Ministři TOPky nepřišli na vládu. ODSák Kubera: Nebojte, oni se vrátí...

24.08.2011 9:52

Ministři z TOP 09 skutečně dnes nepřišli na jednání vlády a tak se projednávání zákonů muselo obejít bez nich. TOP 09 totiž stále trvá na odvolání personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory a to kvůli urážce, kterou Bátora řekl na vrub předsedy topky Karla Schwarzenberga. Na protest kvůli tomu pak minulý týden odešli z jednání vlády ministři této strany. Kabinetu se ale nakonec podařilo i přes absenci ministrů z TOP 09 daňové reformy ministra financí Kalouska projednat a schválit.

Ministři TOPky nepřišli na vládu. ODSák Kubera: Nebojte, oni se vrátí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vláda dnes projednala a schválila daňové reformy. Jednání ale trvalo přes dvě hodiny. Ministři z Věcí veřejných totiž trvali na tom, aby se určité úpravy v návrzích udělaly. Nakonec tak z návrhu vypadne zrušení investičních pobídek. Věci veřejné ovšem neprosadily zachování daňového zvýhodnění stravenek. Ministři ODS se hlasování o tomto bodě zdrželi hlasování.

Daňová reforma z pera ministerstva financí má přinést například konec superhrubé mzdy, zrušení řady daňových výjimek nebo vznik jednoho inkasního místa. Zvýhodnění stravenek nebo režijních jízdenek by pak měl nahradit daňový paušál.

Ministerstvo chce v rámci reformy především zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta.

Kalouskův úřad také v rámci daňové reformy plánuje zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 výjimek včetně zvýhodnění stravenek, režijních jízdenek či odstupného a jejich nahrazení daňovým paušálem. Proti rušení některých daňových výjimek se postavilo několik ministerstev, zaměstnavatelé i odbory. Změny by měly být platné od roku 2013.

Jednání o reformách proběhlo bez ministrů z TOP 09. Strana totiž stále trvá na odvolání personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory a to kvůli urážce, kterou Bátora řekl na vrub předsedy topky Karla Schwarzenberga. Na protest kvůli tomu pak minulý týden odešli z jednání vlády ministři této strany. Dnes do "práce" také nepřišli a za sebe poslali náměstky, kteří však nemohou o zákonech hlasovat.

Kalousek odmítá, že to je zástupný problém

Politická podpora, kterou Bátorovi poskytuje ministr školství za Věci veřejné Josef Dobeš, je podle TOP 09 podpora extremismu ve státní správě. Ministr financí Miroslav Kalousek pak odmítá spekulace, že je Bátora jen zástupný problém a tím hlavním jsou rozpory uvnitř koalice kvůli změnám, které chce v daních prosadit.

Vnitrokoaliční spor se přitom nepodařilo zažehnat ani přes opakované výzvy premiéra Petra Nečase (ODS). Ministr školství Josef Dobeš (VV) se za chování podřízeného sice omluvil a později se od jeho chování distancoval, odvolat ho ale odmítá.

Napsali jsme k tématu Ladislav Bátora

Kalousek: Mohou to schválit i beze mně

Přestože na zasedání odmítá přijít i místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, kabinet má na programu zásadní změny daňových zákonů v jeho gesci. Ministr avizoval, že ministři mohou návrh schválit i bez něj. Na jednání kabinetu ministry z TOP 09 přitom dnes zastoupili skutečně jejich náměstci.  

„Není pravda, že daňová reforma nebyla předložena. Ta byla předložena, vláda ji dokonce rozjednala. Náměstek tam může vysvětlit jakékoli dotazy a vláda, pokud jí skutečně záleží na daňové reformě, a já bych si to přál, to může schválit i za mé nepřítomnosti, neboť předloha je připravena kvalitně," zdůraznil Kalousek.

Daňová reforma z pera ministerstva financí má přinést například konec superhrubé mzdy, zrušení řady daňových výjimek nebo vznik jednoho inkasního místa. Zvýhodnění stravenek nebo režijních jízdenek by pak měl nahradit daňový paušál.

Po dvouhodinovém jednání kabinetu se nakonec podařilo i přes absenci ministrů z topky daňové reformy projednat. Vláda je nakonec shválila, ale jednání trvalo přes dvě hodiny. Ministři z Věcí veřejných totiž trvali na tom, aby se určité úpravy v návrzích udělaly. Nakonec tak z návrhu vypadlo zrušení investičních pobídek.

Bárta: Jednají účelově

Šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta ale stále považuje postoj TOP 09 za účelový. „Z mého pohledu je to velmi nezodpovědný přístup, který jsem velmi zvědavý, jak vysvětlí svým voličům. Ono byli přesně ti, kteří nejvíce volali v dobách vládní krize po tom, abychom se nehašteřili a abychom intenzivně jednali," poznamenal Bárta.

Jak dlouho bude koaliční kabinet zasedat v omezeném režimu, není jasné. Premiér chce o postoji TOP 09 jednat se Schwarzenbergem po jeho návratu z dovolené, tedy po neděli. Jeho ODS v úterý koaliční partnery vyzvala, aby s kauzou dále nehazardovali. "Považujeme za nepřijatelné, aby kvůli nepřístojnému chování subalterního úředníka byla v takovémto okamžiku zpochybňována existence této vlády," uvedlo vedení ODS. Vládní strany by prý neměly hazardovat s budoucností koalice ve chvíli, kdy kabinet chystá návrh rozpočtu na příští rok a je před schvalováním klíčových reforem.

