Nečas perlil: Chceme patřit ke zdravému stádu v EU

25.01.2012 14:08

Vláda rozhodla, že půjčí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na pomoc eurozóně 1,5 miliardy eur. To je zpráva, která dnes prolétla médii a kterou dopoledne zaznamenaly i ParlamentníListy.cz. Jenže co neuniklo z jednání vlády bylo to, jak se k půjčce staví premiér Petr Nečas. Ten se totiž na brífinku po jednání vlády svěřil s tím, že státy v EU se dělí na stádo zdravé a nemocné. A Česko chce prý rozhodně patřit k tomu zdravému stádu.

Nečas perlil: Chceme patřit ke zdravému stádu v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

"Evropská unie se dělí na sedmadvacetičlenné stádo, ve kterém jsou zdravé kusy a ve kterém jsou nemocné kusy. Definičním znakem zdravých kusů je to, že na to (půjčku) zpravidla má. A my chceme patřit k tomu zdravému stádu, které má zdravé jádro a může poskytnout půjčku pro MMF,“ řekl překvapivě premiér Petr Nečas novinářům po jednání vlády.

Vláda totiž schválila půjčku na pomoc eurozóně ve výši 1,5 miliardy eur, tedy téměř 38 miliard korun. Peníze by měly jít z devizových rezerv České národní banky (ČNB). Jde ale přitom o výrazně nižší sumu, než původně požadovaných 3,5 miliardy eur.

Kabinet zároveň slíbil, že poskytne státní záruky za úvěry měnovému fondu v celkové výši 2,53 miliardy eur, tedy i za půjčku z roku 2009 ve výši přes miliardu eur, pokud bankovní rada České národní banky bude souhlasit s žádostí o poskytnutí nové půjčky z devizových rezerv.

„O té půjčce pro MMF jsme vedli velmi pečlivá jednání s guvernérem ČNB a postupně vykrystalizovalo řešení, tedy žádost pro ČNB o uvolnění 1,5 miliardy euro,“ zmínil na brífinku také Nečas.

Podle něj je to politický signál o tom, že Česko chce stabilitu eurozóny. „Situace nám nesmí být lhostejná,“ podotkl.

„S několika výjimkami tam vede  jasná linka mezi těmi státy konsolidující veřejné finance a pak ty státy, kde to není ekonomicky zdravé. Vláda ale dnes dala najevo, že touto účastí – tedy půjčkou - patříme  mezi stádo se zdravými kusy,“ zopakoval Nečas své přirovnání.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je navíc přesvědčen, že půjčka je tím správným krokem. "Obdrželi jsme 176 miliard korun. V tomto světle říct, že neposkytneme teď žádnou pomoc, je neobhajitelné," vysvětlil svůj postoj ministr financí.

Podporu Kalousek má údajně i u některých sociálních demokratů. Například místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier o finančních prostředcích řekl, že "by pro nás neměly být takovým problémem, navíc když nejde o částky ze státního rozpočtu."

Státní záruky za úvěry

K půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu na pomoc eurozóně ve výši 1,5 miliardy eur kabinet zároveň slíbil, že poskytne státní záruky za úvěry měnovému fondu v celkové výši 2,53 miliardy eur, tedy i za půjčku z roku 2009 ve výši přes miliardu eur, pokud bankovní rada České národní banky bude souhlasit s žádostí o poskytnutí nové půjčky z devizových rezerv.
   

Lídři Evropské unie se loni v prosinci na summitu v Bruselu dohodli, že měnovému fondu poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur. Země EU se ale posléze na poskytnutí celého objemu nedohodly. Dodat peníze se zavázala zatím jen eurozóna, a to 150 miliard eur. Ze zemí mimo eurozónu půjčku zatím vyloučily Británie a Bulharsko.
    

Premiér Petr Nečas (ODS) už dříve řekl, že se kloní k tomu, aby se Česko pomoci neúčastnilo. Prezident Václav Klaus půjčku odmítl. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) si naopak Česká republika nemůže dovolit osamoceně odmítnout unijní plán na pomoc eurozóně. Česko čerpá z fondu unie čistých 175 miliard korun, bylo by proto nemravné se na pomoci nepodílet, uvedl.

Fiskální unii má potvrdit referendum nebo ústavní většina
 

Vláda podle Nečase také podmíněně souhlasí s připravovanou evropskou smlouvou o rozpočtové odpovědnosti. Pro její přijetí je ale nutné dojednat některé stále otevřené body a smlouvu ratifikovat ústavní většinou v parlamentu či referendem.

TOP 09 podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga se dnes na vládě při hlasování zdržela. Podle informací ČTK chce TOP 09 smlouvu ratifikovat prostou parlamentní většinou, což ale bylo pro koaliční ODS a Věci veřejné nepřijatelné.
    

Vláda tak zřejmě zmírnila svou pozici z minulého týdne, kdy přes nesouhlas TOP 09 ministři za ODS a Věci veřejné prosadili, aby se o smlouvě konalo referendum. Mělo být buď samostatné, nebo společné s referendem o českém vstupu do eurozóny.


   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…