Máme dokumenty k blízkému jednání o OKD. Může to dopadnou úplně jinak, než naplánoval Babiš. Hrozí těžká rána státu, firmě i jejím zaměstnancům

20.08.2017 10:07

Hodiny pomalu odpočítávají čas k jednomu z nejdůležitějších jednání ohledně těžební společnosti OKD. Ve čtvrtek 24. srpna se odehraje klíčová schůze věřitelů, na které se má rozhodnout o restrukturalizaci firmy z pera exministra financí Andreje Babiše prostřednictvím státní firmy Prisko.

Máme dokumenty k blízkému jednání o OKD. Může to dopadnou úplně jinak, než naplánoval Babiš. Hrozí těžká rána státu, firmě i jejím zaměstnancům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

Podle plánů by měla za akcie OKD zaplatit 80 milionů korun. Jenže zbraně chystá společnost Alcentra z americké skupiny Bank of New York Mellon, která státu nabídla za OKD 540 milionů korun. A na schůzi věřitelů chce získat hlasovací právo i banka Citibank, jež je největším věřitelem OKD – požaduje 10 miliard korun, ale insolvenční správce Lee Louda její požadavky neuznal (viz faksimile žádosti). Do toho ještě podala společnost Alcentra stížnost na možnou nedovolenou podporu státu na Evropskou komisi. Tu první podala na nedovolenou státní podporu ve věci prodeje majetkového podílu státu ve společnosti OKD, jenž zahrnoval prodej bytového fondu firmy, společnost Arca Capital milionáře Pavola Krúpy. Není vyloučeno, že se ve čtvrtek o reorganizaci OKD vůbec nerozhodne, ale firma zamíří do konkurzu. A nejsou vyloučeny arbitráže vůči České republice. To se Andreji Babišovi dva měsíce před volbami do kampaně vůbec nehodí.

Také na riziko možné nedovolené podpory státu i možné potíže se čtvrteční schůzí věřitelů přitom upozorňuje ve vnitřních materiálech sama vláda. Společnost Prisko, jejíž angažmá v plánované restrukturalizaci OKD vzešlo z dílny  Andreje Babiše, kvůli možné obavě z napadení operace poslala otázky Evropské komisi, jestli plánované spojení s firmou OKD Nástupnická podléhá schválení EK. „Z důvodu opatrnosti byl dotaz zaslán 26. května,“ píše se ve vládním materiálu z půlky srpna. Jaké bylo stanovisko Evropské komise zatím není známo.

Vládní materál doufá v to, že usnesení o reorganizaci OKD, odvíjející se od čtvrteční schůze věřitelů, by mohlo nabýt právní moci koncem září a k převodu akcií OKD Nástupnická na Prisko by podle materiálu mohlo dojít v říjnu. „V případě komplikací, například odvolání se některého z věřitelů proti rozhodnutí o schválení reorganizačního plánu, se celý proces může zdržet i o několik měsíců,“ varuje vnitřní vládní dokument. A nejspíš není daleko od pravdy. Citibank se o svou desetimiliardovou pohledávku nechce nechat připravit. Pokud jí bude uznáno právo hlasovat na schůzi věřitelů, zcela určitě se pokus o reorganizaci OKD promění v konkurz. A to bude tvrdá rána pro stát, firmu samotnou, její zaměstnance i autora plánu – šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, po jehož vydání baží pražská policie kvůli údajnému padesátimilionovému dotačnímu podvodu s Čapím hnízdem.

Ve sporu jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), majitel OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank držitele dluhopisů zastupuje. Patří mezi ně také investiční fondy sdružené v neformálním uskupení Ad Hoc Group, které je majitelem většiny hlasovacích práv v NWR. S neuznáním pohledávek držitelé nesouhlasí.

OKD je v úpadku od loňského května. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, dluží zhruba 20 miliard korun. OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé černouhelné společnosti v loni v srpnu rozhodli o tom, že OKD půjde do reorganizace. Což znamená, že ve firmě, v níž pracovalo i s dodavatelskými podniky zhruba 12 000 lidí, se dál bude těžit uhlí. Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji také insolvenční správce.

Nyní to vypadá, že se plán na reorganizaci hroutí a státu hrozí jedna, možná i dvě arbitráže. Ze strany neúspěšného uchazeče o OKD - společnosti Alcentra, a Citibank, která se začala velice tvrdě bránit proti neuznání desetimiliardové pohledávky. Finiš volební kampaně bude ještě hodně tvrdý, a nejen o Čapím hnízdu.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…