Muž z Věcí veřejných: Odešli jsme se ctí a s hlavou vztyčenou

29.04.2012 14:48

ROZHOVOR Věci veřejné měly jít do opozice už po volbách. Utvořit koalici s ODS a TOP 09 byla chyba. Odešli jsme se ctí a hlavou vztyčenou. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl Jiří Kohout, předseda rady Olomouckého kraje Věcí veřejných, který po turbulenci ve straně a exodu mnoha členů stanul ve vedení partaje jako její místopředseda.

Muž z Věcí veřejných: Odešli jsme se ctí a s hlavou vztyčenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci Peake, John a Bárta ve sněmovně

Byl jste takzvaně kooptován do vedení Věcí veřejných. Co vedlo k tomuto rozhodnutí?

Po hromadném exodu poslanců, kde většina z nich byla ve vysokých stranických funkcích, zůstali v předsednictvu pouze Radek John a Kateřina Klasnová. Regiony mě navrhly ke kooptování jako zástupce krajů v předsednictvu. Můj mandát je však časově omezený do volební konference, na které strana rozhodne o svém směřování a zvolí i nové předsednictvo.

Jak hodnotíte exodus členů Věcí veřejných?

Jako překvapující a poměrně nešťastný. Změny jsem očekával, tak radikální ovšem nikoli. Pnutí ve straně nelze paušálně označovat jako dělení na Bártovce a Peakovce, nýbrž na stoupence nekoaliční a prokoaliční. V poslaneckém klubu byl tento rozpor už od dob pokusu o rozštěpení strany Kristýnou Kočí a v prošlých dnech byl tento proces definitivně dokonán. ODS se tento vnitřní rozpor Věcí veřejných velmi hodí. Díky němu plně ovládá Ministerstvo dopravy. Smutný na celém procesu je fakt, že obě frakce z procesu štěpení vyšly velmi oslabené.

Neměl byste také opustit pro mnohé „potápějící se loď"?

Domnívám se, že názorové souboje se mají řešit uvnitř strany, nikoli jejím opuštěním do jiného politického subjektu. Byť je to ústavně v pořádku, voliči zvolili do parlamentu stranu Věci veřejné, nikoli jednotlivce. Ač neposlanec, stranu budu dál hájit.

Byla podle vás chyba jít do koalice s ODS a TOP 09?

Ano. Jsem kritik vstupu Věcí veřejných do koalice a nikdy jsem se nesmířil se schizofrenním stavem, kdy spolupracujeme s těmi, vůči kterým jsme se vymezovali. Dalším faktorem byla velká nezkušenost poslanců s vysokou politikou. Vražedná neupřímnost politických partnerů a dennodenní podrazy ustojí pouze velcí pragmatici a silné osobnosti. Je třeba si uvědomit, že celý represivní aparát má nyní v rukou ODS a TOP 09 a nebudou váhat tuto sílu použít, pokud je kdokoli klepne přes prsty. Důsledky neuváženého vstupu do koalice cítíme ve fatálním propadu preferencí a v demolici strany.

Bylo vypovězení koaliční smlouvy jediným možným řešením stávající krize?

Pokud by pan premiér neměl jistotu, že hlasy má, a pustil se do takto nestátotvorného projektu, musel bych si myslet, že si i s panem neformálním lídrem TOP 09 Kalouskem počínají jako amatéři, a to rozhodně nejsou. Jsem přesvědčený, že měli vše dopředu velmi pečlivě spočítané a připravené. Jediné, co Věci veřejné ovlivnily, byl čas. Regiony se vzepřely trochu nečekaně a řekly dost. Předpokládám, že tento rozkol byl původně načasovaný na dobu po schválení církevních restitucí. Můj osobní názor je, že i hra na lov přeběhlíků je hrou. Snaží se o co největší rozklad klubu Věcí veřejných. Jsou vytahovány starší kauzy a policie je z ničehonic řeší právě v těchto dnech.

