Naštvaný Babiš se svými poslanci: Obstrukce ve sněmovně zarazíme. A pokud jde o útok na Teličku…

15.05.2014 20:08

Ze všech subjektů zastoupených ve sněmovně vadilo dvoudenní nicnedělání způsobené obstrukcemi TOP 09 politickým nováčkům z hnutí ANO. Už však spřádají plány na to, jak zabránit tomu, aby se sněmovna měnila v cirkusovou manéž. Naštvalo je ale i vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky o lídrovi do eurovoleb Pavlu Teličkovi přisátém na miliardáře. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš to nemohl nechat bez odpovědi.

Naštvaný Babiš se svými poslanci: Obstrukce ve sněmovně zarazíme. A pokud jde o útok na Teličku…
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš

Dva dny po sobě dokázala TOP 09 svými obstrukcemi téměř paralyzovat Poslaneckou sněmovnu. Popudilo ji, že koaliční ČSSD a ANO nepřipustily širší debatu o slovech ministra obrany Martina Stropnického, které se týkaly přítomnosti vojsk NATO na českém území. A tak místo na práci došlo na vybírání přestávek a na to, že šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Miroslav Kalousek sáhl po předčítání Listiny základních zpráv a svobod a přítomným zákonodárcům vyhrožoval, že s jedním z komentářů je seznámí „někdy po čtvrté hodině ranní“.

Takové praktiky se pochopitelně nezamlouvají poslancům hnutí ANO nejen proto, že ve volbách kandidovali pod heslem „Nejsme jako politici, makáme!“. Členové poslaneckého klubu ANO byli kvůli dvěma promrhaným dnům hodně naštvaní, ale je otázka, jestli proti ostříleným sněmovním matadorům něco zmůžou. „Samozřejmě mi to vadí a smiřovat se s tím nehodláme. Logickým závěrem je změna jednacího řádu a určitě budeme pracovat na tom, abychom tuhle politickou nekulturu změnili,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová z hnutí ANO.

Už pětadvacet let jsme tu svědky jenom slov a řečí

Další poslankyni hnutí ANO Radce Maxové také vadilo, že se vedle debaty o výroku ministra Martina Stropnického četla i Ústava ČR a Úmluva lidských práv a svobod. „A to, jenom proto, že byl opět zájem zdržovat jednání sněmovny.A to si myslím, že opravdu je špatně. Je to jen plýtvání časem,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz krajská předsedkyně hnutí ANO Jihočeského kraje Radka Maxová.

Podle ní se zákonodárci z hnutí ANO nesmiřují s tím, že to takhle ve sněmovně léta letoucí chodí. „Naopak. Snažíme se mluvit logicky, jasně, formulovat zřetelně a čistě. Už 25 let, když pominu éru komunismu, jsme tu svědky jenom slov a řečí, které sledující pouze mediální dopad a osobní bonus, nikoliv faktické a praktické zakončení věcí. Nesnažme se věci pouze ´rozžvanit´, je třeba je také udělat. To je velký problém vládního systému tohoto státu, který se těžko přizpůsobuje dynamice, kterou by měl vstřebat a začít jí využívat v praxi,“ podotýká Radka Maxová.

Změny jednacího řádu by měly eliminovat manéže

„Nevím, jestli naštvání je přiměřený výraz, protože za toho půl roku jsme sice ve sněmovně už viděli leccos, ale tohle byl pravděpodobně extrém toho, co se tam zatím odehrálo. Já jsem měl služební cestu na Slovensko do hospodářského výboru, takže jsem to neměl v přímém přenosu, ale myslím si, že demokracie má stejně jako mince dvě strany. Kromě práv má také odpovědnost, a to se tam, bohužel, v mnoha aspektech u některých řečníků neprojevovalo,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný z hnutí ANO.

Příliš však nevěří tomu, že by se to mohlo zlepšit. „Sice se připravuje změna jednacího řádu, ale já jsem trošku skeptik, protože každý se ohání demokracií. Ale my jsme byli na návštěvě ve slovenském Parlamentu a tam takové možnosti, kdy změníte bod, v němž máte mluvit o změně programu, v hodinovou přednášku, která už ten bod vyřídí, jsou velice omezené. Tam je to věcná záležitost, která je omezená na jednu minutu. Podle mě to omezení demokracie není, je to jen zefektivnění práce sněmovny. A my se budeme snažit v jednacím řádu prosadit body, které alespoň částečně takovéto – promiňte, že to řeknu – manéže eliminují,“ poukazuje Ivan Pilný na místo, kde se odehrávají cirkusové výstupy.