Politici ODS se bouří

Se situací ve vládě  a s tím, že na jednání dnes jsou přítomni jen náměstci hrubě ani politici z ODS. „Myslím si, že ministři by měli obhajovat důležité zákony z vlastního resortu sami a ne posílat náměstky na jednání vlády. Pokud se to stane, vláda to určitě projedná, nicméně si nemyslím, že by to bylo ze strany ministrů z TOP 09 dobré řešení," řekl Stanjura.

P. Sobotka: Snad rozum zvítězí

„Podle mne je to velmi špatné rozhodnutí, protože blokovat jednání vlády na podkladě pravděpodobně pana Bátory je špatně. Je to jejich rozhodnutí, ale v každém případě je to z jejich pohledu velmi špatné rozhodnutí," je rozhorlen neúčastí ministrů TOP 09 na jednání vlády místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

„Pokud by celá věc vedla k rozpadu vlády, tak já si myslím, že by jim voliči neodpustili, ale v této chvíli pevně doufám, že rozum zvítězí a že oni se dohodnou s VV na tom postupu a nebudou obtěžovat tuto zemi svou neprací," dodal pro ParlamentníListy.cz senátor Sobotka.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) je přesvědčen o tom, že vláda dělá jednu chybu za druhou, ale to je podle něj zaviněno tím, že koaliční trojka působí navenek jak neladící orchestr.

Kubera: Hráči orchestru zapomněli, co se právě hraje

„Koalice působí jako symfonický orchestr, kde každý hráč zapomněl, která skladba se hraje. Jeden hraje Beethovena, druhý hraje Bacha  třetí hraje Dvořáka, A to navenek nepůsobí dobře, neboť jednou vystartuje pan ministr sociálních věcí s bankomaty pro babičky, čehož se samozřejmě média chytnou a už píší dojemné příběhy o babičkách, jak s francouzskými holemi jde dva kilometry k bankomatu a pak se ukáže, že ono to tak úplně není. Druhý politik pak vystřelí, že volit by měli jen ti, co platí daně, což je taky nesmysl," zmínil k celé situaci pro ParlamentníListy.cz Kubera.

„Tak to jde každým dnem, nové a nové nesmyslné nápady politici produkují, ale ta veřejnost je pak znejistěna a většinou přitom média o tom píšou tak, že to je hotová věc.  Že by ale vláda padla kvůli tomu, že ministři nepřišli do práce, anebo kvůli Bátorovi, tak to si fakt nemyslím. Ten, kdo byl ministrem deset vteřin, tak by chtěl být ministrem i celý život. Ta touha je tak silnější, než touha odejít z vlády," řekl dále Kubera.

„Jako malí kluci na pískovišti...Asi nepřišli kvůli horku a sedí někde s nohama v lavoru s vodou....Není to paralýza vlády, to je spíše projev počínající paralýzy TOP 09, či jejich ministrů," poznamenal pak k tomu pro ParlamentníListy.cz vtipně poslanec Michal Doktor (ODS).

Premiér by ale podle něj dnešní zasedání vlády taky mohl zrušit a svolat ho na sobotu. „Ono to pořád směřuje k tomu, že premiér je slabý, ale on je jen předseda vlády a pracuje s tím, co má," dodal senátor z ODS.

Kdyby nedrželi bobříka mlčení, mohĺo to být vyřešeno

Poslankyně za ODS Jana Černochová je také rozhořčena postojem TOP 09. „Mrzí mne, že se takto radikálně ministři z TOP 09 nestavěli ke kauze Bátora už na začátku léta, kdy premiér jasně říkal, že pan Bátora nemá ve veřejné správě co dělat. Tehdy TOP 09 držela bobříka mlčení a nepostavila se na stranu premiéra. Nemlčet tehdy, už tam Bátora dávno nebyl... Každopádně si myslím, že veřejnost je už ze všech těch mediálních přestřelek unavená a chce po nás, politicích, práci, a ne plamenné proslovy a alibistické zříkání se odpovědnosti,"  uvedla Černochová pro naši redakci.

ČSSD už hovoří o předčasných volbách

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg připustil, že kvůli "kauze Bátora" by mohla jeho strana z vlády i odejít. To ale poněkud rozladilo ČSSD. Sociální demokraté totiž míní, že pokud dnes na jednání vlády ministři za TOP 09 skutečně nepřijdou, měla by se vyřešit kauza Bátora předčasnými volbami.

„Takto se pokračovat nedá. Pokud vláda není schopná tuto situaci vyřešit, tak my říkáme, že takováto vláda nemá smysl, aby pokračovala. Pokud nedojdou představitelé TOP 09 na vládu, tak navrhujeme sednout a bavit se o cestě, jak se dopracovat co nejrychleji k předčasným volbám," prohlásil k tomu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Čtěte více:

Vedle daňových zákonů má vláda na programu i Kalouskův sněmovní návrh na novelu zákona, která umožní používat peníze z privatizace a dividendy ze státních podniků na důchody. Už příští rok by takto mohlo být využito 15 miliard korun z dividend na penzijní účet. 

Kabinet posoudí také nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací, které nepřijde osvětlit ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…