Ministryně Šlechtová přijala slib nových vojáků a pak se vydala do akce, ze které máme VIDEO

04.05.2018 6:55

„Tak přísaháme!“ zahřmělo ve čtvrtek mohutně náměstím ve Vyškově. Přes čtyři stovky nových vojáků složily za účasti ministryně obrany slavnotní přísahu věrnosti České republice. Karla Šlechtová následně zavítala i do nedalekého tankodromu, kde zhlédla cvičné vyproštění bojového vozidla pomocí speciálního tanku.

Ministryně Šlechtová přijala slib nových vojáků a pak se vydala do akce, ze které máme VIDEO
Foto: Radim Panenka
Popisek: Slavnostní přísaha nových vojáků ve Vyškově

Česká armáda, která je v současné době naplněna vojáky zhruba z 83 procent, má dalších 409 příslušníků. Ti ve čtvrtek složili přísahu věrnosti naší zemi jako tradičně na náměstí ve Vyškově, kde sídlí vojenská akademie. 

„Stát vás potřebuje. Děkuji vám, že jste se rozhodli dobrovolně sloužit naší krásné vlasti. Jsem na vás hrdá,“ řekla vojenským nováčkům ministryně Šlechtová. Armádní závazek pro letošní rok činí dva tisíce nových vojáků a podle všeho bude cíl naplněn. Přísahy dalších nových členů ozbrojených sil jsou podle resortu v plánu na červenec a září.

Ceremoniál složení přísahy proběhl s velkou pompou. Nechybělo přinesení historických praporů, slavnostní přehlídka a projevy generálů, starosty města a ministryně obrany.

„Vojenská přísaha, co to pro vás znamená? Právě jste dali slib našemu státu, naší zemi, České republice, že jí budete sloužit, dokud budete moci. Věrnost, odvaha, motivace, inspirace, státotvornost a především, vojákyně a vojáci, především vlastenectví. Vy jste právě přísahali věrnost naší zemi, mějte to na paměti každý den. Každý den ve vašem životě. Dobrovolně jste vstoupili do Armády České republiky a 409 z vás, stojících zde na náměstí ve Vyškově, se právě stalo profesionálními vojáky ozbrojených sil našeho státu,“ promluvila Šlechtová k nováčkům.

Armáda České republiky je podle ministryně obrany jedním z nejdůležitějších celků v naší zemi. „Skýtáme přes dvacet tisíc vojáků a jak jistě víte, i my, České republika, se musíme přizpůsobovat bezpečnosti ve světě. Stát vás potřebuje. Stát vás potřebuje! Já vás potřebuji! Zůstaňte věrní naší zemi a děkuji vám, že jste se rozhodli dobrovolně sloužit naší krásné zemi,” dodala Karla Šlechtová.

V následném vyjádření pro média ministryně uvedla, že z celkovým 409 nových vojáků bylo 32 žen. “Vojenská přísaha pro mě znamená naprosto nejvíc. Lidé dobrovolně vstoupí do armády, není to jejich povinnost. Dnes jsem jim říkala, že se rozhodli a slavnostně složili vojenskou přísahu, je to pro mě velká čest a pro ně velký závazek, protože odteď slouží státu,“ řekla.

„Ptala jsem se několika vojákyň a vojáků, proč do armády vstoupili. Byla jsem velice zvídavá, co je k tomu vedlo i proto, že chci jako ministryně obrany zvýšit motivaci nejen pro vstup do profesionální armády, ale i aktivních záloh. Mnoho z nich mi řeklo, že kvůli ochraně a obraně vlasti, jiní mluvili o tom, že si chtěli vyzkoušet přísné podmínky, které ve vojenské akademii máme. Je to opravdu velice náročné na fyzickou i psychickou zdatnost. Průměrně to nezvládne asi 14 procent zájemců a dnes jsme tu viděli 409 vojáků, kteří to splnili,“ podotkla.

Podstatné pro Šlechtovou bylo, že ani od jednoho z vojenských nováčků neslyšela jako prioritu pro vstup do armády zahraniční mise. „Na politické úrovni se ke mně dostává kritika zahraničních misí. Když se ale zeptám vojáků, zda tam chtějí jezdit, každý mi řekne, že ano. Otázka na nováčky byla, zda vstoupili do armády kvůli tomu, že chtějí jet na mise. Ani jedna ruka nebyla zvednutá, za což jsem moc ráda. Vstoupili do armády z důvodu obrany České republiky. Zahraniční mise jsou bonus, ale není automatické, že na ně každý voják pojede. Chci, aby si i politici uvědomili, že o to vojáci mají zájem a není to o tom, že my rozhodneme a oni musí povinně jet. Každý voják, který je dva až tři roky v armádě, se snaží dostat do misí v Afghánistánu nebo Iráku či dalších státech, aby získal další zkušenosti, které následně předá doma svým kolegům,“ vysvětlila ministryně obrany.

Po skončení programu ve Vyškově, kde se šéfka obrany poměrně dlouze bavila s jednotlivými nováčky, kteří složili vojenskou přísahu, následoval přesun do Vojenského výcvikového prostoru Dědice, kde proběhla ukázka vyproštění bojového vozidla pěchota (BVP) z rybníka pomocí speciálního vyprošťovacího tanku VT-72. Celá záchranná operace trvala zhruba 15 minut. Úspěšnost vyprošťovacího výcviku zájemců je podle vojenského instruktora stoprocentní. 

„Stejně jako objíždím jednotlivé posádky, i tady na cvičení vyprošťovací techniky jsem byla, abych viděla, co všechno máme, co vojáci dělají a co je potřeba obnovit. Zjednodušuji akviziční proces a chci vědět, jak stará je technika a jak všechno probíhá v praxi,“ uvedla ministryně a krátce poté se na již ve vyproštěném BVP svezla. „V letošním roce budeme zadávat nákup BVP za asi pět miliard a dále chystáme obrovskou zakázku za 53 miliard. Půjde o obnovu celé naší pozemní techniky,“ dodala.

Ani přímo během ukázky ministryně nemohla nezmínit plánovanou obnovu „vozového parku“, tedy současných sovětských bojových vozidel pěchoty. Resort obrany plánuje ještě během letošního roku vypsat rekordní zakázku za zhruba 53 miliard korun, za což by se mělo pořídit asi 210 kusů BVP. 

Armáda postupně pracuje na kompletním přezbrojení starých strojů a zbraní sovětské provenience. Jde o techniku, která je jednak na hranici své životnosti a k tomu ani nevyhovuje standardům NATO, což byl důvod, proč došlo k zastavení plánované modernizace houfnic DANA. Ty by ani po své obnově nedosahovaly požadovaného dostřelu. 

Karla Šlechtová je některými médii a politiky kritizována, že po svém nástupu do úřadu zastavila akviziční procesy. Přitom ale během svého pětiměsíčního působení v čele obrany podepsala nákupy za víc než 50 miliard korun. Naposled šlo počátkem týdne o zakázku na vojenskou obuv a přilby za víc než miliardu korun. Sama mnohokrát naznačila, že za některými články jsou lobbistické tlaky firem a politiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…