Na facebookovém profilu hnutí ANO vyhrožovali Kalouskovi

Jedním z těch, kdo si takovéto výstupy užívají, je poslanecký matador Miroslav Kalousek, ale tentokrát mělo jeho středeční představení dohru na sociálních sítích, kde se do něj odpůrci pustili. A šéf poslanců TOP 09 si ve čtvrtek před sněmovnou postěžoval, jak se o něm diskutovalo na facebookových stránkách hnutí ANO. „Tam jakýsi váš příznivec napsal námět na scénář nového českého filmu ,Je třeba zabít Kalouska´. A hnutí ANO oficiálně prostřednictvím svého administrátora stránek píše: ,Tak to je ovšem úžasný film´,“ podivoval se Miroslav Kalousek, co se na stránkách politického rivala objevilo.

Citoval pak ty nejdrsnější příspěvky, ale konstatoval, že nechce podat trestní oznámení ani požádat o ochranu. „Já to říkám proto, abyste věděli, že se vás nebojím, že mě nezastrašíte ani podlými pomluvami do médií, ani veřejným povzbuzováním k mé fyzické likvidaci,“ vysvětlil Miroslav Kalousek, který proslul zfackováním náhodného kritika a vyhrožováním fyzickým násilím bývalému poslanci Petru Skokanovi. „Pokud se tak děje na Facebooku a nezarazili jsme takovou diskuzi, tak říkám, že se tak mělo stát a že učiním cestu k nápravě,“ zareagovala první místopředsedkyně hnutí ANO a ministryně Věra Jourová.

Sobotka si smlsnul na Teličkovi přisátém na miliardářích

Promarněný čas ve sněmovních lavicích a obstrukce ze strany TOP 09 nejsou jedinou hořkou pilulkou, kterou muselo hnutí ANO v těchto dnech spolknout. O tu druhou se postaral premiér Bohuslav Sobotka, když si ve vyjádření pro deník Právo smlsnul na tom, že lídr ANO do eurovoleb Pavel Telička získal od NWR Zdeňka Bakaly pro svou firmu BXL Consulting od roku 2006 53 miliónů korun za poradenskou činnost.

Dalších zhruba sedm miliónů korun dostal Pavel Telička od roku 2011 osobně jako plat za práci nevýkonného člena představenstva. „V každém případě to ukazuje, že se pan Telička neztratí a pokaždé se dokáže včas přisát na nějakého miliardáře, ze kterého má osobní prospěch,“ prohlásil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na adresu bývalého diplomata a eurokomisaře.

Bakala byl historicky přisátý na ČSSD a díky ní měl z čeho rozdávat

Tento jeho výrok nenechal v klidu jeho vládního kolegu a šéfa hnutí ANO. „Pan Sobotka zapomněl, že pana Teličku nominovala za eurokomisaře do Bruselu ČSSD, a to po ostudě s panem Kužvartem, který se ani nedomluvil anglicky, takže byl přisátý na ČSSD,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, jenž byl Sobotkou míněn jako jeden z těch, na které se Pavel Telička uměl přisát.

„Pan Telička dostával odměnu za skutečnou práci pro vícero firem. Pan Bakala byl historicky přisátý na ČSSD a také byl oficiální sponzor ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Takže Telička nebyl jediný, který z něho dobře žil. Bakala měl z čeho rozdávat, když koupil díky sociální demokracii OKD za deset miliard a vytáhnul z něj sto miliard,“ poukazuje Andrej Babiš na to, čí strana pomohla Zdeňku Bakalovi k ohromnému majetku.

Premiér se uchýlil k praktikám, které patří do staré politické kultury

Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová vztahuje slova předsedy ČSSD k blížícím se volbám do Evropského parlamentu. „Já to beru tak, že probíhá ostrá předvolební kampaň. A jestliže se naši političtí soupeři i naši koaliční partneři uchylují k těmto praktikám, tak to je právě ta stará politická kultura a cesta, kterou my jít nechceme,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jaroslava Jermanová, která zastupuje hnutí ANO ve vedení dolní komory Parlamentu.

„Pan premiér by měl rozlišovat mezi předvolebním bojem a komentováním nějaké činnosti, která souvisí s vládou. Předpokládám, že tohle neřekl jako premiér, ale řekl to jako předseda ČSSD, která se účastní blížících se voleb, v nichž má konkurenci i v kandidátce ANO. Takže to je spíš otázka předvolebního boje a já bych ho v tomto případě vnímal jako předsedu sociální demokracie, a nikoli jako premiéra. A to pak má samozřejmě právo takovéto názory v rámci předvolebního boje vyslovovat,“ dodává poslanec ANO Ivan Pilný.

Přisátí nebude Teličkovým problémem, míní poslankyně

Podle Radky Maxové je Pavel Telička člověk praktického a vzdělanostního růstu takového kalibru, že v našem systému je jen málo lidí, co mu mohou konkurovat. „Takže, pokud se chce někdo ´přisát´, obávám se, že to nebude problém pana Teličky. Pan Telička je člověk, který, na rozdíl od mnoha jiných, neztratil kredit v bruselském europoslaneckém managementu a díky němu můžeme získat mnoho dobrých ´bodů´ pro naši zemi bez ohledu na stranu, kterou zastupujeme,“ myslí si poslankyně ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…