spíše vzestupnou tendenci, doznala v souvislosti s kauzou ABL jisté újmy. Za neschopného a nedůvěryhodného politika ho nyní považuje 52,4% dotázaných.

Výsledky průzkumu jsou z počátku března

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 4. - 8. března 2011 na vybrané skupině 6.658 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 17.922 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…