Rovněž vystoupení paní Marvanové s domněnkou, že jsme nedemokratickou stranou, má velmi zajímavé časové konotace. Jde o politicky řízenou kriminalizaci strany i straníků Věcí veřejných, to je ten bič. A cukr? Možná se mýlím…. Na zákon o zrušení anonymních akcií nebo na zákon o prokázání majetku nedojde a podle mě ani dojít nemělo. I to bude jedna z rolí platformy Karolíny Peake – nějak vysvětlit, proč nebudou tyto velmi stěžejní zákony pro Věci veřejné přijaty, nebo proč jsou bezzubé. Pokud shrnu výše uvedené, mohu tvrdit, že Věci veřejné stejně neměly jiné možnosti než odchod do opozice. Druhá varianta, tedy podpora vlády, mohla přivodit rychlý zánik strany. Nejsme hybatelé procesů, pouze reagujeme na vzniklou a pečlivě připravenou situaci.

Věříte, že mají Věci veřejné u voličů ještě šanci? Co je třeba udělat pro obnovení důvěry u voličů, či získaní nových voličů právě na svou stranu?

Věřím. Konzistence poslaneckého klubu s vedením strany a jednota vedení strany s názory regionů postaví stranu opět na nohy. Podmínkou je ustát uměle vytvářenou kriminalizaci Věcí veřejných.

Tím, že se teď začleníte do tábora opozice, není to jen snaha získat nespokojené občany na svou stranu, ale zároveň nepotopit vládu frakcí kolem Karoliny Peake? Takříkajíc pokusit se o záchranu strany ve smyslu „aby se vlk nažral a koza zůstala celá?“

Jak jsem již řekl, nejsme hybatelé procesů. Naše opoziční role plyne především z poměru sil v Poslanecké sněmovně. Pokud nemáme na výběr, můžeme spekulovat o čemkoli, ovšem realita je daná. Mohli jsme si pouze vybrat, zda odejít se ctí, nebo se potichu vytratit a nějak dožít. Odešli jsme se ctí a čekáme, že se nám premiér „patřičně“ odmění.

Jak se díváte na Karolinu Peake a její platformu?

Jejich tolerance ke své mateřské straně je tvrdá mediální strategie, která má ukázat, kdo je čistý a kdo špinavý. Nemohu nevidět, že jejich vymezení proti straně vlastně není nic jiného, než jen tiché pošlapání a zneuctění strany, která je vynesla na vrchol. Ponechali si poslanecké mandáty, exekutivní funkce, a dokonce i program strany, byť jim vlastně morálně nic z vyjmenovaného nepatří. Více za tím nevidím.

Nepřijde vám paradoxní, že měly Věci veřejné dříve jakousi smlouvu proti přeběhlictví a nyní se právě potýkají s tímto jevem?

Věci veřejné nikdy nehledaly přeběhlíky jiných stran a neporušily koaliční smlouvu. To, že se strana štěpí, je důsledek tlaku koaličních partnerů na poslanecký klub Věcí veřejných. Bohužel, ani tato smlouva na to neměla vliv. Vždy je to o charakteru lidí a jejich morálních kvalitách. Nikoli o smlouvách. Ostatně, pro pana premiéra je koaliční smlouva také jen cárem papíru, tedy můžeme spekulovat, na jakých zásadách nově vznikající koalice stojí.

Kde podle vás udělaly Věci veřejné chybu? Co zapříčinilo to, že je teď strana tam, kde je?

Vstup do koalice, špatná personální politika a malý respekt vedení strany k regionům - to jsou z mého pohledu největší chyby. Příčiny stávající situace strany byly také v hluboké nestabilitě poslaneckého klubu, který byl velmi nekonzistentní a existovaly v něm dva silné názorové proudy.

Jak hodnotíte kandidaturu Víta Bárty na post hejtmana Plzeňského kraje? Neměl by raději odejít z politiky?

Nemyslím. Zatím je nepravomocně odsouzen. Jeho provinění vedle příslibů, jaké možná dostali přeběhlíci, jsou nicotná. Kandidatura na hejtmana v okamžiku, kdy není u konce soud, považuji za chybu.

Jaké bude mít podle vás strana šance v nadcházejících krajských a senátních volbách?

Moc šancí nemá. Jsme po hlubokém otřesu a snažíme se utnout nejednoznačný styl vystupování a konečně se chopit šance začít přímočaře prosazovat program Věcí veřejných.

Ing. Jiří Kohout (44 let) dříve pracoval jako voják, palubní inženýr v jednotce SAR Přerov. Nyní pracuje jako jednatel společnosti. Nejvyšší vzdělání vysokoškolské – ekonom. Je předsedou rady Olomouckého kraje strany Věci veřejné a zároveň místopředsedou této strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…