Nečasovi prý hrozí nůž do zad. Má už jen jednu poslední možnost

06.11.2012 7:08

Ani Kongres ODS nepřinutí rebely, aby podpořili daňový balíček, je přesvědčen komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. „Petr Nečas by se neměl bát jít do otevřeného střetu a měl by rebely vyloučit ze strany. Jinak krizi v ODS nevyřeší,“ varuje známý komentátor, jehož denním chlebem je pozorování situace právě ve straně občanských demokratů. Přesto tvrdí, že Nečasova vláda nepadne.

Nečasovi prý hrozí nůž do zad. Má už jen jednu poslední možnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Brně se na kongresu volil předseda ODS. Bublina splaskla. Petr Nečas post proti Ivanu Fuksovi obhájil

Mocenský boj uvnitř ODS skončil podle publicisty neslanou nemastnou remízou. „Lidé, kteří stáli za úpadkem ODS, ať už jsou to kmotři, kterým vyhlásil Nečas válku, nebo ti, kteří byli spojováni s bývalým předsedou Mirkem Topolánkem, se pokusili využít kongres strany k tomu, aby marginalizovali celé Nečasovo vedení, které převzalo stranu po roce 2010. Tato koalice kmotrů a blízkých spolupracovníků Topolánka reprezentovaných rebelujícími poslanci Tluchořem a Šnajdrem se pokusila využít výsledků krajských voleb k převrstvení moci v ODS.  Do výkonné rady ODS se snažili dostat rebelové Tluchoř a Šnajdr, jihočeský kmotr Dlouhý i bývalý exministr vnitra Langer, ale neuspěli,“ konstatoval publicista ParlamentnímListům.cz. Byl to podle něj atak na Nečasovo vedení.

Kdo nahradí Nečase? Kuba, nebo Blažek?

Petr Nečas své místo v čele strany ustál, ale za zády má jako prvního místopředsedu Martina Kubu, který symbolizuje propojení politiky s byznysem. „Během krátké doby se ukáže, jakou cestou se rozhodl Kuba jít. Jestli se dokáže emancipovat z ekonomických vazeb jižních Čech, má šanci stát se korunním princem strany. Pokud to neudělá, dává víc šancí Pavlu Blažkovi, že to bude on, kdo v budoucnu nahradí Petra Nečase,“ míní Pečinka. Proto je prý dnes předčasné usuzovat, jestli zvolení Kuby může znamenat posílení Nečase, který se o Kubu od jeho jmenování ministrem průmyslu opírá, nebo oslabení, pokud se Kuba přidá k topolánkovsko-kmotrovským oponentům.  „To by Nečas utrpěl větší porážku,“ dodává komentátor.

První místopředseda strany Martin Kuba je otazník

Kuba je podle něj velký otazník, je nejen spojen s jihočeským kmotrem Dlouhým, ale má za sebou rozbití ODS v Českých Budějovicích i v jižních Čechách. „V minulosti v Jihočeském kraji ODS získávala 38 procent hlasů, dnes se stala marginální stranou. Ale když Kuba přišel do vysoké politiky, překvapil aktivitou, na ministerstvu si vytvořil dobrý tým, který na něj pracuje,“ ocenil publicista Kubův vstup do vysoké politiky.

Mlčící většina nakonec promluvila do volby výkonné rady ODS

Novinář, který strávil dva dny na kongresu v Brně, říká, že většina delegátů byla pro nějakou změnu, poměrně radikální, ale nenašla svého mluvčího, a tak zůstala rozdrobena. Svoji vůli projevili nakonec při volbě výkonné rady ODS. „Poprvé za jednadvacet let se stalo, že nebylo schváleno tolik navržených členů výkonné rady,“ upozornil na nový jev Pečinka. V minulosti neprošli nanejvýš jednotlivci, například před dvěma lety kompromitovaný Alexandr Novák, který byl odsouzen za to, že jako starosta Chomutova vzal úplatek ve výši přes čtyřicet milionů korun v souvislosti s prodejem městských akcií rozvodných společností.

Občanští demokraté ale nepřesvědčili veřejnost, že našli recept z krize

Pečinka však upozorňuje, že se ODS nepodařilo přesvědčit veřejnost, že našla způsob, jak se z krize dostat. „Delegáti nevědí, jak naložit s novou situací, kdy prohráli volby a drolí se jim voličská základna. Cítí, že jsou ohroženi,“ jmenuje jeden z důvodů.  A druhým důvodem, proč ODS nedokáže najít cestu, jak zastavit pád preferencí, je nejistota, co bude dál s Nečasovou vládou. „Petr Nečas se nemohl zabývat tím, jak změnit stranickou politiku, když neví, zda vydrží vláda. Rebelové překročili rozumnou mez,“ upozornil na současný problém, který se nepodařilo vyřešit ani delegátům kongresu strany. Pečinka prý dlouho věřil, že nějaký kompromis mezi rebely a Nečasovou vládou je možný a žádaný. „Ale Tluchořova skupina je tak zaseklá, že není možný kompromis,“ je dnes už přesvědčen, že rebelové budou hlasovat proti stabilizačnímu balíčku, se kterým Nečasův kabinet spojil důvěru.

Nečas musí problém s rebely rázně rozseknout

„Když budou rebelové hlasovat proti vládě, měli by být vyloučeni ze strany,“ říká rezolutně komentátor. Petr Nečas by se podle něj neměl bát jít do ostrého střetu, i kdyby měl vyvolat odchod části členské základny.  „Někdy je třeba některé věci řešit radikálně, a toto je ta situace. Je to chronický problém, který trvá už dva měsíce, dospěl do obtížně řešitelné situace,“ konstatuje Pečinka. Stanovy strany toto řešení Nečasovi umožňují, zasadil se o ně Mirek Topolánek s Petrem Tluchořem, reagovali tak na poslance ODS v čele s Vlastimilem Tlustým poté, co ti položili Topolánkovu vládu. „Tento institut vyloučení se dnes hodí na Tluchoře a jeho skupinu,“ dodává novinář a argumentuje tím, že ODS se nevzpamatuje, když se tato vleklá krize konečně nevyřeší, protože předseda ODS Nečas nemůže dělat politiku, když ho bude stále zaměstnávat tento problém. „I kdyby vláda s rebely uzavřela krvavý kompromis, přijdou s jinými požadavky, proto by to měl Nečas rozseknout. Jinak nebude mít čas na sebereflexi, na analýzu, protože by riskoval, že všechno jeho oponenti použijí proti němu,“ varuje komentátor před neustálými ústupky vyděračům.

Sněmovna si předčasné volby nepřeje

I když je Pečinka přesvědčen, že rebelové balíček nepodpoří, ať už bude vypadat jakkoli, vláda podle něj nepadne. „V parlamentu není velká ochota jít do předčasných voleb, proto vládu nakonec sněmovna zachrání. Je tam spousta nezařazených poslanců, bývalých členů Věcí veřejných, nebo skupina kolem exministra Josefa Dobeše, kteří si předčasné volby nepřejí,“ upozorňuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…